ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αποσυμφόρηση φυλακών και κορονοϊός:
Ο χαρακτήρας της δικαιοσύνης πρέπει να είναι σωφρονιστικός και όχι εξοντωτικός


Μέλη και διαχειριστές της ομάδας του facebook: "Ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω Πανδημίας COVID-19", απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορονοϊου.

"Η ομάδα μας", αναφέρουν, "έχει μόλις 2 εβδομάδες λειτουργίας, όμως αριθμεί περί τα 1.300 άτομα, ανάμεσά τους γνωστοί εγκληματολόγοι (όπως η κυρία Τέσσα Χριστοδούλου), αλλά και πολλοί γνωστοί δικηγόροι/ ποινικολόγοι (ανάμεσά τους ο κος Θεόδωρος Μαντάς, κος Βασίλης Ταουξής, κος Απόστολος Λύτρας, κος Μανόλης Γρηγοριάδης, κος Σοφιανός Σακκάς, κα Κατερία Ποντικοπούλου, κος Σοφιανός Μπακουλας, κος Παναγιώτης Μαριολης, κα Χριστίνα Βαθια, κος Παναγιώτης Νελλας, κος Γιάννης Γλύκας, κος Γιώργος Κριεμαδης, κος Κωνσταντίνος Γώγος και άλλοι). Σας γνωστοποιούμε την ανοιχτή επιστολή εκ των διαχειριστών της ομάδας προς τον πρωθυπουργό της χώρα μας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την πολυσυζητημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών εν καιρώ πανδημίας. Η επιστολή αυτή έχει ήδη σταλεί στον κύριο Πρωθυπουργό"

Η επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Προ εβδομάδων και ενόψει της δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, διαβεβαίωσε τους κρατούμενους πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα καταστήματα. Τόνισε επίσης, πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξετάζει η κυβέρνηση και που περιλαμβάνει την αποσυμφόρηση των φυλακών, αναμένεται να τεθεί σε άμεση ισχύ.

Την Πέμπτη 9/04/2020, κατατέθηκε έκθεση από το Συμβούλιο της Ευρώπης (και συγκεκριμένα από την Ευρωπαική Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή τιμωρίας), το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τον δραματικό υπερπληθυσμό που επικρατεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές φυλακές. Συνεχίζοντας, την Παρασκευή 10/04/2020 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κύριος Πάνος Αλεξανδρής, σε συνάντησή τους με αντιπροσωπεία νομικών, τόνισαν πως "το ζήτημα της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων μελετάται από την Κυβέρνηση και εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα, λαμβανομένων υπ' όψιν, τόσο των προτάσεων της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής όσο και του δικηγορικού σώματος.

Την στιγμή που πολλές άλλες Ευρωπαικές και μη χώρες έχουν προχωρήσει σε άμεσες αποφυλακίσεις, τα ελληνικά καταστήματα κράτησης, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αποτελούν (λόγω του υπερπληθυσμού που επικρατεί) υγειονομική βόμβα τόσο για τους κρατούμενους, όσο και για το σύνολο της υπόλοιπης κοινωνίας. Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ένα άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί από τον φονικό ιο COVID-19, αλλά να παραμείνει ασυμπτωματικός έως και 15 ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης. Εάν ένας κρατούμενος ή υπάλληλος (λόγω των κοινωνικών συναναστροφών του) μολυνθεί και παραμείνει ασυμπτωματικός ακόμη και για λίγες ημέρες, είναι βέβαιο πως ο ιος θα μεταδοθεί γρήγορα και κλιμακωτά σε ολόκληρη την υπόλοιπη πτέρυγα, ίσως και σε ολόκληρο το κατάστημα κράτησης.

