Κραυγή αγωνίας από τους υποψήφιους της 6Κ/2018


 Επιστολή διαμαρτυρίας που περιγράφει την ιδιότυπη ομηρία και την ταλαιπωρία των υποψηφίων του διαγωνισμού 6Κ/2018 για τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας!

Αφορά τους υποψήφιους κλάδων ΔΕ ΦΥΛΑΞΗΣ και ΔΕ ΕΞΩΤ. ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ οι οποίοι από το 2018 μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν διοριστεί, αλλά ούτε καν έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, ενώ προσφάτως όπως έχει καταγγείλει και η ΟΣΥΕ έληξαν οι συμβάσεις 232 εξ αυτών και βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στον δρόμο. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 6Κ/2018

ΑΣΕΠ   6Κ/2018

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την στελέχωση των κατάστηματων κράτησης της χώρας Με τακτικό προσωπικό. 
 Υποψήφιοι κατηγορίας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φύλακες και εξ. φρουροί καταστηματων κράτησης

Επιστολή διαμαρτυρίας 

 Στις 22.5.18 εκδόθηκε η προκήρυξή και έγιναν 7.083 αιτήσεις για την κάλυψη 557 θέσεων κατηγορίας Δ.Ε.

 Στις 7.3.19 ειδοποιήθηκαμε για την έκδοση προσωρινών αποτελεσμάτων εξωτερικών φρουρών και σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι με νεα ανακοίνωση του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις υγειονομικής καταλληλότητας , έπειτα σε αθλητικές δοκιμασίες, και τέλος σε εξετάσεις ψυχοτεχνικων δοκιμασιών πριν αναλάβουν τα υπηρεσιακά τους καθηκοντα, καθώς και όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ να περάσουν εκπαίδευση δύο μηνών  στις εγκαταστάσεις του αρμόδιου υπουργείου. 

 Να σημειωθεί ότι στις 16.4.19 οι επιτυχόντες των προσωρινων αποτελεσμάτων Δ.Ε. κλήθηκαν να συνάψουν σύμβαση οκτάμηνης στελέχωσης λόγω της αμεσότητας των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών,  και εξετάζοντας τους υποψήφιους με διαδικασίες υγειονομικής και ψυχικης καταλληλότητας μέσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με διαδικασίες fast track τα οποία δεν αντικαθιστούν τις επίσημες εξετάσεις ΑΣΕΠ και έγιναν για προληπτικούς λόγους.

 Οι επιτυχόντες κατηγορίας δ.ε. φύλαξης άμεσα κλήθηκαν και ανέλαβαν καθήκοντά στα καταστήματα κράτησης ανεκπαίδευτοι ενώ οι επιτυχόντες εξωτερικοί φρουροί ενώ συμφώνησαν και κατεθεσαν τα δικαιολογητικά τους και εξετάστηκαν στο υπουργειο δεν κλήθηκαν ποτέ να αναλάβουν τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα πολλοί δίνοντας εμπιστοσύνη στην πρόσκληση ανάληψης καθηκόντων του υπουργείου , άφησαν τις δουλειές τους ή και μετακόμισαν στον τόπο που πέρασαν στους πίνακες προσωρινών αποτέλεσματων παίρνοντας μαζί τις οικογένειές και τα παιδιά τους περιμένοντας μήπως κάποια στιγμή κληθούν από τα καταστήματα κρατήσεις για τη σύμβαση ορισμένου χρόνου. 

 Στις 26.7.19 εκδοθηκε η προσκληση για τις υγειονομικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ όπου είναι το πρώτο βήμα που υποβάλλονται οι επιτυχόντες προσωρινών πινάκων αλλά και άλλοι 557 επιλαχόντες προκειμένου να ακολουθήσει το δεύτερο βήμα όπου είναι οι αθλητικές δοκιμασίες.

Στις 17.9.19 πήραμε τα αποτελέσματα υγειονομικών και ενημερωθήκαμε για την διεξαγωγη αθλητικών δοκιμασιών. 

