Πάτρα – Άγιος Στέφανος: Τα συνεργεία πιάνουν δουλειά στις Φυλακές

Aντίστροφα μετρά πλέον, ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών εκσυχρονισμού και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων των φυλακών «Αγίου Στεφάνου» Πάτρας, συνολικού προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠτΚ», εντός του τρέχοντος μήνα τα συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει την εργολαβία θα πιάσουν δουλειά. Συγκεκριμένα, το «λίφτινγκ» εντός και εκτός του Καταστήματος Κράτησης, με στόχο την αναβάθμιση της ασφάλειας, της περαιτέρω εύρυθμης λειτουργίας του και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου στα 630 άτομα, προγραμματίζεται χρονικά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.


ΣΥΜΒΑΣΗ
Η σύμβαση του έργου, «Εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση προβλημάτων στο ΚΚ Πάτρας –Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ Εγκαταστάσεις», υπεγράφη όπως είχε αποκαλύψει η «ΠτΚ» στις 9 Ιουνίου και ο ανάδοχος «Κωνσταντίνος Ζηρίλιος και ΣΙΑ ΕΕ» που μειοδότησε τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό στο οποίον έλαβαν μέρος 5 εταιρείες, ξεκινά τα έργα με συμβατική υποχρέωση παράδοσης 420 ημέρες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με φορέα υλοποίησης τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ». Η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του, ορίζεται στους 14 μήνες.

Το αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στις εργασίες ολοκλήρωσης ημιτελούς κτιρίου της εξωτερικής φρουράς, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος χώρου αυτού, στην ανακατασκευή των 6 παλαιών περιμετρικών σκοπιών, στην ανακατασκευή της σκοπιάς πλησίον του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς, στην ανέγερση νέας σκοπιάς πάνω από την κεντρική είσοδο του Καταστήματος Κράτησης, στην ανέγερση νέου φυλακίου Αστυνομίας και στον εκσυγχρονισμό των μαγειρείων και στην αποπεράτωση των ηλεκτρολογικών δικτύων στο κτίριο του υποσταθμού.


ΣΚΟΠΙΕΣ
Οι αποπερατώσεις του κτιρίου εξωτερικής φρουράς περιλαμβάνουν χρωματισμούς όψεων, στον περιβάλλοντα χώρο, αποκομιδή μπαζών, πεζοδρόμια, εξωτερικές επιστρώσεις δαπέδων, κατεδάφιση τοίχων περίφραξης και κατασκευή νέας, πόρτες πρόσβασης κ.λπ. Παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ακινήτου, επισκευή και προστασία της υγρομόνωσης του δώματος.


Κατεδάφιση του Α΄ ορόφου της σκοπιάς που βρίσκεται στο εσωτερικού χώρου του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς και κατασκευή νέας καμπίνας από μεταλλικό φορέα ανθεκτικό σε βολές πυροβόλων όπλων. Οι 6 παλιές σκοπιές θα ανακατασκευαστούν με οπλισμένο σκυρόδεμα, Θα κατεδαφιστεί ο πρώτος όροφος αυτών και θα επανακατασκευαστεί νέα καμπίνα φύλακα, με σιδηρά κουφώματα, ανθεκτικά σε βολές πυροβόλων όπλων.


ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ – ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ
Στα μαγειρεία και στα αρτοποιεία -χώροι που βρίσκονται στον Α’ όροφο των φυλακών, εκεί όπου αρχικά προβλεπόταν η λειτουργία και εστιατορίου κρατουμένων- θα τοποθετηθούν καινούργια μηχανήματα και μαγειρικά σκεύη. Στους χώρους μεταξύ άλλων, από τις πολλαπλές διαρροές νερού (βιολογικούς παράγοντες, καθαριστικά) έχει προκληθεί εκτεταμένο φαινόμενων ζημιών στον φέροντα οργανισμό της οροφής του κτιρίου. Οι οροφές στην περιοχή του αρτοποιείου λόγω υγρασίας, παρουσιάζουν ανάπτυξη αποικιών μικρομυκήτων σε μεγάλη έκταση.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν σε εκκρεμότητα από το 2004, καθώς προσέκρουε κατά κύριο λόγο σε θέματα τεχνικής φύσεως, που έπρεπε να ξεπεραστούν.ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς και καλής διαβίωσης, τόσο των κρατουμένων όσο και των εργαζομένων. Σε λίγους μήνες, η Πάτρα θα έχει ένα Κατάστημα Κράτησης που θα μπορεί να προσφέρει μια ικανοποιητική διαβίωση, εξαιρετικές υπηρεσίες. Συνεχίζουμε με έργα και όχι με λόγια, την προσπάθεια να αλλάξουμε τις ελληνικές φυλακές», δήλωσε στην «ΠτΚ» η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πηγή: https://pelop.gr/
Share on Google Plus
Από το Blogger.