Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για νυκτερινά και εξαιρέσιμα στις Φυλακές

 


Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα Καταβολή της αποζημίωσης νυκτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας, των εργαζομένων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας και λοιπές οφειλές προς εργαζομένους.

Οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης καταγγέλλουν ότι το προσωπικό φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης, εξαιτίας της φύσης εργασίας και της υποστελέχωσης των τμημάτων τους, εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς να λαμβάνουν ρεπό, ακόμα και πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όλο το 24ωρο σε κυλιόμενες βάρδιες, με ιδιαίτερα δύσκολα και αυξανόμενα καθήκοντα.

Από την έναρξη της πανδημίας οι υπάλληλοι αύξησαν την υπηρεσιακή ετοιμότητά τους και τις προσπάθειες να προστατεύσουν την υγεία των κρατουμένων και την δικιά τους. Τα καταστήματα κράτησης, ως κλειστές δομές που αντιμετωπίζουν την υπερσυμφόρηση από κρατούμενους, είναι σαφές ότι υφίστανται πολύ μεγάλη δυσκολία στην τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης. Η αναστολή αδειών, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων, επιβάρυνε την κατάσταση. 

Ουσιαστικά οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες εργασίας με συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, με απλήρωτα νυχτερινά και υπερωρίες, που δεν αποζημιώνονται. Αναγκάζονται να ξεπερνούν και τα όρια της επαγγελματικής ανθεκτικότητας2 και βρίσκονται πολύ κοντά στην επαγγελματική εξουθένωση (σύνδρομο burnout). 

Στο άρθρο 104, του Ν.4714/2020(ΦΕΚ Α' 148/31.7.2020), ορίζεται: «..Δαπάνες των υπηρεσιών της Γενικής Γραµµατείας Αντεγκληµατικής Πολιτικής, που πραγµατοποιήθηκαν από 1.1.2016 ως την έναρξη ισχύος του παρόντος και αφορούν σε αρτοτροφοδοσία κρατουμένων, προμήθεια φαρµάκων, υγειονομικού υλικού, ειδών καθαριότητας, πετρελαίου θέρμανσης ή κίνησης, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού και οχημάτων, καθώς και σε δαπάνες λοιπών αγαθών και υπηρεσιών, θεωρούνται νόµιµες και κανονικές, κατά παρέκκλιση του ν. 4412/2016 (A΄ 147) και του ν. 4270/2014 (A΄ 143), καθώς και του π.δ. 80/2016 (A΄ 145), και εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται σε βάρος των οικείων πιστώσεων του τρέχοντος οικονοµικού έτους, µε την προϋπόθεση ότι είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων των προϋπολογισμών των αντίστοιχων ετών αναφοράς.».

 Με το ανωτέρω άρθρο επιχειρήθηκε να λυθούν θέματα που είχαν σωρευτεί και κυρίως είχαν γιγαντωθεί, μετά και την βίαιη, αντιδημοκρατική και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως οι δαπάνες για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες υπήρχαν οι αντίστοιχες πιστώσεις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό της.

Όμως, δεν περιλαμβάνει η διάταξη αυτή, ως όφειλε, την καταβολή της αποζημίωσης νυκτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης της Χώρας. Δεν λύνει το ζήτημα της ενταλματοποιήσης της δαπάνης, το οποίο δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας» των υπαλλήλους, καθώς αφορά απλήρωτες υπηρεσίες νυχτερινών, αργιών και ημερησίων αναπαύσεων.

 Επειδή η Πολιτεία υποχρεούται να αποζημιώνει τους υπαλλήλους της για την παρεχόμενη υπηρεσία ειδικά κατά τις νυχτερινές και εξαιρέσιμες ημέρες. Επειδή η τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων προσθέτει στους εργαζόμενους στα καταστήματα κράτησης επιπλέον ώρες απλήρωτης εργασίας. 
3 Επειδή έως και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης για υπηρεσίες που έχουν ήδη παράσχει.

 Ερωτάται ο κος Υπουργός:

 1. Με ποιον τρόπο θα επιλύσει το πρόβλημα της καταβολής αποζημίωσης για δεδουλευμένες υπηρεσίες νυχτερινών, αργιών και ημερησίων αναπαύσεων των υπαλλήλων στα καταστήματα κράτησης; 

2. Σε ποιο ύψος κυμαίνεται το ποσό της αποζημίωσης για δεδουλευμένες υπηρεσίες νυχτερινών, αργιών και ημερησίων αναπαύσεων των υπαλλήλων στα καταστήματα κράτησης για το έτος 2020 και για παρελθόντα έτη, αναλυτικά ανά κατάστημα κράτησης; 

3. Πόσες ημέρες κανονικής άδειας οφείλονται στους υπαλλήλους ανά κατάστημα κράτησης; 

4. Υπάρχουν οφειλές για αποζημίωση απογευματινών υπερωριών για το Διοικητικό Προσωπικό και αν ναι σε ποιο ύψος ανέρχονται για το 2020 και για παρελθόντα έτη, αναλυτικά ανά κατάστημα κράτησης;

Πηγή: www.hellenicparliament.gr 
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.