ΚΑΜΙΝΗΣ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


ΚΑΜΙΝΗΣ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΣΥΝΩΣΤΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων στις ήδη υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές ακόμα και εν μέσω πανδημίας – Πάνω από 200% υπερπλήρωση σε κάποιες

Με την από 23/03/2020 ερώτησή του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Καμίνης ζητεί πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του υπερσυνωστισμού στις ελληνικές φυλακές με την πρόωρη αποφυλάκιση ή την προσωρινή αποφυλάκιση επιμέρους κατηγοριών κρατουμένων.
Οι ελληνικές φυλακές είχαν στις 16 Μαρτίου 11.245 κρατούμενους, δηλαδή σχεδόν 1200 περισσότερους από το ανώτατο όριο των 10.000 κρατουμένων που μπορούν να κρατούνται με αξιοπρεπείς συνθήκες. Κάποιες από αυτές σήμερα ξεπερνούν το 200% σε υπερπλήρωση. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες φυλακές αποτελούνται και από θαλάμους στους οποίους συμβιώνουν καθημερινά αρκετοί κρατούμενοι.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η εξάπλωση της πανδημίας θέτει σοβαρές προκλήσεις στα σωφρονιστικά συστήματα πολλών χωρών, οι οποίες εξετάζουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μείωσης του υπερσυνωστισμού, με οριστική ή προσωρινή απόλυση κρατουμένων που εκτίουν μικρές ποινές, προσωρινά κρατουμένων για μη βίαια αδικήματα, κρατουμένων με μικρό υπόλοιπο ποινής και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τέτοια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε πολιτείες της Η.Π.Α., ενώ συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Μέτρα μείωσης του υπερπληθυσμού στις φυλακές, μεταξύ άλλων, συστήνει πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), σε σχετική ανακοίνωσή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με την ερώτηση, ο Γιώργος Καμίνης επαναφέρει επίσης το θέμα των εναλλακτικών μέτρων κράτησης και κυρίως το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς είναι το μόνο εναλλακτικό μέτρο σε ισχύ, ως πιθανή λύση αποσυμφόρησης των φυλακών.  
Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί η απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καμίνης στις 11 Μαρτίου, σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών και την προστασία κρατουμένων και  εργαζομένων από την πανδημία του κορωνοϊού.

  Πηγή: g.kaminis@parliament.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.