Γνωστοί δικηγόροι για την αποσυμφόρηση των φυλακών: Να μη ληφθούν ανεπαρκή μέτρα


Πληροφορούμαστε ότι το μέτρο της αποσυμφόρησης των φυλακών βρίσκει εμπόδια και αντιδράσεις ανάμεσα στους αρμόδιους. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών κρίνονται ανεπαρκή και αλυσιτελή, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στις φυλακές.

Η περιοριστική αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης έως 5 ετών, καθώς και των κρατούμενων άνω των 65 ετών δε συνιστά μορφή λύσης, καθώς οι υπολογισμοί βάσει των ως άνω κριτηρίων αφορούν 300 με 400 κρατούμενους κατά μέγιστο.

Απαιτείται πρόβλεψη υφ’ όρων απόλυσης τουλάχιστον και για όσους εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον έως 8 ετών χωρίς περιορισμούς σχετικά με το αδίκημα, αν και το ορθό θα ήταν για όσους συμπληρώνουν εντός 12 μήνου το προβλεπόμενο όριο ελάχιστης πραγματικής έκτισης,καθώς αυτό επιτάσσουν οι ανώτεροι έκτακτοι λόγοι δημόσιας υγείας, οι οποίοι διαμορφώθηκαν εσχάτως και υπερτερούν πάντων με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα ως έκφανση της λειτουργικότητας και της ευελιξίας, που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε οι ανωτέρω εξαιρούμενοι από τα μέτρα αυτά τελούν σε καθεστώς δυσαναλογίας σε σχέση με καταδικασθέντες για όμοια ή και βαρύτερα αδικήματα, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 κάνοντας χρήση του προηγούμενου ευεργετικού νόμου.

Ταουξής Βασίλης, Γλύκας Γιάννης, Αγαπηνός Νίκος, Παπαδάκης Μανώλης, Παντελεάκη Γιώτα, Μυλωνάς Ιπποκράτης, Βασιλοπούλου Ιφιγένεια, Σύψας Χάρης, Σακαλόγλου Δημήτρης, Παναγοπούλου Γιάννα, Βαθειά Χριστίνα, Δημητριάδου Βούλα, Κανελλόπουλος Νίκος, Ντιβανίδης Χρήστος, Γώγος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Όθων, Ψάρρης Γιάννης, Καλογριδάκης Γιάννης, Μάμμα Αλεξάνδρα, Παντελίδη Βαλεντίνη, Παύλου Κωνσταντίνος, Σαζιώτης Βασίλης

Πηγή: www.dikastiko.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.