Κορωνοϊός: Εξέγερση σε φυλακές στο Περού λόγω της πανδημίας- Εννέα κρατούμενοι νεκροί


Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν επίσης 67 άνθρωποι, τρόφιμοι, φύλακες και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης. «Η εξέγερση είχε αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν μεταξύ των κρατουμένων και 67 άνθρωποι να τραυματιστούν στις τάξεις των αστυνομικών, των τροφίμων και του σωφρονιστικού προσωπικού», ανέφερε η υπηρεσία φυλακών (INPE) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, ενώ ο αρχικός για τρεις. Τραυματίστηκαν 60 φύλακες, πέντε αστυνομικοί και δύο έγκλειστοι, σύμφωνα με την INPE.

«Όλα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της Λίμας για τη νεκροψία-νεκροτομή», αν και η αρχική διάγνωση είναι πως όλοι οι θάνατοι οφείλονταν σε πυρά.


Δύο νεκροί στις φυλακές του Περού από τον κορωνοϊό

Η εξέγερση στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο Κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας του Περού, ξέσπασε προχθές Δευτέρα, μετά τον θάνατο, την προηγουμένη, δύο εγκλείστων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της άρνησης της διεύθυνσης της φυλακής να αφεθούν ελεύθεροι οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι στο ετοιμόρροπο σωφρονιστικό κατάστημα, με πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων, όπου είναι αδύνατο να τους προσφερθεί σωστή φροντίδα.

Ο διευθυντής της INPE, ο Γκέρσον Μπιγιάρ, επιβεβαίωσε ότι δύο φυλακισμένοι στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 την Κυριακή ενώ υποστήριξε πως οι κρατούμενοι ζητούσαν να απονεμηθούν χάρες λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα απονεμηθεί χάρη σε περίπου 3.000 ευάλωτους φυλακισμένους.

Στη χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε χθες το φράγμα των τριάντα χιλιάδων κρουσμάτων: ανέρχονται πλέον σε 31.190. Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 854. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, που διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε εννιά ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.