Ερώτηση έξι σημείων στη Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές Νιγρίτας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, ζητούν να μάθουν τι θα γίνει, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση του προσωπικού


Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές Νιγρίτας των Σερρών κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, ζητώντας την ενίσχυση της δομής με έμψυχο δυναμικό, την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων και να πραγματοποιείται συνεχής μετεκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των ειδικοτήτων του προσωπικού.


Ολόκληρη η ερώτηση:

«Το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας λειτουργεί από το 2010 με προσωπικό αποσπασμένο από άλλα Καταστήματα Κράτησης. Είναι μια φυλακή κλειστού τύπου, όπου σύμφωνα με την κατανομή των θέσεων, με βάση τη σχετική Απόφαση16652/26-2-2019, θα έπρεπε να έχει 104 θέσεις στη φύλαξη, 27 θέσεις Διοικητικού- Τεχνικού- Επιστημονικού προσωπικού και 96 θέσεις φύλαξης εξωτερικής φρουράς.

Έως και σήμερα, στα 11 χρόνια λειτουργίας του, η μόνη προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή της 6Κ 2018, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχώρησε σε πρόσληψη μέσω 8μηνών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΙΔΟΧ, εργαζομένων από τον προσωρινό πίνακα του ΑΣΕΠ (τεύχος Β 1077/1-1-2019), των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανανεωθεί τρεις φορές (η τελευταία λήγει τον Αύγουστο του 2021).

Ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων φύλαξης δεν έχει λάβει τις κανονικές άδειες που δικαιούται από το 2019, τις οφειλόμενες δεδουλευμένες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό), όπως και τις αποζημιώσεις από νυχτερινές και εξαιρέσιμες εργασίες πέραν του πενθημέρου.

Επανειλημμένα τα σωματεία υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς και των υπαλλήλων εντός του καταστήματος, είχαν ενημερώσει και επισημάνει με έγγραφα και με πολύμορφες κινητοποιήσεις για τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, τους κινδύνους που απέρρεαν στο συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης από τη γενικότερη υποστελέχωση. Ήταν ενήμερες όλες οι διοικήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όλων των κυβερνήσεων από το 2010 έως σήμερα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οξυμένη καθώς η πληρότητα των κρατουμένων είναι πολύ πιο πάνω από τον αριθμό που είναι στις προδιαγραφές. Η δύναμη δηλαδή των κρατουμένων κυμαίνεται μεταξύ των 770 με 780, όταν οι προδιαγραφές της φυλακής είναι για 600 κρατουμένους. Το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας είναι η δεύτερη φυλακή, αυτή τη στιγμή, σε αριθμό κρατουμένων, μετά από αυτήν του Κορυδαλλού.

H φύλαξη εντός του Καταστήματος καλύπτεται από 35 μόνο φύλακες, οι οποίοι έχουν να στελεχώσουν εικοσιτετράωρη υπηρεσία τεσσάρων βαρδιών (πρωινή, απογευματινή, πρώτη νυχτερινή και δεύτερη νυχτερινή). Τα τμήματα της γραμματείας, του λογιστηρίου, της τεχνικής υπηρεσίας είναι στελεχωμένα κατά τα 2/3 από υπαλλήλους της φύλαξης εξαιτίας των κενών οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού. Ένας σημαντικός αριθμός δηλαδή φυλακτικού προσωπικού καλύπτει ανάγκες διοικητικές.

Το ιατρείο δεν έχει ούτε έναν μόνιμο ιατρό. Με έναν μόνο νοσηλευτή, καλείται να παράσχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε εκατοντάδες κρατουμένους και μάλιστα σε περίοδο που ο Covid-19 έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.

Οι μεταγωγές των κρατουμένων στο ΚΥ Νιγρίτας, στο Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο Σερρών είναι καθημερινές μιας και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούνται ιατρικά οι κρατούμενοι. Η επίσκεψη παθολόγου από το ΚΥ Νιγρίτας δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο υγειονομικά το Κατάστημα Κράτησης.

Η εξωτερική φρουρά, εκτός από τις παραπάνω μεταγωγές είναι υπεύθυνη και για τις μεταγωγές των κρατουμένων στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών, ενώ παράλληλα έχει στην αρμοδιότητά της και την περιμετρική φύλαξη και την στελέχωση του θυρωρείου της φυλακής.

Τα υπηρεσιακά οχήματα είναι άνω των 20 ετών με χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους και είναι επικίνδυνα ως προς τη χρήση τους.

Οι εργαζόμενοι τόσο εντός του καταστήματος όσο και της εξωτερικής φρουράς, έχουν δεδουλευμένες και απλήρωτες ένα μεγάλο αριθμό υπερωριών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων, πέραν του πενθημέρου εργασίες. Εργάζονται υπό αφόρητο φόρτο εργασίας, καλύπτουν καθήκοντα για τα οποία δεν εκπαιδεύτηκαν. Η εκπαίδευση πολλών από αυτούς είναι υποτυπώδης και σχηματική.

Ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μετακινείται από άλλες περιοχές (Δράμα, Καβάλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη κ.ά.), γεγονός που αυξάνει το κόστος μετακίνησης και την επικινδυνότητα.

Η ανασφάλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ΙΔΟΧ, καθώς υπόκεινται σε μεγαλύτερες πιέσεις γιατί είναι ενταγμένοι σε άλλο εργασιακό καθεστώς, με μειωμένα δικαιώματα, όπως χαμηλότερο βασικό μισθό, μικρότερη αποζημίωση για υπερωρίες και εξαιρέσιμα κλπ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
Να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της προκήρυξης 6 Κ/2018, ώστε να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Να καλυφθούν οι ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα ρεπό, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, αργιών και εργασίμων ημερών όλων των παρελθόντων ετών, όλων των υπαλλήλων
Να αντικατασταθούν τα παλαιά και επικίνδυνα υπηρεσιακά οχήματα.
Να εξασφαλιστεί η αποζημίωση της αγοράς στολής και εξοπλισμού, όπως προβλέπεται στο σχετικό ΠΔ .
Να πραγματοποιείται συνεχής μετεκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των ειδικοτήτων του προσωπικού.


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας», καταλήγει το κείμενο της ερώτησης.


Πηγή: www.makthes.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Από το Blogger.