E- επισκεπτήριο στις φυλακές: Μέσω skype η επικοινωνία κρατουμένων – συγγενών λόγω κορονοϊού

Ηλεκτρονικό επισκεπτήριο , μέσω της εφαρμογής skype, εφαρμόζεται σε 11 φυλακές της χώρας , με προοπτική να επεκταθεί και στα συνολικά 35 σωφρονιστικά καταστήματα ενόψει του απαγορευτικού που έχει επιβληθεί στις επισκέψεις συγγενών λόγω του κορονοιού.
 Η τηλε- επικοινωνία ή το e-επισκεπτήριο, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επαφής των κρατουμένων με τους οικείους τους , την οποία κατέστησε αναγκαία η πανδημία με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό (λόγω της κρίσης , αλλά και νωρίτερα) να έχουν «δικτυωθεί» 6 σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ το διάστημα 2017-18 είχαν ενταχθεί συνολικά 5 .
Έτσι αυτή τη στιγμή  δυνατότητα skype μεταξύ κρατουμένων και συγγενών έχουν οι φυλακές:
-ΚΚ Αμφισσας
-ΚΚ Δομοκού
-ΚΚ Τρικάλων
-ΚΚ Γρεβενών
-ΚΚ Κορίνθου
-ΚΚ Νεάπολης
-Ε.Κ.Κ.Ν Βόλου
-Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού
-Ε.Κ.Υ.Κ.Κ
-ΚΚ Ιωαννίνων
-ΚΚ Χανίων
Πιλοτικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2017 και εντάχθηκαν 5 φυλακές. Τώρα όμως με δεδομένες τις συνθήκες η γ.γ  Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου αφού ήδη αυξήθηκε εντός  του τελευταίου 8μήνου στα 11 ο αριθμός των  καταστημάτων που συμμετέχουν, έστειλε έγγραφο στις 13-04-2020 σε όλες τις φυλακές της χώρας για να ενταχθούν συνολικά στο θεσμό του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου.
Laptop  παντού
Ήδη η κ.Νικολάου έχει εκκινήσει όλη τη διαδικασία για την έγκριση των δαπανών ώστε να προμηθευτούν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα laptop και να δημιουργήσουν τον ειδικό χώρο ώστε να γίνει πράξη το e- επισκεπτήριο. Παράλληλα έχουν δοθεί σαφείς εντολές για την διασφάλιση της ασφάλειας των επικοινωνιών (διαδικτυακό απόρρητο).
Πως γίνεται
Το σκεπτικό της δημιουργίας του e– επισκεπτηρίου ήταν εξ αρχής οι περιορισμένες δυνατότητες συγγενών, σε απομακρυσμένες περιοχές, να επισκέπτονται τακτικά τους οικείους τους εντός φυλακών. Άποροι κρατούμενοι δε και συγγενείς στερούνταν τη δυνατότητα επαφής.
Αυτό πολλαπλασιάζεται βέβαια για τους αλλοδαπούς κρατούμενους , στους οποίους η επικοινωνία μέσω skype έχει ευεργετικά αποτελέσματα , ενώ μπορούν να δουν και τα παιδιά τους . Το πρόβλημα δε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά στην εποχή του κορονοϊού, γιαυτό και η κ.Νικολάου, ανέλαβε δράση.
Το e– επισκεπτήριο γίνεται σε χώρο που επιλέγει η φυλακή με τους εξής όρους:
-Τόσο ο κρατούμενος όσο και το πρόσωπο επαφής πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι
-Δεν επιτρέπονται ιδιαίτερα έντονες συνομιλίες, φωνασκίες κλπ
-Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα (φωτογραφίες κλπ)
-Για επισκεπτήριο με ανήλικο επιβάλλεται η παρουσία και ενηλίκου
Πηγή: www.dikastiko.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.