Mέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει για τον εξοπλισμό του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, με μέσα προστασίας κατά του ιού και ζητούν να προχωρήσει έκτακτη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και στα ιατρεία των φυλακών.
 Ζητούν επίσης εκπαίδευση των υπαλλήλων για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, αλλά και την ασφαλή μεταγωγή των κρατουμένων και των υπαλλήλων στα νοσοκομεία αναφοράς, και προτείνουν να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν με κίνδυνο της προσωπικής τους υγείας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Το Υπουργείο σας έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των καταστημάτων κράτησης της χώρας και συνεπώς είναι υπεύθυνο για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε αυτά. Προτού να είναι αργά και υπάρξει εξάπλωση του ιού στους κλειστούς και μαζικούς αυτούς χώρους με τραγικές συνέπειες, πρέπει να υπάρξει μέριμνα και λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Όπως είναι γνωστό, εκατοντάδες κρατούμενοι των φυλακών έχουν ζητήσει μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο, εφόσον προσβληθούν από τον ιό, να υπάρξει μαζική εξάπλωσή του μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους, ακόμα και από τον γενικότερο πληθυσμό, καθώς υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες κ.α.
Έχουν προταθεί και συγκεκριμένα μέτρα από πλευράς των κρατουμένων, όπως η αποσυμφόρηση των φυλακών και η κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων), η χορήγηση αδειών σε  σωφρονιστικούς υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό, να γίνονται άμεσα εξετάσεις για τη διάγνωση του κορωνοϊού σε κρατούμενους- ες και υπαλλήλους των φυλακών κ.ά.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), έθεσε υπόψη σας με επιστολή μια σειρά μέτρων που αφορούν τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την προστασία της ζωής και της υγείας των εγκλείστων και των εργαζόμενων στους χώρους κράτησης.
Αντί αυτών, παρουσιάζεται μια δραματική κατάσταση, με την πλήρη απουσία των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης.
Χαρακτηριστικά, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εξωτερικής Φρούρησης έχει προτείνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κυριότερα: την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού προστατευτικού εξοπλισμού, την πρόσληψη εκτάκτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στα ιατρεία των καταστημάτων κράτησης, τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, την εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού των φυλακών για  τον ασφαλή εντοπισμό και τη μεταγωγή των  κρουσμάτων κ.ά., από τα οποία, κανένα μέτρο, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει υιοθετηθεί.
Αντίθετα καταγγέλλεται ότι δεν έχει διανεμηθεί υλικό προστασίας (γάντια, μάσκες, ειδικές στολές και αντισηπτικά), όπως επίσης δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους που διαβιούν οι κρατούμενοι και στον χώρο εργασίας των υπαλλήλων.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός στο από 17.3.2020 διάγγελμά του εξεδήλωσε την πρόθεση να αναγνωρίσει στους υπαλλήλους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας τη μεγάλη προσφορά τους στην μάχη κατά του ιού, μάχη στην οποία και οι  σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Υπουργείου σας και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης θα δώσουνε με αυταπάρνηση, συνεπώς  θα ήταν απόλυτα δίκαιη αυτή η αναγνώριση να περιλάβει και τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις φυλακές.
Επειδή, η προστασία της υγείας, ιδίως κάτω από έκτακτες συνθήκες, είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, οι κρατούμενοι είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι απέναντι στην οξεία υγειονομική κρίση.
Επειδή, δεν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας κατά του ιού, ούτε στους κρατούμενους, ούτε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης, που παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέτρα προστασίας κ.ά.
Επειδή, εκτός από την πρόληψη υπάρχει και η υποχρέωση στήριξης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης με  ένα έκτακτο επίδομα ένεκα των εκτάκτων κινδύνων που αντιμετωπίζουν με τον κίνδυνο της υγείας τους.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους.
Ερωτάται ο  κ. υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στα καταστήματα κράτησης και στις φυλακές;
2. Έχει πρόθεση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει για τον εξοπλισμό του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, με μέσα προστασίας κατά του ιού;
3. Πώς θα αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού στους χώρους που διαβιούν οι κρατούμενοι;
4. Θα προχωρήσει στην έκτακτη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στα ιατρεία των Καταστημάτων Κράτησης;
5. Θα προχωρήσει στην ενημέρωση - εκπαίδευση των υπαλλήλων για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, αλλά και την ασφαλή μεταγωγή των κρατουμένων και των υπαλλήλων στα νοσοκομεία αναφοράς;
6. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν με κίνδυνο της προσωπικής τους υγείας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καλαματιανός Διονύσης -Χαράλαμπος
Ραγκούσης Γιάννης
Λάππας Σπύρος
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος
Αναδημοσίευση www.left.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.