Σε περίπτωση λοιπόν που εντοπιστούν πολλαπλά κρούσματα στα καταστήματα κράτησης ανά την ελληνική επικράτεια, ο αριθμός κρεβατιών στις ΜΕΘ, αλλά και η παλιά πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που έχει επιταχθεί, μπορούν να εξυπηρετήσουν και να περιθάλψουν συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων. Τι θα γίνει με όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους που ίσως χρειαστούν νοσηλεία; (Εδώ σημειώνεται πως η παλιά πτέρυγα που θα κρατηθούν οι κρατούμενοι που θα νοσήσουν από τον COVID-19 από όλες τις φυλακές της χώρας νοτιότερα των φυλακών Δομοκού, δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες φυλακές. Επίσης, δεν έχει νοσοκομειακές υποδομές και πρόκειται για ένα παλιό κτίσμα με αρκετή υγρασία - κάτι που θα επιδεινώσει ραγδαία των υγεία των κρατουμένων που θα νοσήσουν και θα φιλοξενηθούν εκεί, δεδομένου ότι ο ιος αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα).

Όσον αφορά τους κρατούμενους, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα έκτακτα μέτρα περί διακοπής των αδειών τους, απαγόρευσης επισκεπτηρίων και δεμάτων, παρότι είναι σαφές πως το καθεστώς μιας "εν δυνάμει απομόνωσης" από τον έξω κόσμο και από τους οικείους τους θα επιδράσει αρνητικά στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία τους.

Οι διαβεβαιώσεις της κυρίας Νικολάου κατά τις επισκέψεις της στα καταστήματα κράτησης για άμεσες αποφυλακίσεις, αποτέλεσαν "σανίδα σωτήριας" και ένα φως ελπίδας για τους κρατούμενους - οι οποίοι όχι μόνο αγωνιούν για την υγεία τους, την ζωή τους, αλλά και την τύχη των οικογενειών τους σε περίπτωση που συμβεί στους ίδιους κάτι, αλλά αγανακτούν καθώς εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής περιμένοντας να υλοποιηθούν και στην πράξη όλα όσα δεσμεύτηκαν να πράξουν οι αρμόδιοι φορείς σχετικά με το ζήτημα της αποσυμφορήσεως των φυλακών.

Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπ' όψιν της τόσο τα αιτήματα των κρατουμένων και των οικείων τους, όσο και τις διάφορες παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Ελλήνων Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, των διαφόρων προσώπων της πολιτικής σκηνής της χώρας, αλλά και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν πάρει δημόσια θέση όσον αφορά το θέμα αυτό. Συντασσόμαστε λοιπόν πλήρως με τις προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, και συγκεκριμένα:

- Την υφ' όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει.
- Αναστολή εκτέλεσης όλων των ποινών κάθειρξης έως 10 έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βιασμού εγκλήματα κατ' ανηλίκων, ), με υποχρέωση των κατηγορούμενων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους 2 φορές τον μήνα.
- Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορούμενους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάσταση τους με την κατ' οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ' ανηλίκων).
-Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.
-Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Όπως έχουν επισημάνει διάφοροι Ποινικολόγοι, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πρέπει να ορίσει το όριο των ποινών στα 10 έτη κάθειρξης και όχι στα 5 ή ακόμη και στα 8 που ακούγεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Μονάχα έτσι, θα μπορέσουν να αποφυλακιστούν περισσότερα άτομα και να ικανοποιηθεί έτσι ο στόχος της ρύθμισης, χωρίς βέβαια να ελοχεύει ο κίνδυνος αποφυλακίσεων επικίνδυνων κρατουμένων.

Εν τέλει, κάνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση στον ανθρωπισμό του Κράτους Δικαίου εν μέσω αυτών των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών που διανύουμε ως χώρα αλλά και ως ανθρωπότητα. Τα καταστήματα κράτησης είναι τα μέρη στα οποία απαντάται καθημερινά ο μεγαλύτερος συνωστισμός ανθρώπων και ο υπερπληθυσμός που επικρατεί αυτή την στιγμή, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Παρότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι ικανή να λαμβάνει γρήγορα μια πληθώρα μέτρων ώστε να αντιμετωπίζει τυχόν κρίσεις, το ζήτημα της αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης καθυστερεί ανησυχητικά και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο χαρακτήρας της δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι σωφρονιστικός και όχι εξοντωτικός για τους ανθρώπους αυτούς. Καλούμε λοιπόν τον Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό, όπως μεριμνήσει προσωπικά και άμεσα για το θέμα της αποσυμφορήσεως των καταστημάτων κράτησης της χώρας.

Με εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπό σας.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/
Share on Google Plus
Από το Blogger.