Σοφία Νικολάου στην «ΠτΚ»: Στον Αγ. Στέφανο δομή επανένταξης κρατουμένων

 


Στην αποκάλυψη, ότι στο Κατάστημα Κράτησης του Αγίου Στεφάνου Πατρών θα δημιουργηθεί η νέα δομή "ΕΠΑΝΟΔΟΣ" για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, η οποία θα εξυπηρετεί όλες τις φυλακές της Πελοποννήσου, προβαίνει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφία Νικολάου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠτΚ».

Απαντά στις αιτιάσεις για τον τρόπο διαχείρισης του covid-19 εντός των Φυλακών, όπως και γιατί δεν έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κρατούμενοι και προσωπικό. Αναλύει το σχέδιο αποσυμφόρησης του Σωφρονιστικού Καταστήματος, αλλά και της απεμπλοκής των αστυνομικών από τις μεταγωγές εγκλείστων.

Προ ημερών οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου - Κώστας Μάρκου, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την υγειονομική κατάσταση στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, μετά την εκδήλωση μεγάλου  κρουσμάτων covid-19. Υπήρχαν κενά ή παραλείψεις στην αντιμετώπιση και διαχείρισης του ιού;

Σέβομαι τον θεσμικό ρόλο τους να ελέγχουν την κυβέρνηση για λάθη ή παραλείψεις της, αλλά αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ζούμε μια πρωτοφανή πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από 7.000 συμπολίτες μας και χτυπάει παντού, ιδιαίτερα σε κλειστές δομές.

Πιο κλειστές δομές από τις φυλακές υπάρχουν; Κι όμως, παρά το γεγονός ότι στα Καταστήματα Κράτησης διαβιούν περισσότεροι από 15.000 κρατούμενοι και εργαζόμενοι, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Υπήρξαν εκατοντάδες κρούσματα συνολικά, δυστυχώς κατέληξαν 2 κρατούμενοι κι 1 σωφρονιστικός υπάλληλος ωστόσο, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μη θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Είδατε τι έγινε σε γηροκομεία, που είναι επίσης κλειστές δομές;

Αρα δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις άοκνες προσπάθειές μας, των εργαζόμενων και την υπομονή των κρατούμενων όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Και στο Κατάστημα Αγίου Στεφάνου, από την πρώτη στιγμή,  τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο περιορισμού της διασποράς. Με καραντίνες, περιορισμό  μετακινήσεων, συνεχείς απολυμάνσεις, απανωτά τεστ, ελέγχους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Συνολικά νόσησαν 125 κρατούμενοι, αλλά πλέον ελάχιστα είναι τα ενεργά κρούσματα τα οποία κι ελέγχονται. Η κατάσταση είναι πλέον ικανοποιητική. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πάνω απ' όλα βάζουμε την υγεία εργαζόμενων και κρατουμένων. Και θα κάνουμε τα πάντα για να την διασφαλίσουμε.

Γιατί μέχρι και σήμερα κρατούμενοι και προσωπικό του ΚΚ Πάτρας δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού; Υπάρχει σχεδιασμός;

Εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ζητήσαμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ή την ένταξη στον σχεδιασμό αναπλήρωσης για αδιάθετες δόσεις. Εχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί σε κάποια Καταστήματα και φιλοδοξούμε ότι με την αύξηση των δόσεων που θα έρθουν στην Ελλάδα να εμβολιαστούν κρατούμενοι και  εργαζόμενοι.

Οι φυλακές είναι χώροι υψηλού κινδύνου που δεν μπορούν να εκκενωθούν, όπως άλλες κλειστές δομές. Γι' αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός.

Κατά το παρελθόν κρατούμενοι, αλλά και αντιπολιτευτικές φωνές προβάλλουν  την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού (μόνιμου γιατρού) εντός των φυλακών της Πάτρας; Τι απαντάτε;

Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Προβλήματα σαφώς υπάρχουν, αλλά κάνουμε καθημερινό αγώνα να τα επιλύσουμε.

Στο ΚΚ Πάτρας υπάρχει μόνιμη γιατρός η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι κρατούμενοι καλύπτονται πλήρως από 3 ιατρούς που κάνουν συχνές επισκέψεις και από 1 γιατρό όταν τον επιτρέπει η υπηρεσία του στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας. Υπάρχουν 2 έμπειροι μόνιμοι νοσηλευτές που διαχειρίζονται τα καθημερινά θέματα, επικοινωνούν με γιατρούς κι αν χρειαστεί και με το Νοσοκομείο για έκτακτες περιπτώσεις.

