Ισημερινός: Παρατείνεται ο έλεγχος της πρόσβασης στις φυλακές από τον στρατό -Μετά την κτηνωδία του Νοεμβρίου

 

Συνεχίζεται η κρίση στις φυλακές του Ισημερινού, όπου εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκονται σε κατάσταση εξαίρεσης, μετά την άνευ προηγουμένου σφαγή στη Γουαγιακίλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αστυνομία, ελέγχοντας την πρόσβαση στις φυλακές του Ισημερινού στο πλαίσιο της κατάστασης εξαίρεσης που έχει κηρυχθεί σε αυτές, η οποία παρατάθηκε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα την 29η Νοεμβρίου, ενημέρωσε χθες Κυριακή η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ασφάλεια στην εξωτερική περίμετρο των (σ.σ. σωφρονιστικών) κέντρων», εξήγησε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Την απόφαση έλαβε κλιμάκιο αρμόδιο για την ασφάλεια επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί η υπουργός Εσωτερικών, η Αλεχάντρα Βέλα. Το κλιμάκιο μελετά την κατάσταση και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αφού εκπνεύσει η ισχύς της κατάστασης εξαίρεσης, η οποία παρατάθηκε τον περασμένο μήνα ως αύριο Τρίτη 28η Δεκεμβρίου.

Οι στρατιωτικοί, στους οποίους το Σύνταγμα απαγορεύει να επεμβαίνουν μέσα στις φυλακές, «θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των εισόδων και της κατοχής όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, όπως προβλέπει η νομοθεσία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου του Ισημερινού, του Γκιγιέρμο Λάσο, διατηρεί σε ισχύ την κατάσταση εξαίρεσης που προβλέπει κινητοποίηση της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων για την «διατήρηση τις τάξης» μέσα στις φυλακές, αναφέρει ακόμη το κείμενο.

Οι περιπολίες σε δρόμους που οδηγούν στα σωφρονιστικά καταστήματα θα ενταθούν, ενώ στο εσωτερικό τους θα παραμείνουν «δυνάμεις αντίδρασης» ώστε να υπάρξει «άμεση επέμβασή τους», εάν απαιτηθεί.

Την 29η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Λάσο παρέτεινε για έναν μήνα την κατάσταση εξαίρεσης στις φυλακές της χώρας. Το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα προέβλεπε την «κινητοποίηση» της αστυνομίας και του στρατού για να «ενισχυθεί και να αποκατασταθεί η τάξη και ο έλεγχος» σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα στο κράτος των Άνδεων.

Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε κατάσταση εξαίρεσης στις 65 φυλακές της χώρας την 29η Σεπτεμβρίου, μετά το μακελειό σε αυτήν της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), όπου σκοτώθηκαν 119 κρατούμενοι· επρόκειτο για το χειρότερο αιματοκύλισμα μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Ορισμένα από τα θύματα διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, απανθρακώθηκαν.

Όμως τη 14η Νοεμβρίου, άλλοι 62 έγκλειστοι σφαγιάστηκαν στην ίδια φυλακή κατά τη διάρκεια νέων βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Share on Google Plus
Από το Blogger.