“Βράζουν” οι φυλακές: Στα όρια κρατούμενοι και σωφρονιστικοί – Κόβονται άδειες λόγω Covid, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

 


Ο ένας, στην κυριολεξία, πάνω στον άλλον είναι οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, γεγονός που δεν διέψευσε ούτε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Κρατούμενοι είναι σε αναμμένα κάρβουνα, γιατί έχουν καιρό να πάρουν άδειες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν φτάσει στα όριά τους, από τις ελλείψεις προσωπικού κι απ’ ότι φάνηκε στη Βουλή, λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται άμεσα.

Της Άννας Φραγκάκη / www.libre.gr 

Το γεγονός έφεραν στη Βουλή οι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, αντίστοιχα, νομικοί αμφότεροι, που είχαν σε ήπιους τόνους μεν, αλλά όχι ήσσονος σημασίας κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον αρμόδιο υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου.

  • Δεν είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές. Έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν κι υπήρξαν και απειλές προστίμων από την Κοινότητα για τη χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, που ήταν στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπάθησε να μειώσει το πρόβλημα, που ήταν οξύτατο και τα κατάφερε εν μέρει με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος όμως δημιούργησε άλλα προβλήματα ή γέννησε άλλες αντιδράσεις.
  • Όμως, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές εν μέσω πανδημίας, έχει λάβει ιλιγγιώδεις διαστάσεις, αφενός, όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση έχει αποδυναμώσει τις αγροτικές φυλακές προς τιμήν των δικαστικών φυλακών αφετέρου διότι οι προσλήψεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Οι 23 από τις 34 φυλακές είναι υπερπλήρεις από κόσμο και εξ αυτών, μεγάλο το πρόβλημα στην Αλικαρνασσό, ενώ η Τρίπολη και το σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων στον Βόλο, σύμφωνα με στοιχεία, που ανέφερε ο κ. Μουλκιώτης, έχουν πληθυσμό άνω του 200%!
  • «Υπάρχουν κρεβάτια με τριώροφη διάταξη και τρεις κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω από οκτώ τετραγωνικά μέτρα και αναφέρομαι στην Αλικαρνασσό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, ο οποίος εξήγησε στη Βουλή, πως εν μέσω πανδημίας, το πρόβλημα έχει διογκωθεί.
  • «Οι ελληνικές φυλακές φτάνουν στο 150% ή και το 200% της χωρητικότητας και μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού», σημείωσε, χωρίς να διαψευσθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • “Σε πρόσφατη νομοθεσία που υιοθετήσατε με τον ν. 4760/2020, με τον οποίο αδειάζουν οι αγροτικές φυλακές και οι κρατούμενοι επιστρέφουν πίσω στις κλειστές φυλακές, που έχουν ήδη αυτές οι κλειστές φυλακές υπερπληθυσμό (…). Τι λογική μπορεί να υπάρχει σε αυτό;”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μουλκιώτης βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ.
  •  Ο υφυπουργός  Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου επέμεινε πως το υπουργείο έκανε ενέργειες.
  • Υποστήριξε πως έως την Τρίτη 9/3/2021 είχαν γίνει 21.000 διαγνωστικά τεστ για covid -19 σε κρατούμενους και 10.400 ελέγχους σε υπαλλήλους.
  • Εξ αυτών 41 υπάλληλοι ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID κι από τους περίπου 11.500 περίπου κρατούμενους, οι 43 επιβεβαιώθηκε πως ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. 
  • Παρόλα αυτά οι εμβολιασμοί φαίνεται να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού, όπως είπε, έως το τέλος Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 358 εμβολιασμοί κρατουμένων και 134 εμβολιασμοί υπαλλήλων.
  • Κρατούμενοι κι άδειες

    Πηγές αναφέρουν πως κρατούμενοι έχουν να πάρουν άδειες επί μήνες λόγω της αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου ελέω Covid-19.

    Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την ψυχολογική τους κατάσταση και δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των φυλακών, γεγονός για το οποίο ήταν αντίθετοι ακόμη κι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Το παράδοξο βέβαια, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός, είναι πως οι φυλακές θεωρητικά είναι ανοιχτές διότι κι επισκεπτήρια γίνονται και το σωφρονιστικό προσωπικό κι οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης πηγαινοέρχονται.

    • Αντίστοιχα, όπως ειπώθηκε, έχει παρατηρηθεί μεγάλη κόπωση και έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, που το προηγούμενο διάστημα έκαναν απεργία. Ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως το σωφρονιστικό προσωπικό κι η υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης έχει εξαντληθεί, με κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, αναφερόμενος και στην απεργία, που έκαναν.
    • Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου παραδέχτηκε δημόσια, επίσης, πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, για την πρόσληψη προσωπικού από τον εν λόγω διαγωνισμό. «Ομολογουμένως, αυτός έχει καθυστερήσει απαράδεκτα, όχι όμως, για λόγους που αφορούν κυβερνητικούς χειρισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. υφυπουργός.

      • Προξένησε, ωστόσο, την οργισμένη αντίδραση Καμίνη, ο οποίος τόνισε πως η απάντησή του ήταν πανομοιότυπη με το 2019, όταν τον είχε ξαναρωτήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης ζει «τη μέρα της Μαρμότας». «Μου απαντήσατε τα ίδια, που μου είχατε απαντήσει σε πρόσφατη ερώτησή μου για την 6Κ έναν χρόνο μετά, το 2019, όπου είχα κάνει την αρχική ερώτηση», τόνισε ο κ. Καμίνης.

      Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει υποβληθεί αίτημα για 258 θέσεις διαφορετικών κατηγοριών και κλάδων για τη στελέχωση του καταστήματος κράτησης στον Νικοφόρο Δράμας κι αναμένεται η έγκριση του ΑΣΕΠ και για 381 θέσεις μόνιμου προσωπικού, στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε λέγοντας πως θα λειτουργήσει Ακαδημία δια βίου μάθησης, επιμόρφωσης κι εκπαίδευσης στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα ως προς τις ψυχολογικές, ψυχομετρικές κι αθλητικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ αλλά δεν έδειξε να έχει λύση ως προς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων.

      Μιλώντας στο “libre”, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης μας ανέφερε:

      • «Η κυβέρνηση, συνεπής στις συντηρητικές ιδεολογικές της λογικές, από την αρχή της πανδημίας, θεωρεί τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών «επιζήμια», αγνοώντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κρατούμενοι και εργαζόμενοι στις ελληνικές φυλακές, εξαιτίας του  υπερσυνωστισμού. Την ίδια στιγμή, η πορεία εμβολιασμού των προσωπικού υγείας, κρατουμένων και λοιπού προσωπικού των φυλακών είναι μετέωρη». Σημείωσε πως «καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι εξαιρετικά χαμηλός, η προστασία της υγείας και η ομαλή λειτουργία των φυλακών παραμένουν ζητούμενο. Η κυβέρνηση δείχνει  να μην αντιλαμβάνεται ότι η έκρηξη κρουσμάτων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές εργαζομένων και κρατουμένων, οι ευθύνες όμως για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία τη βαραίνουν αποκλειστικά. Οφείλει να αντιληφθεί ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι αποφάσεις δεν ετεροχρονίζονται».
Αναδημοσίευση www.libre.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.