24.10.19 πηραμε έκπληκτοι τα αποτελέσματα αθλημάτων καθως ενα μεγαλο ποσοστο υποψηφιων ειχε αποτυχει στις δοκιμασιες που κυρίως αφορούσε τις γυναίκες καθώς μόνο μια γυναίκα κατάφερε να περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες, ενώ ένα άλλο ποσοστό είχε πάρει αναβολή λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Σημειωτέων πως υπήρχαν θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν μόνο από γυναίκες, καθιστούσε αδύνατον την ολοκλήρωση του διαγωνισμού χωρίς να κληθούν και να εξεταστούν επιπλέον γυναίκες.

25.11.19 ξεκίνησε η διεξαγωγή ψυχοτεχνικων δοκιμασιών και σε αντίθεση με τις προληπτικές εξετάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που έγιναν μαζικά, η εξέταση του ΑΣΕΠ εγινε ανά ομάδες δέκα ατόμων τη μέρα εξέτασης ακολουθώντας καθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη . Αυτο ειχε ως αποτελεσμα μια χρονοβόρα διαδικασία που έφερε ως αποτέλεσμα την λήξη της σύμβασης οκτάμηνου των Δ.ε. φύλαξης χωρίς να έχει βγει ακόμα πίνακας οριστικών αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα να έχουν και αυτοί την ίδια μοίρα με τους επιτυχόντες εξωτερικής φρούρησης και να μείνουν άνεργοι μέχρι τον Μάρτιο του 2020 που πραγματοποιήθηκε ανανέωση των συμβασεων για άλλους 8 μήνες.

Στο ενδιάμεσο διάστημα στις 4.7.20 κληθηκαν επιλαχόντες γυναίκες υποψήφιοι για να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις προκειμένου να γίνει από την αρχή η διαδικασία δοκιμασιών για να καλυφθούν οι κενες θέσεις που αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες.

 Στις 8.7.20 έλαβε τέλος η εξεταση ψυχοτεχνικων δοκιμασιών επιτυχόντων ενω στις 24.7.20 έλαβαν τέλος οι υγειονομικες εξετασεις των επιλαχουσων γυναικών.

 Στις 26.9.20, 27.9.20, 3.10.20 και 4.10.20 εξεταστικαν οι υποψήφιοι εξ αναβολεις της πρωτης αθλητικής δοκιμασίας και οι επιλαχουσες υποψήφιες στα αγωνίσματα ενώ οι επιτυχόντες της προκειμένης δοκιμασίας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ψυχομετρικων τεστ σε 5 ομάδες.
1η ομάδα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, 2η ομάδα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ,3η ομάδα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, 4η ομάδα Τρίτη 3 Νοεμβρίου και 5η ομάδα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

 Δυστυχώς εδώ είναι που λήγει και η δεύτερη σύμβαση των υποψηφίων προσωρινών πινάκων και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων. Για άλλη μια φορά έμειναν άνεργοι, ενώ οι επιτυχόντες των πρώτων δοκιμασιών και οι επιλαχόντες  και οι εξωτερικοι φρουροι αναμένουν τα οριστικά από το 2018 για να διορίστουν με την ανεργία και την αβεβαιότητα εν μέσω της πανδημίας να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο ανυπόφορη.

 Ενώ ο διαγωνισμός έδειχνε να πλησιάζει στο τέλος του καθώς δεν εκκρεμούσαν άλλες δοκιμασίες μετά από επικοινωνία των σωματείων με τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ για την έκδοση οριστικών πινάκων  , ενημερώθηκε πως αδυνατεί να λήξει ο διαγωνισμός λόγω του ότι εκκρεμούν ακόμα πάνω από 50 νέες κενες θέσεις. Αίτημα  από τα αρμόδια σωματεία εξωτερικών φρουρών Κ.κρατησης και σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν πάρα τις κενες θέσεις, να υπάρξει έκδοση των αναμόρφωμενων πινάκων επιτυχόντων μετά την ολοκληρωση των δοκιμασιων, και διορισμός τους τμηματικά ώστε να αναλάβουν τις τοποθετήσεις που δικαιούνται και να αναλάβουν καθήκοντά έως ότου ο ΑΣΕΠ εξετάσει νέους επιλαχόντες επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία δοκιμασιών από την αρχή για τρίτη συνεχόμενη φορά. Να προσθέσουμε πως οι επιτυχόντες του 2018 έως σήμερα κοντεύουν αναμονή σχεδόν 3 χρόνων. Αποτελεσμα της αναμονής ήταν να απορροφηθούν οι υποψήφιοι από άλλους διαγωνισμούς που μεσολάβησαν όπως των ειδικών φρουρών,  των συνοριακων φυλάκων και των λιμενοφυλακων, καθώς όσο αργεί η χρονοβόρα εξέταση του ΑΣΕΠ μένουν συνεχώς νέες κενες θέσεις προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο αναμονής εφόσον δεν διορίζει τους επιτυχόντες του διαγωνισμού μέχρι να καλυφθούν οι κενες του θέσεις και εκείνοι με το πέρασμα του καιρού να διορίζονται από άλλους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομεα.
 Μέσα σε όλα αυτά τα εμπόδια μεσολάβησε η αλλαγή των αρμοδιων υπουργείων της γραμματείας αντεγκληματικης Πολιτικής, απο το Υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη με τη νέα κυβέρνηση , μεσολάβησε η πανδημία και σαν να μην έφτανε ο Γολγοθάς οι πλέον άνεργοι επιτυχόντες του διαγωνισμού δεν μπορούν να σταδιοδρομίσουν σε αλλά επαγγέλματα λόγω των περιοριστικών μέτρων που εκτόξευσαν την ανεργία.
 
