Οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό ζητούν λήψη μέτρων για τον κορονοϊό και την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών856 κρατούμενοι των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού από όλες τις πτέρυγες Α΄,Β,΄Γ,Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ υπογράφουν & στέλνουν υπόμνημα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζητούν την αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλακίσεις σύμφωνα με το άρθρο 110Α και 105 Π.Κ καθώς και μέτρα προστασίας για την εξάπλωση το κορωνοϊού στις φυλακές.

Ολόκληρο το υπόμνημα

«Αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού συνωστίζονται πάνω από 1200 κρατούμενοι/ες. Διατρέχουμε τον κίνδυνο εφ’ όσον προσβληθούμε από τον ιό του κορονοϊού να υπάρξει μαζική εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους από τον γενικότερο πληθυσμό καθώς επίσης υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες. 
Με την έναρξη της κρίσης του, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στις φυλακές ήταν εις βάρος των κρατουμένων καθώς απαγορεύτηκαν τα ελεύθερα επισκεπτήρια με συγγενείς και δικηγόρους ενώ δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, τα πάντα). Ένα μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και νόμιμα είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, πράγμα που θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές. Μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των φυλακών αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι/ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών). 
Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ' οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων). Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί να κινδυνέψει η ζωή των ανθρώπων αν προσβληθούν από τον ιό. 
Ένα άλλο μέτρο θα ήταν η εφαρμογή του άρθρου 105 Π.Κ. για την έκτιση της ποινής στην κατοικία σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και δεν έχει εφαρμοστεί όπως π.χ. για άρρωστους που κινδυνεύει η ζωή τους ή για μητέρες με ανήλικα έως 8 ετών. 
Επίσης θα μπορούσε να διαταχθεί διακοπή της προσωρινής κράτησης (με ή χωρίς κατ’ οίκον περιορισμό, αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές-οί κρατούμενοι/ες που νοσούν, με προβλήματα υγείας, υπερήλικες και έγκυες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε μια προσβολή από τον κορονοϊού. Ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε χώρους εκτός φυλακής που συνωστίζονται άνθρωποι, όπως πχ απολυμάνσεις, δεν γίνεται το ίδιο στις φυλακές. 
Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση έως τώρα ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντισηπτικά των κρατουμένων, ούτε μάσκες που θα ήταν χρήσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Είναι απαράδεκτη η απόφαση του υπουργείου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος κράτησής των κρατουμένων που νοσήσουν από τον κορονοϊό από όλες τις φυλακές της χώρας από τις φυλακές Δομοκού και νοτιότερα, η παλιά πτέρυγα Γ’ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. 
Η συγκεκριμένη πτέρυγα που παλιά είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος απομόνωσης και κράτησης των οροθετικών κρατουμένων είναι εντελώς ακατάλληλος για χώρος κράτησης ανθρώπων που νοσούν από τον κορονοϊό. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει το αναπνευστικό, ένας χώρος κατεστραμμένος με μεγάλη υγρασία που προοριζόταν να γκρεμιστεί χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις σε αυτόν, θα είναι η εγγύηση ότι όποιος άρρωστος κρατηθεί εκεί, θα επιδεινωθεί η υγεία του. 
Η απόφαση της επιλογής της παλιάς Γ’ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες που αυτή βρίσκεται, είναι μια "λύση" αποθήκευσης των νοσούντων κρατουμένων σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον που θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζωή όσων νοσήσουν. Επίσης, να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη πτέρυγα δεν είναι τελείως ανεξάρτητη από την υπόλοιπη φυλακή. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να έχει διαφορετική είσοδο-έξοδο για αποκλειστική χρήση, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη στεγανοποίηση του χώρου και τον αποκλεισμό της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής, συμπεριλαμβανομένων και του προσωπικού στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Συνυπογράφουμε τα αιτήματα που έχουν θέσει οι κρατούμενες των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού:
  • Άμεση αποφυλάκιση όσων δικαιούνται να αποφυλακιστούν με υφ’ όρο απόλυσιν μέσα στο τρέχον έτος 2020 που εμφανίστηκε η θανατηφόρος ίωση.
  • Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές μικρότερες των 5 ετών.
  • Άμεση αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων με την χρήση των άρθρων 110Α και 105 Π.Κ.
  • Επανεξέταση του χώρου κράτησης νοσούντων κρατουμένων με κορονοϊό από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων και γιατρών.
  • Χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά ) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Απολύμανση στις φυλακές και πρόσβαση σε αντισηπτικά-μάσκες. Παραχώρηση πλυντηρίων σε όλες τις πτέρυγες για την καθαριότητα των κρατουμένων.
  • Άμεση και αναλυτική ενημέρωση από ειδικούς ιατρούς των κρατουμένων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Επειδή είμαστε κρατούμενοι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση μας.
  • Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενους- ες και υπαλλήλους των φυλακών στην εξέταση για την διάγνωση του κορονοϊού.
  • Λιγότερες εισαγωγές σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων σε καθημερινή βάση. Να επισημάνουμε ότι οι μεταγωγές εξακολουθούν να γίνονται μεταφέροντας κρατούμενους από τη μια φυλακή στην άλλη σε κλούβες που φυσικά δεν έχουν απολυμανθεί αποδεικνύοντας ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού είναι ουσιαστικά η μετατόπιση του προβλήματος στις άλλες φυλακές με τον κίνδυνο για τους κρατουμένους να παραμένει. Τα αιτήματα που ζητάμε είναι προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοιού στις φυλακές. Θα είναι αργά το να μπουν σε ολική καραντίνα οι φυλακές Κορυδαλλού όπου κανένας δεν θα μπαίνει ή δεν θα βγαίνει μετά την μετάδοση του ιού μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του κορονοϊού.
  • Ζητάμε κάποιος υπεύθυνος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έρθει στις φυλακές Κορυδαλλού και να συναντηθεί με τους κρατουμένους και να πάρει θέση για τα ζητήματα που θέλουμε. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που έχει πάρει τον έλεγχο των φυλακών της χώρας είναι υπεύθυνο για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και για το κόστος των απωλειών ζωών των κρατουμένων από την τυχόν εξάπλωση του ιού για τον οποίον όλοι είναι σίγουροι ότι θα πλήξει τις φυλακές. Προτού να είναι αργά και υπάρξουν θάνατοι κρατουμένων, ζητούμε την μέριμνα και την λήψη μέτρων όπως αυτά που προτείνουμε στα αιτήματά μας.»
Αναδημοσίευση www.documentonews.gr 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.