Κύπρος: Μέτρα στις Φυλακές κατά του κορωνοϊού

Φρούριο οι Φυλακές κατά του κορωνοϊού - Τα μέτρα


Για κρατούμενους και προσωπικό
Οι Κεντρικές Φυλακές εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πιθανότητα για λόγους αποσυμφόρησης του Ιδρύματος να δοθούν προεδρικές χάρες.
Οι Κεντρικές Φυλακές πήραν αυστηρά μέτρα προστασίας για αποφυγή του Covid 19. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα που  αφορούν όλους όσους προσέρχονται στο Τμήμα Φυλακών, προσβλέποντας στην πλήρη συνεργασία όλων για την πιστή εφαρμογή τους, τόσο στα πλαίσια των ελέγχων που θα διενεργούνται κατά την είσοδο τους στο χώρο των Φυλακών, όσο και για την κατανόηση τους αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με τις επισκέψεις από τους οικείους των κρατουμένων. 
Τα μέτρα αφορούν τα εξής:
1.Το Τμήμα Φυλακών έχει προμηθευτεί με μάσκες, αντισηπτικά, στολές και προστατευτικά γυαλιά.
2.     Έχει προγραμματιστεί η έναρξη απολυμάνσεων από την ερχόμενη εβδομάδα σε όλες τις Πτέρυγες, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και στους χώρους που προσέρχεται το κοινό.  
3.    Έχει εγκατασταθεί από τις 16.3.2020 θερμική κάμερα για ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος (thermal camera), για τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονται εντός των Φυλακών.
4.    Έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό και σχετικές οδηγίες σε όλους τους χώρους των Φυλακών. 
Ειδικότερα τοποθετήθηκαν 
 • Στην Πύλη,
 • Στο χώρο ελέγχου Αψίδας και Ακτινοδιαγνωστικής (Πύλης),
 • Στα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων (Πύλης και εντός των Φυλακών), 
 • Στην Αποθήκη Ηλεκτρονικών, 
 • Στον Προθάλαμο Εισόδου, 
 • Στον χώρο ελέγχου Αψίδας και Ακτινοδιαγνωστικής (εντός Φυλακής), 
 • Στο Φρουραρχείο, 
 • Στους χώρους επίσκεψης των δικηγόρων,
 • Σε όλα τα Επισκεπτήρια των Φυλακών (1&2, 5&8, 9, 10, Α/Φ),
 • Στο Γραφείο Παραλαβών και Απολύσεων, 
 • Στο Γραφείο Ασφάλειας, 
 • Σε όλα τα Εργαστήρια,
 • Στα Γραφεία του προσωπικού σε όλες τις πτέρυγες,
 • Στο ΚΚΕΑΑΚ,
 • Σε όλους τους χώρους που προσέρχονται επισκέπτες στο Τμήμα
Εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν οδηγίες για τους κρατούμενους που αφορούν:

Έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις κρατουμένων προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τα προγραμματισμένα ραντεβού, στα άκρως απαραίτητα και επείγοντα, καθώς και οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία είχαν αρχικά περιοριστεί και από τις 13.3.2020 έχουν ανασταλεί προσωρινά. 
Έχει σταλεί ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ σχετικά με τις επισκέψεις στο Τμήμα Φυλακών. 
Αρχικά οι επισκέψεις από τους οικείους των κρατουμένων είχαν μειωθεί σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά) μία φορά την εβδομάδα και δεδομένου ότι πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το Τμήμα στα πλαίσια πρόληψης, για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Φυλακή. Ωστόσο, από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά. Τα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων του Τμήματος ενημερώνουν σχετικά όλους τους επισκέπτες.
Η Διεύθυνση του Τμήματος άρχισε τις επισκέψεις σε όλες τις πτέρυγες, καθώς και σε όλα τα σημεία της Φυλακής, για έλεγχο των μέτρων που έχουν τεθεί στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού, και συνομιλεί με το προσωπικό και τους κρατούμενους.
Συνεργαστήκαμε με τις Συντεχνίες του Τμήματος για την πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης που έλαβε η Διεύθυνση για το προσωπικό.
Σε κάθε βάρδια, το προσωπικό της πρώτης γραμμής ελέγχου και έρευνας των επισκεπτών, προσωπικού και κρατουμένων πριν την είσοδο τους στις Φυλακές, εφοδιάζεται με τον αναγκαίο εξοπλισμό (αντισηπτικά, γάντια, μάσκα, γυαλιά και όπου χρειαστεί στολές).
Έχουμε εφοδιάσει το προσωπικό της πρώτης γραμμής στους χώρους Ελέγχου στις Αψίδες και Ακτινοδιαγνωστικές, με ηλεκτρονικά θερμόμετρα για έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος όλων (επισκεπτών, δικηγόρων, προσωπικού, πολιτικού προσωπικού, κρατουμένων, κ.α.) όσων πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια για είσοδο στις Φυλακές, πριν εισέλθουν εντός του χώρου.
Έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τους δεσμοφύλακες που υπηρετούν στο Ιατρείο όπως φέρουν πάντοτε γάντια κατά τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους στα Ιατρεία του Τμήματος και στις Πτέρυγες. 
Έχουν δοθεί οδηγίες στους νοσηλευτές της γενικής ιατρικής και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εργάζονται στο Τμήμα, τόσο κατά την εξέταση των κρατουμένων όσο και κατά τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής όπως φέρουν τουλάχιστον γάντια ή/και μάσκα.
Στο Τμήμα παραλαμβάνεται ρουχισμός από συγγενείς των κρατουμένων, αφού πληροί τα κριτήρια να εισέλθει εντός του χώρου των Φυλακών, και δεδομένου ότι ο ρουχισμός είναι καθαρός αφού υπογραφεί και σχετική υπεύθυνη δήλωση από τον συγγενή του κρατούμενου ότι ο ρουχισμός που παραδίδει έχει πλυθεί τουλάχιστον στους 40 βαθμούς.
Έχουν προσωρινά ανασταλεί όλα τα έργα εντός των Φυλακών ώστε να περιοριστούν τα άτομα που εισέρχονται εντός του χώρου των Φυλακών.
Έχει προσωρινά ανασταλεί η λειτουργία των γυμναστηρίων ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στον κλειστό χώρο των γυμναστηρίων με μεγάλο αριθμό κρατουμένων.
Ειδικότερα δόθηκαν οδηγίες όπως ενημερώσουν τους συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά), που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επισκέψεις όπως σε περίπτωση που:
 • Εχουν παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
 • Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
 • Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,
 • Για αναβολή των ραντεβού τους, στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού. 
 • Ακολούθως οι επισκέψεις μειώθηκαν από τις 13.3.2020 σε μία μόνο επίσκεψη τη βδομάδα από συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά) και δεδομένου ότι πληρούνταν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το Τμήμα στα πλαίσια πρόληψης, για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Φυλακή και από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά.
 • Τα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων του Τμήματος ενημερώνουν σχετικά όλους τους επισκέπτες ότι οι επισκέψεις στο Τμήμα Φυλακών αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις 15.3.2020. 
Δόθηκαν οδηγίες στους κρατούμενους που θα μετέβαιναν σε άδεια με ή χωρίς συνοδεία όπως,
(α) κατά την άδεια τους να αποφύγουν, την επαφή με πρόσωπα που παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
(β) Σε αντίθετη περίπτωση, θα τερματίζεται η άδεια εξόδου οποιουδήποτε κρατούμενου ενεργεί διαφορετικά από τις πιο πάνω οδηγίες. 
(γ) (ι) Ο κρατούμενος κατά την αναχώρηση του, 
θα υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση (Έντυπο Φ.223 Β1) στην οποία
Δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά την άδεια του, θα διευθετήσει όπως να μην έρθει σε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
(ιι) Ο κρατούμενος κατά την επιστροφή του από την άδεια 
θα υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση (Έντυπο Φ.223 Β2) στην οποία,
Δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά την άδεια του, δεν ήρθε σε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
 Οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία προσωπικού έχουν ανασταλεί στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού. 
Έχουν ενημερωθεί οι κρατούμενοι με ανακοίνωση ότι όσον αφορά τον  ρουχισμό που παραδίδεται από συγγενείς τους στο Τμήμα, θα επιτρέπεται από όσους συγγενείς πληρούν τα κριτήρια για να εισέλθουν στο Τμήμα αφού προηγουμένως συμπληρώσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση επισκέπτη (Έντυπο Φ. 223), καθώς και την υπεύθυνη δήλωση για παράδοση ρουχισμού (Έντυπο Φ.223Γ). 
    
