Ομοσπονδία Εξωτερικών Φρουρών: Μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 στα Καταστήματα Κράτησης


Η Ομοσπονδία των Εξωτερικών Φρουρών απέστειλε επιστολή στην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικης Πολιτικής Κ. Σοφία Νικολάου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης του COVID-19 στις Φυλακές, αναφέροντας μάλιστα ότι «τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν». 
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικων Υπαλλήλων εξέδωσε δελτίο τύπου για τις αντιφάσεις και την νομιμότητα των μέτρων που έχει αποφασίσει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ έχει ήδη διαπιστωθεί κρούσμα του ιού στις Φυλακές της Κομοτηνής. 
Καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 


Έγγραφο της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών Φυλακών: Με τα υπ. αριθμ. Πρωτ. 2962 από 13/03/2020 και 2963 από 13/03/2020 έγγραφά σας, καθώς και με το αναλυτικό πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων – ασθενών κορονοϊού στα Καταστήματα Κράτησης, ως συνέχεια του υπ. Αριθμ Πρωτ. 2603 και από 27/02/2020 εγγράφου σας και σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΔΥ, ορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν σχετικά με κρατούμενους οι οποίοι παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα (εμπύρετοι με θερμοκρασία 37,8 και άνω, δύσπνοια, κεφαλαλγία κοκ), μέτρα τα οποία προέβλεπαν ότι κάθε ύποπτο σύμπτωμα θα αντιμετωπίζεται σε πρώτη φάση εντός του Καταστήματος Κράτησης με δείγμα που θα λαμβάνεται από το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως γνωρίζεται το μνημόνιο ενεργειών δεν εφαρμόστηκε ποτέ επί της ουσίας, καθώς τα τεστ για την νόσο Covid-19 δεν έφτασαν ποτέ ή έφτασαν ελάχιστα στα Καταστήματα Κράτησης και σε πολλές περιπτώσεις δεν έλαβε χώρα καν ούτε η εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού στη λήψη των δειγμάτων. 
Αντί των προβλεπομένων λοιπόν, το βάρος και την ευθύνη την ανέλαβε η Υπηρεσία μας, εκτελώντας από αρχές καλοκαιριού και σχεδόν καθημερινά, ύστερα από την άρση των μέτρων μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, εκατοντάδες μεταγωγές ασθενών κρατουμένων από τα Καταστήματα Κράτησης προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας, πολλών εκ των οποίων με αναφερόμενα συμπτώματα του κορονοϊού Covid-19. Σήμερα, εβρισκόμενη η Χώρα μας αντιμέτωπη με τη νέα έξαρση της πανδημίας, η υπηρεσία, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του επερχόμενου κινδύνου και με νεότερο έγγραφό σας (αρ. Πρωτ. 6347 και από 13/08/2020), επιχειρεί λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, να περιορίσει το σύνολο των μεταγωγών (πλην εκτάκτων, σοβαρών και επειγόντων περιστατικών), να ρυθμίσει το θέμα των αδειών καθώς και των επισκεπτηρίων των κρατουμένων. 

