Η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να δια-χειριστεί κρίσεις με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Πέρα από την πανδημία και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας όμως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες δεκαετιών κακής διαχείρισης. Μεταξύ πολλών άλλων, καλείται να λύσει και ένα από τα μεγάλα, χρονίζοντα προβλήματα της κοινωνίας: τη μεταχείριση φυλακισμένων και κρατουμένων και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη επιχείρησαν να βελτιώσουν την κατάσταση στις φυλακές και στα κρατητήρια. Κύρια προβλήματα εδώ και χρόνια είναι «ο υπερπληθυσμός, τα σοβαρά επεισόδια βίας μεταξύ κρατουμένων, το ολιγάριθμο προσωπικό, οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» όπως σημειώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (ΕΠΒ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Υστερα από επίσκεψη μελών της επιτροπής (Μάρτιο - Απρίλιο), η ΕΠΒ «εξακολουθεί να ανησυχεί για τη δεινή κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος και τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης των φυλακών» Μέσα σε 77 σελίδες, καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές, κρατητήρια και τμήματα μεταγωγών, τη συμπεριφορά αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς και το «αίσθημα ανομίας»στη φυλακή, που είναι συνέπεια του ολιγάριθμου προσωπικού και της ελλιπούς εκπαίδευσής του.
Η κυβέρνηση απαντάει με 28σέλιδη έκθεση, στην οποία τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη παραθέτουν νομοθετικές, διοικητικές, εκπαιδευτικές, υλικοτεχνικές κ.ά. βελτιώσεις που υλοποιούνται ή προετοιμάζονται. Μεταξύ αυτών, η αντικατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού με νέο συγκρότημα στον Ασπρόπυργο. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει εποικοδομητική ενασχόληση και συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των πολύ σοβαρών ζητημάτων» σχολίασε εκπρόσωπος της ΕΠΒ, προσθέτοντας, όμως, πως η επιτροπή θεωρεί ότι δεν απαντώνται οι ανησυχίες της με τρόπο συστηματικό.
Οι ανάγκες φυλακισμένων και κρατουμένων ίσως να μη φαίνονται ως προτεραιότητες σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, οικονομικής αβεβαιότητας και αμφισβήτησης των συνόρων. Ισως κάποιοι εκλάβουν την κριτική ως «επίθεση»στη χώρα. Ακριβώς, όμως, επειδή η εποχή είναι δύσκολη και αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να λύνει προβλήματα, είναι καιρός να τελειώνουμε με μια διαχρονική ντροπή.
Πηγη: www.kathimerini.gr