Το τελευταίο εξάμηνο κατεγράφη αύξηση εγκλείστων κατά 100 άτομα, όταν ο αριθμός των κρατουμένων, τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογος από εκείνον που μπορεί να «αντέξουν» οι Φυλακές Πατρών. Υπήρχαν και αναφορές πως κρατούμενοι, ελλείψει χώρου, κοιμούνται σε στρώματα στο δάπεδο. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση;

Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν όλα τέλεια με μια μαγική κίνηση. Ο υπερπληθυσμός στα Καταστήματα Κράτησης είναι διαχρονικό φαινόμενο που κανείς δεν προσπάθησε να το λύσει με λογικές κινήσεις κι όχι με την αποφυλάκιση ακόμη και επικίνδυνων κρατουμένων, όπως με το νόμο Παρασκευόπουλου.

Και στην Πάτρα υπάρχει υπερπληθωρισμός καθώς έχουμε 635 κρατούμενους ενώ έπρεπε να υπάρχουν περίπου 450.

Σχεδιάζουμε την αποσυμφόρηση των φυλακών με ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής νέων Καταστημάτων ή αναβάθμισης υπαρχόντων.

Η λειτουργία του ΚΚ Δράμας, αλλά και οι νέες πτέρυγες στην Κρήτη θα βοηθήσουν και τον Άγιο Στέφανο ν' αποσυμφορηθεί. Πέραν του σπουδαίου έργου κατασκευής του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, έχουμε σχεδιάσει άλλες 4 νέες φυλακές που θα αλλάξουν ριζικά το σωφρονιστικό χάρτη της χώρας.

 Υπάρχει ειδικό σχέδιο και τι προβλέπει για την αποσυμφόρηση του τοπικού Καταστήματος Κράτησης;

Ο μοναδικός τρόπος να αποσυμφορηθεί είναι με μεταγωγές σε άλλες φυλακές και με τον διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα που έχουν διαπράξει.

Ευελπιστώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε «ανάσες» μεταφέροντας κρατούμενους σε Καταστήματα Κράτησης με κενές θέσεις.

Μόλις τελειώσει το λοκντάουν θα συνεχίσουμε τις μεταγωγές βαρυποινιτών από την Πάτρα σε άλλες φυλακές. Εχουμε συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση των φυλακών για μεταγωγές κρατουμένων.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκπονήσει οργανωμένο σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών, κατασκευάζοντας νέες ή βελτιώνοντας τις υπάρχουσες.

Θα ήθελα να σας αποκαλύψω ότι στην Πάτρα θα δημιουργηθεί δομή ΕΠΑΝΟΔΟΣ για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, μια δομή που θα καλύψει όλες τις φυλακές της Πελοποννήσου και θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς για τη μετασωφρονιστική πολιτική που υλοποιούμε.

Συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛΑΣ, έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει την  απεμπλοκή αστυνομικών από τις μεταγωγές κρατουμένων προς νοσοκομεία και δικαστήρια. Οι εξωτερικοί φρουροί αντιτείνουν πως δεν μπορούν να επιφορτιστούν με το έργο αυτό ελλείψει προσωπικού. Υπάρχει μέριμνα για προσλήψεις  στο ΚΚ Αγίου Στεφάνου; Εάν ναι, πότε προσδιορίζεται χρονικά;

 Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Υπάρχει από το παρελθόν ΦΕΚ το οποίο προβλέπει, ότι λόγω έλλειψης προσωπικού τις μεταγωγές  διενεργούν Αστυνομικοί. Με την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εξωτερικών φρουρών θα είμαστε σε θέση να απεμπλέξουμε την ΕΛΑΣ  από αυτό. Εχω δεσμευτεί προσωρινά σε συναντήσεις μας για την απεμπλοκή τους. Δεσμεύομαι, πάλι, ότι μόλις ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις το ΚΚ Πάτρας θα ενισχυθεί περαιτέρω με  απαραίτητο προσωπικό.

Πότε αρχίζουν οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πάτρας και τι σημαίνει πρακτικά αυτό το έργο υποδομής;

Εχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος του έργου αναβάθμισης και εκκρεμούν ενστάσεις. Βασικός στόχος για την Πάτρα είναι να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, αλλά και η  φρουρά να μπορεί να βγει έξω από τις φυλακές.

Η Πάτρα είναι ήδη φυλακή υψίστης ασφαλείας και όλα τα συστήματα λειτουργίας της είναι ηλεκτρονικά. Ομως, με τις κατάλληλες ενέργειες βελτίωσης των υποδομών μπορεί να καταστεί μια υποδειγματική φυλακή.

Πηγή:pelop.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.