Θωρακίζονται οι φυλακές από τον κοροναϊό: Κόβουν επισκεπτήρια


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους για τη μετάδοση του ιού μέσα στη φυλακή

η λήψη δέσμης μέτρων στις φυλακές όλης της χώρας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος κοροναϊού ζητά η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας. Ο συνωστισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα σε συνδυασμό με τη δυσκολία διατήρησης σωστής υγιεινής κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στις 33 φυλακές της χώρας για άμεση λήψη μέτρων, τα οποία θα επικαιροποιούνται, ανάλογα βέβαια και με την κατάσταση που θα επικρατήσει. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκτός από τις οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ζητά από τις διευθύνσεις των φυλακών να εξασφαλίσουν τα παρακάτω μέτρα, ενώ θα επανέλθει με νεότερη «οδηγία».
Ειδικότερα ζητείται:
- Η παρουσία τουλάχιστον δύο υπαλλήλων υποδοχής στο θυρωρείο, εφοδιασμένων με μάσκες και γάντια.
- Ο υποχρεωτικός έλεγχος των επισκεπτών, του προσωπικού αλλά και των δικηγόρων υπεράσπισης, με αυτόματη θερμομέτρηση εξ αποστάσεως.
- Η απαγόρευση μεταφοράς οποιουδήποτε είδους φαγητού ή ένδυσης από τους επισκέπτες προς τους κρατουμένους, εκτός αν συντρέχει ειδικός και σοβαρός λόγος και μετά από ειδική άδεια κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό της φυλακής.
- Η άμεση απαγόρευση ελεύθερων επισκεπτηρίων και η εξασφάλιση ενός χώρου απομόνωσης για το διάστημα που ο κρατούμενος ασθενής θα περιμένει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
- Ο περιορισμός στο μισό όλων των επισκεπτηρίων.
- Η άμεση και αυστηρή εφαρμογή κανόνων υγιεινής και απολύμανσης
- Η σχολαστική καθαριότητα του χώρου μετά το επισκεπτήριο. Επίσης συνιστάται ο χώρος να αερίζεται καλά.
- Στην περίπτωση που υπάρξουν ασθενείς κρατούμενοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν χαρακτηριστικά ίωσης (πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κακουχία) και έχουν έρθει σε επαφή, το τελευταίο διάστημα, με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό, θα αποστέλλονται άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ο χειρισμός τους θα είναι ως υποψήφιοι για μόλυνση. Τέλος, σε όποιες φυλακές δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι, προτείνεται να ζητηθούν από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία προκειμένου να προμηθευθούν τα απαραίτητα είδη υγιεινής και απολύμανσης.

Οι υπάλληλοι

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους για τη μετάδοση του ιού μέσα στη φυλακή, καθώς όπως λένε σε περιόδους εποχικής γρίπης ή άλλων ιώσεων πάντα στα σωφρονιστικά καταστήματα παρατηρείται έξαρση και ταχύτατη εξάπλωση τόσο στους κρατουμένους όσο και στους υπαλλήλους των καταστημάτων.
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων προτείνει:
- Τον σχεδιασμό και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου και πρωτοκόλλου αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού.
- Την άμεση εκπαίδευση του προσωπικού, ιδίως στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
- Τον σχεδιασμό και την καταγραφή των σημείων αναφοράς, απομόνωσης, νοσηλείας και θεραπείας.
- Τον ακριβή τρόπο εξακρίβωσης κρουσμάτων.
- Τον τρόπο μεταγωγής και μεταφοράς των κρουσμάτων του κοροναϊού.
- Τον πλήρη εξοπλισμό με κατάλληλα μέσα προστασίας του εμπλεκόμενου προσωπικού.


Αναδημοσίευση www.ethnos.gr / Σοφία Φασουλάκη
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.