Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε τη δεύτερη απεργία δίψας και πείνας μέσα σε ένα μήνα, την οποία χαρακτήριζε μάλιστα σε κείμενό του ως «κύκνειο άσμα»
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από τη νέα απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου φοιτητή, Βασίλη Δημάκη, ο οποίος καταγγέλλει ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του για συνέχιση της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο και μεταφοράς του στο παλιό κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε τη δεύτερη απεργία δίψας και πείνας μέσα σε ένα μήνα, την οποία χαρακτήριζε μάλιστα σε κείμενό του ως «κύκνειο άσμα». Ο κρατούμενος, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε μεταχθεί στις 17 Απριλίου 2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών. Αμέσως ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την επαναμεταγωγή του στο Κορυδαλλό για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ύστερα από τη στήριξη του αιτήματος Δημάκη από καθηγητές του, δικηγόρους και σημαντικού μέρος του κόσμου, τελικά το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημά του στις 30 Απριλίου, οπότε και ο Βασίλης Δημάκης έληξε την απεργία.
Ο Δημάκης μεταφέρθηκε στην Αθήνα και οδηγήθηκε σε ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ο ίδιος ζητούσε να τη μεταφορά του στο παλιό του κελί στη Δ’ Πτέρυγα των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού. Τα βασικά αιτήματα του Βασίλη Δημάκη είναι δύο. Το πρώτο να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του και το δεύτερο να φύγει από την ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και να μεταφερθεί πίσω στη Δ’ Πτέρυγα των αντρικών φυλακών.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο ethnos.gr σε σχέση με τα δύο αιτήματα του απεργού πείνας και δίψας: «Αναφορικά με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να έχει διαδικτυακή επικοινωνία και να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, ο εξοπλισμός αυτός υπάρχει και θα μπορεί να παρακολουθεί διαδικτυακά τα μαθήματα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια θα μπορεί να έχει και φυσική παρουσία στα μαθήματα, καθώς έχει εγκριθεί η έξοδός του από τη φυλακή για φοίτηση με τη χρήση του ειδικού βραχιολιού. Όσον αφορά στην επιστροφή του στο κελί όπου ήταν πριν, αυτό είναι ένα αίτημα που δε μπορεί να ικανοποιηθεί. Οι λόγοι είναι ουσιαστικοί». Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα από πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, ο Δημάκης υποστηρίζει ότι δεν του δόθηκε υπολογιστής και ίντερνετ για να παρακολουθήσει τα μαθήματα.
Στις καταγγελίες ότι ο Δημάκης κρατείται σήμερα, μαζί με άλλους κρατουμένους, σε υπόγειο των γυναικείων φυλακών, όπου οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι «εξετάζεται σοβαρά η μεταγωγή του από την ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Όχι όμως η κράτησή του στο ίδιο κελί που ήταν πριν τη μεταγωγή του στα Γρεβενά». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται ο Δημάκης και άλλοι κρατούμενοι, δεν πληροί τις προδιαγραφές για την ομαλή διαμονή κρατουμένων. Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας για την υπόθεση Δημάκη στις 17.30 στο Μετρό Κατεχάκη, έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ποιος είναι ο Βασίλης Δημάκης
Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας. Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.
Αναδημοσίευση www.ethnos.gr / Αλέξανδρος Καλαφάτης
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.