Θέμα ΡΘ: 65 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών – Τι αναφέρουν κρατούμενοι και εργαζόμενοι

 


 
Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσονται οι φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής σε 150 rapid test που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν 65 κρούσματα Covid, 59 αφορούν σε κρατούμενος και 6 σε υπαλλήλους.
Το ποσοστό πληρότητας στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών αυτήν την στιγμή είναι στο 150%, φιλοξενούνται 534 κρατούμενοι ενώ οι φυλακές είναι χωρητικότητας μόλις 358 κρατουμένων.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρο Καρακίτσο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers, ο ΕΟΔΥ διενήργησε μόνο 150 τεστ σε σύνολο περισσότερο από 500 κρατουμένων.
 
«Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2020. Ο συνάδελφος πήγε σπίτι του και σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται και άλλα κρούσματα.
Μετά από μέρες άρχισαν σταδιακά κάποιοι κρατούμενοι να μεταφέρονται με κλούβες στα νοσοκομεία. Μόλις όμως είδαν ότι αυτά τα άτομα πολλαπλασιάζονται, πήγε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και έκανε μόνο 150 τεστ.
534 κρατούμενοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στις φυλακές διαβατών ενώ η χωρητικότητα της φυλακής είναι για 358 άτομα.
Το σχέδιο που υποτίθεται ότι υπήρχε για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, δυστυχώς δεν απέδωσε» υποστηρίζει ο Σ. Καρακίτσος, ενώ ανέφερε ότι τα μέσα προστασίας των συναδέλφων του είναι ελάχιστα. 
 

Το Ράδιο Θεσσαλονίκη δέχτηκε καταγγελία από κρατούμενο στις φυλακές Διαβατών ο οποίος υποστηρίζει ότι επί της ουσίας δεν απομονώνονται όσοι νοσούν από κορωνοιό.

«Στις 3 πτέρυγες βρισκόμαστε περίπου 500 άτομα και αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 άτομα τα οποία έχουν νοσήσει. Έχουν κλειδώσει θαλάμους και έχουν βάλει σε καραντίνα πάνω από 50 άτομα.
Δεν έχει απομονωθεί πτέρυγα. Είναι 3 πτέρυγες και απομονώνονται οι θάλαμοι. Οι θάλαμοι έχουν άμεση σχέση με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Κανονικά έπρεπε να τους πάρουν και να τους πάνε σε άλλο χώρο. Αυτήν την στιγμή και εγώ είμαι με πυρετό και δεν τολμούμε να πάμε στο φαρμακείο γιατί μας κλειδώνουν μέσα.
Επί της ουσίας δεν υπάρχει απομόνωση».
 
Ο κρατούμενος στο Γενικό κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε αντισηπτικά κάτι το οποίο το ζητούν από την προηγούμενη καραντίνα.

«Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι να γίνουν επιτακτικά τεστ.
Ζητάμε να μας φέρουν αντισηπτικά, διότι και τον Μάρτιο μας είπαν για απολυμάνσεις αλλά δεν έγινε τίποτα. Μας έδωσαν μόνο τρίτης και τέταρτης ποιότητας σαπούνια.
Μπαίνουν οι υπάλληλοι μέσα με ολόσωμες στολές και υμείς αισθανόμαστε σκουπίδια, πεταμένoι. Δεν έχουμε καταδικαστεί να πεθάνουμε εδώ μέσα. Υπάρχουν και ευπαθή άτομα.
 
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers μίλησε και η σύζυγος κρατούμενου η οποία περιγράφει ότι όσοι νοσούν είναι κλειδωμένοι στους θαλάμους χωρίς να τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία.

«Εδώ και μέρες μου έλεγε ο σύζυγός μου ότι υπάρχουν πολλοί φυλακισμένοι με covid τους οποίους έχουν κλειδωμένους σε δωμάτια χωρίς όμως να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο ή να πηγαίνει γιατρός.
Πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι επίσης νοσούν από Covid και στο κελί του συζύγου μου υπάρχουν 9 άτομα, οι δυο εκ των οποίων νοσούν».

Ακούστε όλο το ηχητικό:



Πηγή: rthess.gr ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || karakioulach@gmail.com

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.