Οδηγίες προς προσωπικό
Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες προς το προσωπικό που υπηρετεί στην Πύλη και στα μέλη του Γρ. Διευθέτησης επισκέψεων όπως σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα επισκέπτες κρατουμένων και δικηγόροι να τους ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που:
παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,
Να αναβάλουν τα ραντεβού τους στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού. 
Επίσης, σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα επισκέπτες που παρουσιάζουν οποιαδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα (λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος), θα τους απαγορεύεται η είσοδος για σκοπούς πρόληψης μετάδοσης του ιού σε οποιοδήποτε πρόσωπο (κρατούμενο ή προσωπικό). 
Επιπρόσθετα έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη που υπηρετούν στην Πύλη όπως σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα πρόσωπα που επισκέπτονται το Τμήμα (προμηθευτές, πολιτικό προσωπικό, δικηγόρους, αστυνομικούς, προσωπικό φυλακών κα) που παρουσιάζουν οποιαδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα (λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος), να τους απαγορεύεται η είσοδος για σκοπούς πρόληψης μετάδοσης του ιού σε οποιοδήποτε πρόσωπο (κρατούμενο ή προσωπικό). 
Έχουν δοθεί οδηγίες σε όλο προσωπικό που υπηρετεί στα σημεία εισόδου που μεταβαίνουν επισκέπτες, είτε για επίσκεψη, για παράδοση ρουχισμού ή αντικειμένων στην αποθήκη, κατάθεση χρημάτων, διευθέτηση ραντεβού ή δικηγόρους κρατουμένων, όπως συμπληρώνουν το έντυπο Φ.223 - «Υπεύθυνη δήλωση επισκέπτη» (ελληνικά/αγγλικά) στο οποίο ο επισκέπτης πρέπει να δηλώσει κατά πόσο:
Δεν είχε / είχε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) τις τελευταίες 15 ημέρες ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή /
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
(ιι). Δεν έχει / έχει ταξιδέψει εκτός Κύπρου τις τελευταίες 15 ημέρες. 
Σε περίπτωση θετικής απάντησης στα πιο πάνω σημεία, θα του απαγορεύεται η είσοδος στη Φυλακή.  Επίσης οι ίδιες οδηγίες έχουν δοθεί και για τους εργαζόμενους εταιρειών που μεταβαίνουν για έκτακτες/επείγουσες εργασίες στο Τμήμα Φυλακών. 
Έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη που συνεργάζονται με προμηθευτές πρώτων υλών που πρόκειται να επισκεφθούν το Τμήμα, ότι σε περίπτωση που αυτοί:
Παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Να μην επισκέπτονται οι ίδιοι το Τμήμα και η παράδοση των προϊόντων να διευθετείται με διαφορετικό τρόπο, στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού. 
Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες στο προσωπικό που παραλαμβάνει τους κρατούμενους που επιστρέφουν από τα δικαστήρια και τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους, όπως συμπληρώνουν σχετικό έντυπο Φ.223Α «Υπεύθυνη δήλωση Κρατούμενου» (ελληνικά/αγγλικά) στην οποία ο κρατούμενος πρέπει να συμπληρώσει κατά πόσο: 
Πριν την μεταφορά του στην φυλακή, είχε / δεν είχε επαφή με πρόσωπα που: 
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και 
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και 
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Πηγή: www.offsite.com.cy

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.