Απελπιστικές οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές εν μέσω πανδημίας

 

Γράμμα από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων περιγράφει την απελπιστική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές σε καιρό πανδημίας την ώρα που 65 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις φυλακές Διαβατών

Στη Θεσσαλονίκη σπεύδει άρον-άρον αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μετά τα συνολικά 65 κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί από τις 20 Οκτωβρίου έως σήμερα στις φυλακές Διαβατών.

Την ίδια ώρα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με γράμμα παρουσίαζει τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές εν μέσω πανδημίας.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα και η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠροΠο δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο στις φυλακές για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων από τον Covid-19. Αντίθετα, στα πλαίσια της κατασταλτικής πολιτικής τους, θεώρησαν πρόσφορη μόνο την περιστολή δικαιωμάτων, όπως  άδειες, μεταγωγές, αλληλογραφία, επισκεπτήρια κλπ.  

Ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η παντελής αδιαφορία για τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) δεν είναι κάτι που απασχόλησε -και απασχολεί- τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου, η οποία θεώρησε ευκαιρία την πανδημία για αυτοδιαφήμιση και αυτοπροβολή της, διαβεβαιώντάς μας κάθε τρεις και λίγο ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και όλα είναι υπό έλεγχο στα Καταστήματα Κράτησης.

Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι  τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές και εισπράττουν  την αναλγησία των αρμοδίων,   από την αρχή της πανδημίας ζητούσαν επίμονα να παρθούν μέτρα και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών. Τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με εκδικητικές μεταγωγές (βλ. Βασίλη Δημάκη, Πόλα Ρούπα, Νίκο Μαζιώτη), με ΜΑΤ και χημικά (βλ. Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας), εφαρμόζοντας το προσφιλές της δόγμα «νόμος και τάξη». Στις εκκλήσεις οργανώσεων για αποσυμφόρηση, όπως η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), ο  ΔΣΑ, η ΕλΕΔΑ, η Διεθνής Αμνηστία κ.α., για τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές,  κώφευσε εκκωφαντικά.    

Πλην όμως η πραγματικότητα, απ’ ό,τι φαίνεται, είχε διαφορετική άποψη από  την κ. Νικολάου και των συν αυτή. Τον Ιούνιο σκάει κρούσμα σε κρατούμενο στον Κορυδαλλό, τον Αύγουστο στην Κομοτηνή. Τα δύο αυτά κρούσματα τεχνηέντως κουκουλώθηκαν και «ξεχάστηκαν». Τον Σεπτέμβριο σκάει κρούσμα στις φυλακές Χανίων. Οι σωφρονιστικοί αντιδρούν, αλλά η κ. Νικολάου εθελοτυφλώντας σπεύδει να τους διαψεύσει. Κρούσματα επίσης παρουσιάστηκαν σε σωφρονιστικούς στις φυλακές Γρεβενών, Πάτρας και Τρικάλων.

Δυστυχώς όμως για την κ. Νικολάου και το Υπουργείο ΠροΠο, το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια. Τα τελευταία κρούσματα στις φυλακές της Κέρκυρας και των Διαβατών (10 και 62 αντίστοιχα) σε συνδυασμό με την αδιαφορία του ΕΟΔΥ, όπως καταγγέλλουν σωφρονιστικοί και κρατούμενοι- ανατρέπουν το περίφημο αφήγημα της κ. Νικολάου περί πλήρους ελέγχου της πανδημίας στις φυλακές.  Ειδικά στις φυλακές  Διαβατών, απ’ ό,τι φαίνεται, η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η κ. Νικολάου σε επισκέψεις της στις φυλακές ανήγγειλε κατ’ επανάληψη ότι θα μεριμνήσει για την αποσυμφόρηση, φέρνοντας ΠΝΠ στη Βουλή. Η αναγγελία αυτή όμως ήταν απλώς μια κοροϊδία.  Ο τρόπος για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων. Οι δηλώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο και η απόλυτη ομερτά για το τι συμβαίνει στις φυλακές, σήμερα διαψεύδονται οικτρά -παρά τα επικοινωνιακά τρικ και σόου, παρά  τη συνεχή «ενημέρωση» για τις εισβολές της ΟΑΕΕ στα κελιά- αναδεικνύοντας απλώς την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε υγειονομικού μέτρου στις φυλακές.

Τα κρούσματα στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών και η μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.  Παρ’ όλα αυτά, η κ. Νικολάου σε πρόσφατη ανάρτησή της στο fb, αντί να απολογηθεί για τα κρούσματα στις φυλακές, για την επιδείνωση της κατάστασης στα Διαβατά, για την εν γένει κακοδιαχείριση της πανδημίας στις φυλακές,  με περίσσιο θράσος, ανερυθρίαστα, ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρει ότι «….Σε ό,τι αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει κρούσματα, αλλά αριθμητικά λίγα σε σχέση με τον αριθμό των κρατουμένων και των εργαζόμενων». Δηλαδή, κατά τη κ. Νικολάου,  δεν τρέχει και τίποτα, προφανώς.… 

Η Γενική Γραμματέας, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να παίζουν κρυφτούλι, χρησιμοποιώντας το fb και το twitter για την άσκηση αντεγκληματικής πολιτικής. Είναι υπόλογοι και έχουν μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των κρατουμένων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Καταγγέλλει την ανάλγητη πρακτική και στάση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και καλεί το Υπουργείο ΠροΠο:

        1) Να προχωρήσει, χωρίς αστερίσκους, στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καταθέτοντας άμεσα την εξαγγελθείσα ΠΝΠ την οποία κρατάει στο συρτάρι,

   2) Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός για την υγειονομική κάλυψη ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κρατουμένων, και αφετέρου για τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης

   3) Να σταματήσουν οι συνεχείς εισβολές της ομάδας ΟΑΕΕ στα κελιά για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς, καθώς εν δυνάμει μπορεί να είναι μεταδότης του ιού. 

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.