Επιστολή "απόγνωσης" στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που επικρατεί στην Φυλακή από πλευράς υπερπληθώρας και συνωστισμού των κρατουμένων, καθώς το ποσοστό υπερπλήρωσης αγγίζει το 300%, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα λόγω της ανακατασκευής που γίνεται στα κελιά και τους θαλάμους της μισής Φυλακής. 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμα και για το θέμα του κορωνοιού και προειδοποιούν ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε το Κατάστημά μας είναι συνολικής χωρητικότητας (217) θέσεων κράτησης. Ωστόσο, λόγω ανακατασκευής των κελιών και των θαλάμων κράτησης τα μισά κελιά και θάλαμοι έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα η πραγματική δυνατότητα θέσεων κράτησης να είναι (108) θέσεις.

Σήμερα, 10/3/2020 κρατούνται 270 κρατούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι η υπερπλήρωση του ΕΚΚΝΑ αγγίζει το 300%! 

Δηλαδή, στους (5) θαλάμους κράτησης που λειτουργούν αντί για (8) κρατούμενους σε έκαστο από αυτόν, κρατούνται (16) κρατούμενοι, οι οποίοι πρακτικά κοιμούνται στο πάτωμα. Στα κελιά χωρητικότητας έως (02) ατόμων κρατούνται έως και (8) κρατούμενοι, οι οποίοι και αυτοί κοιμούνται στο πάτωμα. 

Αυτό σημαίνει αφενός ότι τίθενται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας, τάξης και ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων και αφετέρου η προστασία κρατουμένων και προσωπικού από την μετάδοση και διασπορά τυχόν κρουσμάτων κορονοιού είναι ουσιαστικά ανέφικτη.

Μόλις χθες, 09/03/2020 προφυλακίστηκαν στο Κατάστημά μας (25) νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει συνεχόμενες εισαγωγές νεοεισερχόμενων κρατουμένων. 

Επίσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε η κατάσταση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων είναι “τραγική”, καθώς παρουσιάζεται πλήρης υποστελέχωση. 

Στο παρελθόν σας έχουμε αποστείλει και άλλα έγγραφα διαμαρτυρίας. Αυτή την φορά σας περιγράφουμε μία κατάσταση απόγνωσης, αλλά και μία κατάσταση η οποία τείνει να γίνει έκρυθμη και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Προτείνουμε:

- την μεταγωγή όλων των ενήλικων κρατουμένων από το ΕΚΚΝΑ σε άλλα Καταστήματα Κράτησης ενηλίκων

- να σταματήσουν οι μεταγωγές και οι προφυλακίσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων στο ΕΚΚΝΑ

- να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων στο ΕΚΚΝΑ στα πραγματικά πλαίσια δυνατότητας κράτησης, ήτοι (108) θέσεις

Το Σωματείο μας προειδοποιεί άπαντες ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη διαβίωση εργαζομένων και κρατουμένων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ












Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.