Οικονόμου: Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουμε τις φυλακές σε ικανοποιητικό επίπεδο στη μάχη με την Covid

 


Πάνω από 30.000 τεστ σε υπαλλήλους και κρατούμενους - 41 υπάλληλοι και 43 κρατούμενοι έχουν επιβεβαιωθεί με κορωνοϊό

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε κρατήσει τις φυλακές σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο στην αντιμετώπιση του covid, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει το σωφρονιστικό προσωπικό και οι υπάλληλοι των φυλακών, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Παράλληλα απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη και Γιώργου Μουλκιώτη ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ώστε να επιλυθούν χρόνιες παθογένειες στο θέμα των ελλείψεων στο προσωπικό των καταστημάτων κράτησης.

Σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορψνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η προστασία της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα αναμφίβολα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθημερινά μήνες τώρα, για περισσότερο από έναν χρόνο πλέον, έχουμε επικεντρώσει όλες μας τις προσπάθειες να κρατήσουμε όρθιο το σωφρονιστικό σύστημα απέναντι στην πρωτοφανή αυτή πανδημία». Υπάρχει διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Ανέφερε πως 41 υπάλληλοι είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID στα σωφρονιστικά καταστήματα της επικράτειας και 43 θετικοί κρατούμενοι από τους 11.500 περίπου κρατούμενους. Μέχρι την περασμένη Τρίτη 9/3 είχαν διενεργηθεί 21.000 και 10.400 τεστ σε κρατούμενους και υπαλλήλους, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 358 εμβολιασμοί κρατουμένων και 134 υπαλλήλων εκ των οποίων οι 32 υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Ο κ. Οικονόμου, ανέφερε πως επειδή τα κέντρα κράτησης είναι δομές ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου διασποράς της πανδημίας, έχουμε αιτηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την ένταξή τους στον μηχανισμό αναπλήρωσης εμβολιασμού από αδιάθετες δόσεις εμβολίων, η οποία το εξετάζει στη βάση των επιστημονικών και επιδημιολογικών κριτηρίων.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης με συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο χωρητικότητας. Μάλιστα είπε ότι σε κάποιες φυλακές σήμερα υπάρχουν κρεβάτια με τριώροφη διάταξη και τρεις κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω από οκτώ τετραγωνικά μέτρα, όπως στην Αλικαρνασσό. Χρειάζεται, τόνισε, η ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης. Επιβάλλεται η λήψη έγκαιρων και επαρκών μέτρων για την προστασία της υγείας και την ομαλή λειτουργία των φυλακών με επιτακτική ανάγκη τη διασφάλιση έγκαιρου εμβολιασμού τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους κρατούμενους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη σχετικά με την υποβάθμιση του σωφρονιστικού προσωπικού και της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης ανέφερε πως η παθογένειες που εντοπίσθηκαν από την κυβέρνηση βρίσκονται πλέον στο στάδιο της σταδιακής θεραπείας τους. Η ηγεσία του υπουργείου έχει καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018 και επεξεργαζόμαστε ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει να παραλαμβάνουμε τμηματικά νέο προσωπικό από τον εν λόγω διαγωνισμό καθώς αυτό ομολογουμένως έχει καθυστερήσει απαράδεκτα αλλά για λόγους που δεν αφορούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Για την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού στα καταστήματα κράτησης της χώρας, ο υφυπουργός είπε ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέσα από την έκδοση νέων προκηρύξεων. Ήδη έχει υποβάλει αίτημα στο ΑΣΕΠ για 258 θέσεις διαφόρων κατηγοριών και κλάδων για το νέο κατάστημα κράτησης στον Νικηφόρο Δράμας. Έχουν κινηθεί ανάλογες διαδικασίες και για την έκδοση προκήρυξης 381 θέσεων μονίμων υπαλλήλων, διαφόρων κατηγοριών και κλάδων για τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Ο κ. Οικονόμου, σημείωσε ότι λίγο πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση ψηφίστηκαν διατάξεις οι οποίες ουσιαστικά απογύμνωσαν εντελώς τις φυλακές, δίδοντας το δικαίωμα στους δημοτικούς αστυνομικούς που είχαν μεταταχθεί να ξαναγυρίσουν πίσω στις θέσεις τους στους δήμους χωρίς να έχει γίνει η αναγκαία πρόβλεψη αντικατάστασής τους.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αποζημίωσης των υπερωριών εργασίας πέραν του πενθημέρου, νυχτερινής εργασίας και εξαιρέσιμων ημερών σε υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, ο υφυπουργός ανέφερε πως το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων, δηλαδή το 100% αυτών, διατίθεται ήδη προς αυτόν τον σκοπό, ενώ καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αντίστοιχων κωδικών του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο υφυπουργός, ανέφερε επίσης, πως έχουν προχωρήσει όλες οι αναγκαίες ενέργειες με το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και αναμένουμε την τελική του τοποθέτηση προκειμένου να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και του προσωπικού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης για υγειονομική κάλυψη από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σχετικά με την εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και του προσωπικού εξωτερικής φρούρησης, ο κ. Οικονόμου είπε πως έχουν προχωρήσει όλες οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες, η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού και γραφειακού εξοπλισμού για τη δημιουργία της σχετικής ακαδημίας στις εγκαταστάσεις του καταστήματος κράτησης γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, που θα παρέχει βασική και διά βίου εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και η εξωτερική φρουρά των φυλακών βρίσκονται σε συνεχείς εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και χρόνια προβλήματα, που αφορούν στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, προβλήματα απλήρωτης εργασίας, προβλήματα σε έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ακόμη και τα αυτοκίνητα των μεταγωγών και γενικότερα τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών αυτών είναι απολύτως απαρχαιωμένα. Ο κ. Καμίνης τόνισε πως βλέπουμε να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των φυλακών και να χάνεται τεχνογνωσία δεκαετιών που έχει συσσωρεύσει το προσωπικό αυτών των υπηρεσιών.

Πηγή: protothema.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.