''Στην Ελλάδα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται μέσα στις Φυλακές είναι λιγότεροι από τους μετακλητούς υπαλλήλους...''
Άρθρο του Σπύρου Καρακίτσου,
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)
Στην Ελλάδα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται μέσα στις Φυλακές είναι λιγότεροι από τους μετακλητούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (apografi.gov.gr) oι μετακλητοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, ΟΤΑ, γραφεία Υπουργών, Γραμματέων κοκ για τον μήνα Απρίλιο 2021 είναι 3.131. Αριθμός που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται μέσα στις Ελληνικές Φυλακές δεν ξεπερνούν τους 2.800, εκ των οποίων και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Annual Penal Statistics, 2020) ο επίσημος αριθμός του σωφρονιστικού προσωπικού που απασχολείται αποκλειστικά με την κράτηση και την φύλαξη των κρατουμένων είναι 1.616! Βέβαια, αυτός ο αριθμός είναι ακόμα μικρότερος δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει και τους Υπαρχιφύλακες των Φυλακών (περίπου 400), τους οποίους μάλιστα το ίδιο το Υπουργείο μας δεν αναγνωρίζει!
Η Χώρα μας διαθέτει από τις χειρότερες αριθμητικές αναλογίες σωφρονιστικού προσωπικού μεταξύ των Χωρών που επεξεργάζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ κάθε φορά που η αρμόδια Επιτροπή για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT) επισκέπτεται τις Ελληνικές Φυλακές αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στις τεράστιες ελλείψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, καυτηριάζει δε την τεράστια υποστελέχωση του μάχιμου φυλακτικού προσωπικού, την οποία έχει ρητά χαρακτηρίσει επικίνδυνη τόσο για τη ζωή και την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων, όσο και για τους κρατούμενους.
Βέβαια, αυτή η υποστελέχωση του προσωπικού των Φυλακών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο όμως την τελευταία 10ετία έχει πλέον γίνει κορυφαίο και το οποίο ΔΕΝ αντιμετωπίζεται από καμία πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και πλέον του Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή από τις ίδιες τις Κυβερνήσεις.
Σε επίπεδο προσλήψεων, ο τελευταίος διαγωνισμός για την πρόσληψη υπαλλήλων μέσα και έξω από τις Φυλακές έγινε το 2008. Το 2018 προκηρύχθηκε από το ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός 6Κ/2018 για την πρόσληψη 550 περίπου υπαλλήλων διαφόρων κλάδων μέσα και έξω από τις Φυλακές και ο οποίος διαγωνισμός μάλλον πρέπει να είναι ο πιο αποτυχημένος, καθώς 3 και πλέον χρόνια μετά δεν έχει καν εκδώσει οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζει με εξαιρετική βραδύτητα τις αγωνιστικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες των υποψηφίων (και λόγω COVID) και εν τέλει βρίσκονται σε μία ιδιότυπη ομηρία όλοι οι υποψήφιοι, μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μερικούς από τους οποίους (52 τον αριθμό) τους πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο σαν «στημένη λεμονόκουπα», αφού εργάζονταν επί μήνες και κατ’ επανάληψη στις Φυλακές. Και όλοι αυτοί χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση και προετοιμασία.
Τα τελευταία δύο έτη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προκηρύξει και έχει ήδη προσλάβει 1.500 Ειδικούς Φρουρούς, 480 συνοριοφύλακες, ενώ έχουν προκηρυχθεί ήδη 400 θέσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων. Και όλα αυτά θα προστεθούν στο προσωπικό που εισάγεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων στις Αστυνομικές Ακαδημίες. Για τα Καταστήματα Κράτησης όμως τίποτα. Καμία προκήρυξη, καμία πρόσληψη! Βέβαια, προγραμματίζεται η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ 381 περίπου υπαλλήλων για τις Φυλακές, αριθμός κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό και αυτό σε μελλοντικό χρόνο πρόσληψης, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Δράμας, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για λειτουργία παραμένει κλειστό, ακριβώς λόγω της μη πρόσληψης προσωπικού.
Επί του παρόντος, η κατάσταση από πλευράς στελέχωσης προσωπικού σε όλες σχεδόν τις Φυλακές της Χώρας, σε όλα τα Τμήματα των Φυλακών και σε όλους τους κλάδους είναι κωμικοτραγική! Για παράδειγμα, στην μεγαλύτερη Φυλακή της Χώρας, στο ΚΚ Κορυδαλλού κρατούνται 1.651 κρατούμενοι (με επίσημη χωρητικότητα 1.200, δηλαδή υπερπλήρωση 135%). Υπηρετούν στην μάχιμη φύλαξη 59 συνάδελφοι του κλάδου ΔΕ Φύλαξης, ενώ η συνηθισμένη αναλογία είναι 1 υπάλληλος προς 300-400 κρατουμένους. Αριθμός που απέχει παρασάγγας από τις αναλογίες που προτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δηλαδή 1 προς 4.
Στην δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της Χώρας, στο ΚΚ Λάρισας παρατηρείται η ίδια απελπιστική κατάσταση από πλευράς στελέχωσης προσωπικού. Οι συνάδελφοι, ιδίως στην Φύλαξη για το καλοκαίρι που διανύουμε και προκειμένου να λάβουν μία εβδομάδα καλοκαιρινή άδεια, εργάζονται 35 ημέρες συνεχώς, κάθε μέρα και χωρίς ανάπαυση! Άκρως εξοργιστικό. Άραγε σε ποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου συμβαίνει αυτό;
Εν ολίγοις, αυτή η υπερεργασία του σωφρονιστικού προσωπικού συνοψίζεται σε 80.000 οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) και σε 40.000 οφειλόμενες κανονικές άδειες. Επίσης συνοψίζεται σε γενικευμένη κούραση, εργασιακή εξουθένωση (burnout), σε αυξημένες αναρρωτικές άδειες και κυρίως σε ένα καταπονημένο προσωπικό, το οποίο έχει απαυδήσει, από πολλές απόψεις.
Η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στο πραγματικό αυτό πρόβλημα της υποστελέχωσης και της διάλυσης του προσωπικού των Φυλακών, το οποίο δεν είναι συνδικαλιστικής φύσης, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν. Είναι πρόβλημα οργανωτικό, αμιγώς υπηρεσιακό, το οποίο υποσκάπτει την ίδια την Υπηρεσία και καταλήγει ως μία βάναυση, βίαιη και προσβλητική συμπεριφορά της Πολιτείας προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Πηγή: lawandorder.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.