ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση στη Βουλή για τους εμβολιασμούς στις Φυλακές

 


Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) κ. Γιώργος Καμίνης και κ. Ανδρέας Πουλάς αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού εργαζομένων και κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας. 

Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και μεταξύ άλλων γίνεται ρητή αναφορά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) για το θέμα αυτό.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: 

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Υπουργό Υγείας 

Θέμα : «Σχεδιασμός για τον εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού, κρατουμένων και λοιπού προσωπικού των φυλακών» 

Κύριοι Υπουργοί, 

Είναι γνωστό ότι η πανδημία του κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της στη χώρα μας, έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως και συνεχίζει να ανησυχεί, όλους τους εμπλεκόμενους στο σωφρονιστικό σύστημα· πρωτίστως τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους (υγειονομικό, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό), αλλά και ευρωπαϊκά όργανα και φορείς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον Συνήγορο του Πολίτη και την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Και τούτο όχι μόνο στο βαθμό που οι φυλακές παραμένουν χώροι υπερσυνωστισμού, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις αποσυμφόρησης που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής κατά την ψήφιση του νόμου 4760/2020 (σε συνέχεια αλλεπάλληλων σχετικών κοινοβουλευτικών μας ερωτήσεων, απ΄τον Απρίλιο 2020), αλλά και στον βαθμό που, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο 2020, αποδείχθηκε ότι δυστυχώς τα μέτρα πρόληψης που είχαν μέχρι τότε παρθεί, είχαν αποτύχει.

 Θυμίζω ότι κατά την συζήτηση της από 9ης Νοεμβρίου 2020 επίκαιρης ερώτησής μου με θέμα «Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές – κρατούμενοι σε «διπλό lockdown» για 8 μήνες- η υγεία κρατουμένων και υπαλλήλων σε άμεσο κίνδυνο», στις υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές, είχε πια εισβάλει ο κορωνοϊός: είχαμε πάνω από 120 2 κρούσματα κορωνοϊού στη Φυλακή Διαβατών και 3 θανάτους κρατουμένων, 150 κρούσματα περίπου στη Φυλακή Λάρισας και έναν θάνατο υπαλλήλου. Κρούσματα υπήρχαν τότε, σύμφωνα με δικά σας στοιχεία, σε τουλάχιστον 14 φυλακές. Σήμερα, είναι άγνωστη η κατάσταση . 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 (1/2/2021), βρισκόμαστε στο στάδιο εμβολιασμού συγκεκριμένης ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας, δηλ. πολίτες άνω των 80 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. 

Σύμφωνα επίσης με την από 18/11/2020 παρουσίαση του εν λόγω σχεδίου, ο εμβολιασμός θα περιλάβει, κατά προτεραιότητα: 1) το υγειονομικό προσωπικό (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ρητώς το αντίστοιχο προσωπικό των φυλακών της χώρας, 2) τις ευπαθείς ομάδες και 3) τον γενικό πληθυσμό της χώρας.

 Δεδομένου ότι 

- Στις 14 Απριλίου 2020, στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, είχε αναφερθεί ρητώς, το αυτονόητο, ότι δηλαδή κρατούμενοι και προσωπικό των φυλακών ανήκουν στις «ευάλωτες ομάδες»

 - Στην από 28/01/2021 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) γίνεται λόγος για απουσία κρατικής μέριμνας και πρόβλεψης για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού των φυλακών (νοσηλευτές, μόνιμοι και κατ’ επίσκεψη ιατροί) αλλά και της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των κρατουμένων και λοιπών υπαλλήλων

 - Στο από 4/2/2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται επί λέξει « ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ε.Σ.Υ., παραμένει πρώτη προτεραιότητα. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας».

 - Υπάρχει άμεση ανάγκη συντονισμού των υπουργείων σας και ευθύνη για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια κρατουμένων και υπαλλήλων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λυπηρά φαινόμενα εγκληματικής αμέλειας στις φυλακές της χώρας του Νοεμβρίου 2020.

 Ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί, 

1. Είναι οι φυλακές, κατά την εκτίμηση της Πολιτείας και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, χώροι που υπό την παρούσα συγκυρία παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά χώρων ευπαθών ομάδων υψηλού 3 κινδύνου, έστω προκειμένου να ενταχθούν στον μηχανισμό αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις; 

2. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα εμβολιασμοί στους χώρους των φυλακών. Εάν ναι, πόσοι, ανά φυλακή και κατηγορία προσωπικού; Έχει γίνει εμβολιασμός κρατουμένων άνω των 80 ετών;

 3. Ποιος είναι ο άμεσος σχεδιασμός σας για τις φυλακές της χώρας; Προτίθεστε να προβείτε στον απαραίτητο συντονισμό για τον σταδιακό εμβολιασμό προσωπικού υγείας, κρατουμένων και λοιπού προσωπικού των φυλακών; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα; 

4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τα θεραπευτικά καταστήματα κράτησης, Νοσοκομείο Κρατουμένων, Ψυχιατρείο Κρατουμένων, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα αλλά και τα υφιστάμενα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία των φυλακών; Προτίθεστε να προβείτε αμέσως και κατά προτεραιότητα στον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού τους και των κρατουμένων που διαβιούν εκεί; 

5. Πόσοι κρατούμενοι και προσωπικό, ανά φυλακή, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και πόσα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ανά φυλακή; Οι ερωτώντες Βουλευτές Γιώργος Καμίνης Ανδρέας Πουλάς

Πηγή: www.hellenicparliament.gr 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.