Μέτρα που σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν, μιας και η καθημερινότητα των Καταστημάτων Κράτησης περιλαμβάνει πλέον των άλλων και: 
· Μεταγωγές κρατουμένων από κλειστές δομές και κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., 
· Μεταγωγές κρατουμένων από το ένα Κατάστημα Κράτησης σε άλλο, 
· Μεταγωγές και νοσηλείες κρατουμένων σε νοσηλευτήρια, 
· Οχήματα μεταγωγών που εκτελούν ακατάπαυστα μεταγωγές κρατουμένων, ασθενών και μη και δεν απολυμαίνονται ποτέ !, 
· Προσωπικό που εκτελεί μεταγωγές ύποπτων κρουσμάτων μέσα σε ένα υπηρεσιακό όχημα (συνοδείας ή μεταγωγής) με μόνο εφόδιο μια απλή μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια, 
· Επισκεπτήρια συγγενών, συνηγόρων και ανακριτικών αρχών, 
· Υπαλλήλους που επιστρέφουν από άδειες, ακόμα και από περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς λήψης εκτάκτων μέτρων, 
· Υπαλλήλους που διαμένουν σε περιοχές που εφαρμόζονται έκτατα μέτρα, 
· Υπαλλήλους που έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτα κρούσματα (πχ σε κοινωνικές εκδηλώσεις) και δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό κ.α. 
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μία απλή σταχυολόγηση των καθημερινών συμβάντων και καταγγελιών που περιέχονται σε γνώση της Ομοσπονδίας μας. Στο πλαίσιο λοιπόν της πρόληψης και προστασίας τόσο των κρατουμένων όσο και των συναδέλφων μας Εξωτερικών Φρουρών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα, η Ομοσπονδία μας σε πρώτη φάση ζητεί ΑΜΕΣΑ το αυτονόητο, δηλαδή την προμήθεια από κάθε Κατάστημα Κράτησης ικανού αριθμού τεστ για Covid-19, ώστε α) τα δείγματα υπόπτων κρουσμάτων να λαμβάνονται από το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εκάστοτε Καταστήματος χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί ο ασθενής κρατούμενος σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο για περεταίρω εξετάσεις και λήψη δείγματος καθώς επίσης και (συμπληρωματικώς) β) την διαδικασία υποβολής του συνόλου του προσωπικού της Υπηρεσίας μας σε δωρεάν ιατρικά τεστ PCR (μοριακός έλεγχος), ειδικά όσων επιστρέφουν από άδειες, κινούνται ή διαμένουν σε περιοχές που ισχύουν έκτατα περιοριστικά μέτρα ή έχουν υπόνοιες και επιθυμούν αυτοβούλως να εξεταστούν. 3 Π.Ο.Υ.Ε.Φ Ως εκ τούτου σας καλούμε:
· να ενσκύψετε στα αναφερθέντα προβλήματα και να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση νέας εγκυκλίου σε συνεργασία και συνεννόηση πάντα με τον ΕΟΔΔΥ που θα αφορά ειδικά τη λήψη προστατευτικών υγειονομικών μέτρων Εξωτερικών Φρουρών και κρατουμένων κατά τη διαδικασία της σωματικής έρευνας και της εκτέλεσης της μεταγωγής γενικότερα (παραλαβή κρατούμενου, μεταγωγή του από το Κατάστημα Κράτησης στο Νοσοκομείο, φύλαξη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ή θάλαμο για Covid-19, επαναμεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης κοκ), 
· να προχωρήσετε στην λήψη ουσιαστικότερων μέτρων όπως ο έλεγχος με τεστ Covid-19 του συνόλου του προσωπικού και των κρατουμένων καθώς και η καθημερινή απολύμανση των οχημάτων και των χώρων διαβίωσης και εργασίας κρατουμένων και υπαλλήλων εντός των Καταστημάτων Κράτησης με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα μπορούσε να προμηθευτεί η κάθε υπηρεσία, έτσι ώστε οι χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων απολυμάνσεων να είναι άμεσοι. Κυρία Γενική Γραμματέα, Την πρώτη φορά το σύνολο του προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης και τα μέτρα που λήφθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχτεί ένας άθλος, τηρουμένων των αναλογιών, κρατώντας τον Covid-19 έξω από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, παρότι κανείς δεν γνώριζε τι αντιμετωπίζουμε όντως απροετοίμαστοι για την πανδημία του κορονοϊού. Πλέον και ύστερα από το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Kατάστημα Κράτησης της Κομοτηνής, τίποτε δεν φαίνεται να είναι ίδιο. Αυτή την φορά που η πανδημία κάνει και πάλι την επανεμφάνιση της, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, ανταποκρινόμενοι πλήρως όχι μόνο στις υποχρεώσεις μας αλλά και στις επιταγές και προσδοκίες της κοινωνίας την οποία και υπηρετούμε. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.