Νέα εξέγερση στις φυλακές του Εκουαδόρ αφήνει 24 νεκρούς


Μια νέα ανταρσία σε μια φυλακή στη Δημοκρατία του Ισημερινού, το Εκουαδόρ, άφησε 24 νεκρούς και 48 τραυματίες. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Γκιγιέρμο Λάσο ανέβασε αργότερα στο Twitter ότι η τάξη αποκαταστάθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Litoral.
Μια νέα ανταρσία σε μια φυλακή στη Δημοκρατία του Ισημερινού άφησε 24 νεκρούς και 48 τραυματίες την Τρίτη 28/09, επιδεινώνοντας την κατάσταση στις φυλακές λόγω συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει νεκρούς περίπου 120 κρατούμενους μέχρι στιγμής φέτος.
«Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, 24 PPL (άτομα που στερούνται την ελευθερία) έχουν σκοτωθεί και 48 PPL έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αναφορές από τις αρχές του κέντρου των φυλακών που βρίσκεται στο Γκουαγιακίλ (νοτιοδυτικά)», δήλωσε ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τις φυλακές με μια δήλωσή του.
Ο διοικητής της Αστυνομίας Fausto Buenaño, ανέφερε καταρχάς ότι υπήρξαν 24 νεκροί και 42 τραυματίες από «πρόσκρουση βλημάτων πυροβόλων όπλων και επίσης από χειροβομβίδες».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο αναδημοσίευσε τις ανακοινώσεις των Αρχών για λογαριασμό του αναφέροντας ότι «αποκαταστάθηκε η τάξη στο σωφρονιστικό κατάστημα Λιτόρ μετά τα περιστατικά που καταγράφηκαν αυτήν την Τρίτη».

Η Εθνική Υπηρεσία Προσοχής Ιδιωτικότητας της Ελευθερίας (SNAI) ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συντονισμός» μεταξύ διαφόρων ιδρυμάτων για να «διατηρηθεί ο πλήρης έλεγχος» της φυλακής νούμερο 1 στο Γκουαγιακίλ, όπου οι πυροβολισμοί έγιναν μεταξύ κρατουμένων και αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος φυλακών που αποτελείται από αρκετές φυλακές.
Ο Μπουενάο ανέφερε αργότερα σε δηλώσεις του στο Twitter ότι οι κρατούμενοι «επαναστάτησαν».

------------------------------------

Συνεχίζεται η βία στις φυλακές της Δημοκρατίας του Ισημερινού

Πριν από δύο εβδομάδες, η φυλακή νούμερο 4 στο Γκουαγιακίλ δέχθηκε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εν μέσω «πολέμου μεταξύ διεθνών καρτέλ», χωρίς να αφήσει θύματα, σύμφωνα με το SNAI.
Οι κύριες φυλακές της Δημοκρατίας του Ισημερινού φέτος ήταν το σημείο των βίαιων συγκρούσεων για την εξουσία μεταξύ συμμοριών που συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ Sinaloa και Jalisco Nueva Generación, οι οποίες άφησαν περισσότερους από 120 νεκρούς.
Τον Φεβρουάριο υπήρξαν ταραχές σε τέσσερις φυλακές, στις οποίες 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπήρχαν σκηνές αποκεφαλισμένων πτωμάτων. Σύμφωνα με το Γραφείο του Διαμεσολαβητή, το 2020 σημειώθηκαν 103 δολοφονίες στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία που καταγράφηκε στις φυλακές του Ισημερινού, με χωρητικότητα περίπου 30.000 ατόμων, ενώ στεγάζει 39.000 κρατούμενους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αστυνομία κατέσχεσε δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, περίπου 500 πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, μαχαίρια, μια χειροβομβίδα θρυμματισμού, δώδεκα ραβδιά δυναμίτη και άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μία από τις φυλακές Γκουαγιακίλ.
Η Δημοκρατία του Ισημερινού, με 65 φυλακές να στερούνται επαρκούς φύλαξης, σχεδιάζει να επεκτείνει τη χωρητικότητα των φυλακών στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του «επισφαλούς» και «χαοτικού» συστήματος των φυλακών όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τους κύριους παγκόσμιους παραγωγούς κοκαΐνης, και χρησιμοποιείται ως διέλευση για την αποστολή ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πηγή: sputniknews.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.