Ερώτηση ΜέΡΑ25 για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων πρόληψης εναντίον του κορονοϊού στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας

 


Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε η Βουλευτής του Μέρα25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων πρόληψης εναντίον του κορονοϊού στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Αφορμή για την ερώτηση της κ. Μπακαδήμα στάθηκε το πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) και στο οποίο τίθονταν σοβαρά ερωτήματα για την διαδικασία, την αποτελεσματικότητα και την νομιμότητα των μέτρων που έχει λάβει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την πρόληψη του COVID-19 στις Φυλακές, όπως ο περιορισμός των επισκεπτηρίων, η απογόερευση αδειών των κρατουμένων κτλ. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Αθήνα, 28 Αυγούστου 2020 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: «Ανάγκη υιοθέτησης μέτρων πρόληψης εναντίον του κορονοϊού στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας» 

Το σοβαρότατο θέμα της ανάγκης υιοθέτησης μέτρων πρόληψης εναντίον της πανδημίας αποτελεί τον πυρήνα πρόσφατου δελτίου τύπου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

 Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας: “Η απειλή του κορονοϊού δεν έφυγε ποτέ και είναι λογικό τώρα που επανεμφανίστηκε πιο έντονα, να απαιτούνται κάποια μέτρα. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά που προσφάτως ελήφθησαν ξανά για τις Φυλακές βρίσκονται σε μία αντίφαση, αφενός περιορίζοντας βασικά ευεργετήματα των κρατουμένων, όπως είναι οι άδειες και θέτοντας σοβαρούς περιορισμούς σε βασικές λειτουργίες των φυλακών, όπως είναι τα επισκεπτήρια, ενώ αφετέρου εξακολουθούν να γίνονται μετακινήσεις κρατουμένων στις δικαστικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές. 

Αυτή ακριβώς η αντίφαση έχει επισημανθεί από πολλούς και εκφράζονται παράπονα για τα πρόσφατα μέτρα και απαγορεύσεις. Το ερώτημα είναι απλό: Υπάρχει περίπτωση εισόδου του ιού στις Φυλακές από τις άδειες που λαμβάνουν οι κρατούμενοι ή από τα επισκεπτήρια, ενώ από την συνεχή κίνηση εντός και εκτός των φυλακών μέσω των δικαστηρίων κτλ, δεν υπάρχει κίνδυνος; 

Μόλις χθες εντοπίστηκε κρούσμα COVID-19 σε νεοεισερχόμενο κρατούμενο του Κ.Κ. Κομοτηνής, ο οποίος βρίσκονταν στον χώρο απομόνωσης νεοεισερχόμενων κρατουμένων μαζί με άλλους κρατουμένους. Να σημειωθεί ότι η φυλακή της Κομοτηνής είναι χωρητικότητας 162 κρατουμένων ενώ σήμερα κρατούνται άνω των 365 κρατουμένων, δηλαδή παρουσιάζει υπερπλήρωση 225%. 

Επίσης, μία άλλη διάσταση είναι η ίδια η νομιμότητα των αποφάσεων περί της αναστολής χορήγησης αδειών κρατουμένων και των λοιπών απαγορεύσεων από ένα μονοπρόσωπο όργανο (στην προκειμένη περίπτωση η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) και κατά πόσο μπορεί να αναστέλλει βασικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα ή άλλων Νόμων, χωρίς προηγουμένως να έχει δημόσια διευκρινιστεί από που αντλείται αυτή η αρμοδιότητα ή που υπάρχει η σχετική νομοθετική πρόβλεψη ή σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

” Κατόπιν των παραπάνω, Ερωτάται ο κ Υπουργός: 

1. Ποια μέτρα εφαρμόζονται τώρα στα Σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας; 

2. Ποια επιπλέον μέτρα για την προστασία και θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης εξετάζονται; 

3. Πώς έχει δοθεί η αρμοδιότητα στη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να λαμβάνει αποφάσεις για την αναστολή χορήγησης αδειών και επιπλέον απαγορεύσεις, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική νομοθετική πρόβλεψη; 

Η ερωτώσα βουλευτής 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Πηγή: www.hellenicparliament.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.