Στις 11 Νοεμβρίου αποφάσισαν τη διενέργεια τεστ κάθε εβδομάδα για τους εργαζόμενους και συγκεκριμένο πρόγραμμα για ελέγχους στους κρατούμενους.
● Εναν μήνα μετά στο συγκρότημα του Κορυδαλλού δεν έχει γίνει κανένα τεστ στους κρατούμενους και διενεργήθηκαν μόνο σε ορισμένους υπαλλήλους.
● Τι συμβαίνει στα άλλα καταστήματα κράτησης.
● Γιατί δεν... βγαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων που έδωσε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής στην «Εφ.Συν.».
Στα σχέδια φαίνεται ότι έμεινε το σχέδιο για τη θωράκιση των καταστημάτων κράτησης από τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο «κάθε εβδομάδα θα διενεργούνται έλεγχοι στους εργαζόμενους και θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο».
Χαρακτηριστικό είναι ότι έκτοτε στο συγκρότημα των Φυλακών Κορυδαλλού έχουν διενεργηθεί τεστ μόνο μία φορά (11 Δεκεμβρίου) και μάλιστα μόνο σε ορισμένους υπαλλήλους και σε κανέναν κρατούμενο. Αντίστοιχα μία φορά έχουν γίνει τεστ στις Φυλακές Τρικάλων (8 Δεκεμβρίου) στο 1/3 εργαζομένων και τροφίμων, μία φορά στις Φυλακές Αυλώνα στα 2/3 κρατουμένων και υπαλλήλων, ενώ στις Φυλακές Πάτρας έχουν προγραμματιστεί τεστ για τους εργαζόμενους την προσεχή Παρασκευή! Και όλα αυτά παρόλο που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και ήδη έχουν καταγραφεί θάνατοι τριών κρατουμένων και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το πόσα είναι τα κρούσματα στα καταστήματα κράτησης και πόσα τεστ έχουν διενεργηθεί σε κρατούμενους και σωφρονιστικό προσωπικό, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας υπάρχουν 175 κρούσματα (154 κρατούμενοι και 21 υπάλληλοι), εκ των οποίων τα 132 καταγράφονται στη Λάρισα, και ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 11.000 τεστ, ενώ 4.000-5.000 έλεγχοι αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Ασφαλώς οι αριθμοί που δίνει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι απόρροια των ελάχιστων ελέγχων, αλλά και πάλι δεν... βγαίνουν. Για παράδειγμα, στις Φυλακές Λάρισας -το δεύτερο κατάστημα κράτησης που είναι στο κόκκινο μετά τα Διαβατά- υπάρχουν θετικοί 155 κρατούμενοι και 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δηλαδή 163 έναντι 132 που αναφέρει το υπουργείο.
Ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στον Κορυδαλλό (όπου το υπουργείο δεν αναφέρει κανένα κρούσμα σε κρατούμενο επειδή δεν έχει γίνει κανένα τεστ) καθώς στο νοσοκομείο της φυλακής έχουν ήδη μεταφερθεί έντεκα θετικοί κρατούμενοι στον Covid-19 για να αποσυμφορηθεί η φυλακή των Διαβατών. Ομως στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού κρατούνται ήδη ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο.
Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Υπαλλήλων Νοσοκομείων Κρατουμένων Κορυδαλλού σε επιστολή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Κάνουμε έκκληση τονίζοντας εκ νέου: Δεν έχουμε κατάλληλους χώρους αντιμετώπισης ασθενών Covid ταυτόχρονα με λοιπούς ασθενείς με τον υπάρχοντα χώρο και προσωπικό. Δεν υπάρχουν κλίνες για ασθενείς Covid. Δεν έχουμε καμία εκπαίδευση με κίνδυνο οι ίδιοι να γίνουμε υγειονομικές βόμβες χωρίς γνώσεις για εμάς, τους κρατούμενους, την οικογένεια και τον περίγυρό μας».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σπύρος Καρακίτσος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η προστασία από την πανδημία να είναι αντικείμενο διαρκούς παρέμβασης της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, όπως ακριβώς συμβαίνει για όλους τους πολίτες, και όχι ενός μονομελούς οργάνου, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Από την πρώτη φάση της πανδημίας εφιστούσαμε την προσοχή για την ταχύτητα διασποράς του ιού σε συνθήκες συνωστισμού, αφού τα καταστήματα κράτησης έχουν άνω του 130% μεσοσταθμική υπερπλήρωση. Αρνήθηκαν την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά αρνούνται και τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα στα συνολικά 34 καταστήματα κράτησης να υπηρετούν μόλις 9 μόνιμοι ιατροί και 67 νοσηλευτές».
Πηγή: efsyn.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.