ΟΣΥΕ: Αποτυχημένη κάθε παρέμβαση στις Φυλακές χωρίς προσωπικό

 


Νέα επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έστειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) με αφορμή την πρόσφατη απόλυση (52) σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον Διαγωνισμό 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Η ΟΣΥΕ εκτός των άλλων θίγει για μία ακόμη φορά την τεράστια υποστελέχωση προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, η οποία μάλιστα (όπως αναφέρει η ΟΣΥΕ) καυτηριάσθηκε πάλι από το Συμβούλιο της Ευρώπης και προτείνει στον επόμενο διαγωνισμό για πρόσληψη 381 υπαλλήλων, να λάβουν επιπρόσθετη μοριοδότηση όσοι έχουν εργαστεί με σύμβαση στις Φυλακές.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, 
Αξιότιμη κα Γενική,

 Μετά την δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 8142/12-5-2021 απόφασής σας, θα λήξουν τις επόμενες ημέρες (52) συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης, κατ’ εφαρμογή άλλωστε του άρθρου 72 του Ν. 4795/2021, χωρίς μάλιστα την άμεση και ταυτόχρονη αντικατάστασή τους. 

Όπως γνωρίζετε οι συνάδελφοι αυτοί (όπως όλοι μας) αποτελούν προσωπικό «πρώτης γραμμής», απολύονται λίγο πριν τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Φυλακών, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, δεδομένης της τεράστιας υποστελέχωσης, ενώ όλοι ανεξαιρέτως εργάστηκαν επί πολλούς μήνες, χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς καμία προετοιμασία. Κυριολεκτικά αφέθηκαν μέσα στον εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο εργασιακό χώρο των Φυλακών, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στις δημοτικές αστυνομίες οι εργαζόμενοι που και αυτοί είχαν βρεθεί στην ίδια μοίρα το 2014. 

Εκ του αποτελέσματος αυτές οι διαδικασίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στα σοβαρότατα προβλήματα της υποστελέχωσης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων μέσα στις Φυλακές, πρόκειται μάλλον για παλινωδίες και προχειρότητες και είναι πολύ μακριά από αυτά που ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες. Καυτηριάστηκαν δε, για μία ακόμη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην πρόσφατη έκθεση 6/5/2021 (30th GENERAL REPORT OF THE CPT). 

 Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ιδιότυπη εργασιακή «ομηρία» όλων των υποψηφίων και των εργαζομένων επί συμβάσει του διαγωνισμού 6Κ/2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με σύμβαση εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ο οριστικός διορισμός τους.

 Επίσης, σας είναι γνωστά τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους προσωπικού (οφείλονται άλλωστε πάνω από 40.000 ημέρες κανονικές άδειες περασμένων ετών και άνω των 80.000 ρεπό), τα οποία δεν θα επιλυθούν, ούτε όταν ευοδωθεί ο διαγωνισμός 6Κ/2018, ενώ η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού (381) υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων αποτελεί κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό, όταν και αυτή μετά από χρόνια τελεσφορήσει. 

Καμία επιχειρούμενη παρέμβαση στις Φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα δεν πέτυχε ποτέ, αν πρωτίστως δεν είχε γνώμονα και τους εργαζόμενους στις Φυλακές και την ουσιαστική ενίσχυση σε όλους τους κλάδους και φυσικά στο μάχιμο φυλακτικό προσωπικό. 

Εκτός των «γενναίων» προσλήψεων που έπρεπε και πρέπει να γίνουν σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης προτείνουμε στον επικείμενο διαγωνισμό των (381) προσλήψεων, εκτός της απαραίτητης μοριοδότησης της εντοπιότητας, της θητείας στις ειδικές δυνάμεις, έφεδροι αξιωματικοί κτλ, την επιπρόσθετη μοριοδότηση για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης όλων όσων έχουν εργαστεί με σύμβαση από τον διαγωνισμό 6Κ/2018, οι οποίοι άλλωστε διαθέτουν και την απαραίτητη εμπειρία. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.