Στις φυλακές αντί για τεστ στέλνουν ΜΑΤ

 


Χωρίς αποσυμφόρηση, απολυμαντικά και γιατρούς φουντώνουν η οργή και τα κρούσματα σε κρατούμενους και υπαλλήλους

Εχουν περάσει εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένει να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τις φυλακές παρά τα εκατοντάδες κρούσματα που έχουν σημειωθεί, την ώρα μάλιστα που ήδη μετράμε θανάτους. Η προστασία της υγείας και κατά συνέπεια της ζωής των κρατουμένων αλλά και των εργαζομένων στις φυλακές φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία «αποφασίζει και διατάσσει» για τα φλέγο ντα ζητήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Τα μόνα μέτρα που έχει εφαρμόσει με… επιτυχία το υπουργείο διά χειρός Σ. Νικολάου έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα, εστιάζουν στην περιστολή δικαιωμάτων και όχι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς βέβαια και στις εύκολες οικονομικές απολαβές ημετέρων μέσω των διαβόητων απευθείας αναθέσεων.

Αντί ουσιαστικής πολιτικής, ακόμη και σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο, η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει την αναποτελεσματικότητά της με επικοινωνιακές φούσκες, όπως για παράδειγμα οι συνεχείς έφοδοι από τις Ομάδες Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) στα κελιά των κρατουμένων. Την ίδια ώρα οι πειθαρχικές ποινές αυξάνονται καθημερινά και επιβάλλονται για ανύπαρκτους λόγους προκειμένου να εμποδιστεί οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Η αστεία πια εξαγγελία για αποσυμφόρηση των φυλακών δεν πείθει κανέναν σε σχέση με την υλοποίησή της, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήταν ένα πυροτέχνημα που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κανένα μέτρο για εμάς… τα σκουπίδια

«Στις υπόλοιπες χώρες πήραν μέτρα για τις φυλακές όπως αποσυμφόρηση, προμήθευσαν τα καταστήματα κράτησης με απολυμαντικά, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Ολα τα μέτρα που παίρνουν για εμάς είναι κατασταλτικά. Ας μας πουν δημοσίως ένα θετικό μέτρο που πάρθηκε για εμάς τα… σκουπίδια. Ακόμη και για τα πραγματικά σκουπίδια κάτι καλό κάνουν, για εμάς τι;» Κρατούμενος σωφρονιστικού καταστήματος «Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τις φυλακές αγγίζουν τα όρια υπέρβασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αν δεν τα ξεπερνάνε ήδη» Σπύρος Καρακίτσος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ντικά και δεν φέρνουν γιατρούς. Κάνουν σε 12.500 κρατούμενους 200 τεστ. Πού θα πάνε οι εκατοντάδες κρατούμενοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό; Στα σκουπίδια; Εκεί ανήκουν; Στις υπόλοιπες χώρες πήραν μέτρα για τις φυλακές όπως αποσυμφόρηση, προμήθευσαν τα καταστήματα κράτησης με απολυμαντικά, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Ολα τα μέτρα που παίρνουν για εμάς είναι κατασταλτικά. Ας μας πουν δημοσίως ένα θετικό μέτρο που πάρθηκε για εμάς τα... σκουπίδια. Ακόμη και για τα πραγματικά σκουπίδια κάτι καλό κάνουν, για εμάς τι;» αναρωτιέται κρατούμενος σωφρονιστικού καταστήματος μιλώντας στο Documento.

Και υπερπλήρεις και παράταση αποφυλακίσεων

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο Documento, στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής πάνω από 20 κρατούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση αποφυλάκισης, αφού έχουν εκτίσει το ελάχιστο της ποινής τους όπως προβλέπει ο νόμος, δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση από την Εισαγγελία Πολυγύρου, με καθυστέρηση η οποία ξεπερνά τον μήνα. Κάποιοι εκ των αιτούντων έχουν ήδη λάβει θετική εισαγγελική πρόταση αλλά συγγενείς και δικηγόροι τους προσπαθούν επί ματαίω να επικοινωνήσουν με την εισαγγελία για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με την καθυστέρηση. Εδώ και ημέρες κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα.

Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς, πέρα από τη μεγαλύτερη ποινή που παρανόμως εκτίουν ορισμένοι κρατούμενοι, συμβάλλει και στην υπερσυμφόρηση, καθώς την ώρα που οι νέες προσαγωγές συνεχίζονται κανονικά, ματαιώνονται οι αποφυλακίσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οι νομικοί παραστάτες των κρατουμένων μιλάνε για ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα σκάσει.

Στα κάγκελα και οι σωφρονιστικοί

Στα όριά τους φαίνεται να είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τονίζουν την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, την ώρα που φοβούνται ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κολλήσουν και θα μεταφέρουν τον ιό είτε στις οικογένειές τους είτε μέσα στις φυλακές.

«Φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και βλέπουμε ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Δεν πήραν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Δεν είδαμε ούτε καν την αποσυμφόρηση που είχε εξαγγελθεί, ενώ παρατηρείται μια μεσοσταθμική υπερπλήρωση της τάξεως του 150% και υπάρχουν καταστήματα κράτησης που ξεπερνάνε αυτό το ποσοστό. Εχουμε πολύ περισσότερους κρατούμενους από όσους χωρούν οι φυλακές. Είδαμε την αποτυχία όλων των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί. Περίτρανο παράδειγμα αυτής της αποτυχίας είναι η φυλακή Διαβατών» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος και επισημαίνει ότι ο εβδομαδιαίος έλεγχος ανίχνευσης κρουσμάτων σε κρατούμενους και εργαζόμενους στις φυλακές είναι απαραίτητος.

«Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από μια σύσκεψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Υγείας πριν από 15 ημέρες. Δεν έχουμε δει να γίνεται στην πράξη σε όλα τα καταστήματα κράτησης ακόμη» σημειώνει και προσθέτει: «Υπάρχουν φυλακές που δεν έχουν γίνει καθόλου τεστ. Πώς γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κρούσματα στις φυλακές αφού δεν γίνονται τεστ;».

Οσον αφορά τα κατασταλτικά μέτρα που έχει πάρει η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Σπ. Καρακίτσος σημειώνει: «Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τις φυλακές αγγίζουν τα όρια υπέρβασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αν δεν τα ξεπερνάνε ήδη. Πόσο καιρό μπορείς να απαγορεύσεις το επισκεπτήριο σε έναν κρατούμενο; Πόσο καιρό μπορείς να απαγορεύσεις να γίνει το δικαστήριό του; Στα Διαβατά πόσο καιρό θα είναι κλειδωμένοι στα κελιά τους και στους θαλάμους;».

Σχετικά με τις υπερεξουσίες της Σ. Νικολάου ο Σπ. Καρακίτσος τονίζει το αυτονόητο, ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αποφασίζονται από ένα και μόνο πρόσωπο αλλά θα έπρεπε να είναι «αντικείμενο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όπως ακριβώς γίνεται και στην κοινωνία».

Πηγή:documentonews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.