 Με την αλλαγή της κυβέρνησης οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που κάλυπταν έκτακτες θέσεις στα καταστήματα κράτησης με ρόλο σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών γύρισαν πλέον στις υπηρεσίες τους, ενώ οι επιτυχόντες της 6κ/2018 ακόμα περιμένουν να διοριστούν και η ψυχοφθόρα καθυστέρηση του ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών πινάκων φτάνει πλέον στα τρία χρόνια αναμονής αφήνοντας τα υποστελεχωμενα καταστήματα κράτησης να υπολειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα με το παλιό προσωπικό των φυλακών να κουβαλάει όλο το βάρος πάνω του. Και όλο αυτό γιατί ο ΑΣΕΠ δεν θεωρεί νόμιμο  να διορίσει τους επιτυχόντες έχοντας κενες θέσεις , ενώ δεν είναι παράνομο να διορίσει με σύμβαση σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή χωρίς εκπαίδευση.

 Δεν είναι ένα αίτημα βοηθειας. Είναι η κραυγή αγωνίας των υποψηφίων του διαγωνισμού που μας έχουν σε ομηρία από το 2018, μη γνωρίζοντας ποτέ θα διοριστουμε, σε ποια περιοχή θα αναλάβουμε καθηκοντα, και όλα αυτά όταν ήδη έχουμε χάσει τις δουλειές μας από το 2018.

 Ας γίνει μια σύνοψη της κατάστασης από τους αρμόδιους φορείς να λήξει αυτη η τραγωδία για ολους μας με ενα αίσιο τελος και να σταματησει η ψυχικη και οικονομικη ομηρία μας.

 Λύσεις που έχουν προταθεί είναι να γίνει τμηματικά ο διορισμός των επιτυχόντων με την έκδοση των οριστικών πινάκων έχοντας κενες θέσεις που θα καλυφθούν στην πορεία από επιλαχοντες. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα πρέπει να βγει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας που να το επιτρέπει, καθώς ο ΑΣΕΠ είναι σύμφωνος με αυτό.

 Δεύτερη λύση αλλα θα βοηθουσε μονο προσωρινα είναι η αναπροσαρμογή των πινάκων με ανακατάταξη εκδίδοντας προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε ορθή επανάληψη και αοριστου σύμβαση ΙΔΑΧ των νέων επιτυχόντων εως την έκδοση των οριστικων πινάκων 

Τρίτη και τελευταία λύση να παραδώσει ο ΑΣΕΠ τους φακέλους μας στο υπουργείο και να διεξάγει τον υπόλοιπο διαγωνισμό για τις κενες θέσεις με την εποπτεία του ΑΣΕΠ στα πρότυπα του διαγωνισμού των ειδικών φρουρών και των συνοριακων φυλάκων που διήρκεσε 2 μήνες και διόρισε διπλάσιο και τριπλάσιο πλήθος υποψηφίων.

Η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα και οι αρμόδιοι να πράξουν αναλόγως, καθώς η κατάσταση και των υποψηφίων αλλά και των καταστημάτων κράτησης έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό. 

Υποψήφιοι του διαγωνισμού 
ΑΣΕΠ  6Κ/2018
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.