Απαντήσεις και υποσχέσεις Λ. Οικονόμου για τις Φυλακές

 


Απαντήσεις και υποσχέσεις έδωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λ. Οικονόμου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών κρατουμένων στις Φυλακές:

«Μέχρι και χθες είχαμε 4.152 εμβολιασμένους από ένα σύνολο περίπου 6.000 ατόμων που έχουν ζητήσει σε πρώτη φάση να εμβολιαστούν», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Προχωράμε αρκετά καλά, σταθερά και δίχως ιδιαίτερα προβλήματα με τον εμβολιασμό στις ελληνικές φυλακές» αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι «με βάση και τα χθεσινά στοιχεία από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουμε προχωρήσει σημαντικά  στο θέμα του εμβολιασμού τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους υπαλλήλους στα σωφρονιστικά καταστήματα. Μέχρι και χθες είχαμε 4.152 εμβολιασμένους από ένα σύνολο περίπου 6.000 ατόμων που έχουν ζητήσει σε πρώτη φάση να εμβολιαστούν».

Ο κ. Λ. Οικονόμου είπε ότι «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι  ήταν μία ομάδα εργαζομένων η οποία από την αρχή στη συντριπτική της πλειοψηφία ζητούσε να εμβολιαστεί και εμείς προωθήσαμε  τα αιτήματά τους στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά τις προτεραιότητες τις καθορίζει η Εθνική Επιτροπή με τα δικά της επιστημονικά κριτήρια». 

Να σημειωθεί ότι, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) είχε εξαιρετικά έγκαιρα ζητήσει τον εθελοντικό εμβολιασμό προσωπικού και κρατουμένων.   

Για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων στις Φυλακές:

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός απάντησε και για  το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει, αυτό  του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ανέφερε πώς καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις για την κατά το δυνατόν ορθολογικότερη κατανομή των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης της χώρας με στόχο την προστασία της ζωής και της υγείας τους αλλά και προς την  κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυναμικότητας των υφιστάμενων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ήδη στη Νιγρίτα και στα Χανιά έχουν τεθεί σε λειτουργία επιπλέον πτέρυγες κρατουμένων συνολικής χωρητικότητας 240 θέσεων.

Η επικείμενη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας καθώς και η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων και της Χαλκίδας, η ολοκλήρωση του Κρήτη 2 στο Λασίθι και η δημιουργία νέου καταστήματος κράτησης στη Μεγαλόπολη, είπε ο κ. Οικονόμου θα συμβάλλουν μελλοντικά καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Υπόσχεση για το θέμα της απλήρωτης υπερεργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων:

Ο υφυπουργός, επίσης, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα δώσει λύση στην μη καταβολή των αποζημιώσεων για δεδουλευμένα, ρεπό και επιπλέον εργασία των σωφρονιστικών που  από το 2016 παραμένουν απλήρωτα. Πιστεύω, είπε, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση, να φέρουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) κατ' επανάληψη έχει ζητήσει επιτακτικά την απλήρωτη υπερεργασία, την αποζημίωση των 80.000 περίπου οφειλομένων ρεπό και την αποζημίωση των 40.000 περίπου κανονικών αδειών, αιτήματα για τα οποία έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Πηγή: www.newpost.gr 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.