Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά "πλαφόν" στον αριθμό κρατουμένων στις Φυλακές

 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε να οριστεί ένας "ανώτατος" αριθμός κρατουμένων καθώς και να αναπτυχθούν εναλλακτικές επιλογές έναντι της κράτησης προσώπων προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα να οριστεί ένας «ανώτατος» αριθμός κρατουμένων σε κάθε φυλακή και να αναπτυχθούν εναλλακτικές επιλογές έναντι της κράτησης προσώπων, ώστε να αντιμετωπισθεί ο «επίμονος υπερπληθυσμός των φυλακών» σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπερπληθυσμός των φυλακών «θέτει όλους τους κρατουμένους σε κίνδυνο, όπως και το σωφρονιστικό προσωπικό, και διακυβεύει τις προσπάθειες που έχουν στόχο την επανένταξή τους», υπογράμμισε ο Άλαν Μίτσελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση αυτού του οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προτείνει «να οριστεί ένα απόλυτο ανώτατο όριο» στον αριθμό των κρατουμένων σε κάθε φυλακή, το οποίο να σέβεται έναν «ελάχιστο χώρο διαβίωσης» 4 τετραγωνικών μέτρων στα ομαδικά κελιά και 6 τετραγωνικών μέτρων στα ατομικά κελιά.

Σε ορισμένα ιδρύματα που επισκέφθηκε η Επιτροπή, «ο χώρος διαβίωσης ήταν μικρότερος από 2 τετραγωνικά μέτρα κατ' άτομο» για εγκλεισμό 23 ωρών ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πεδίο «ευεπίφορο για την επιδείνωση εντάσεων», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επιμένει κυρίως στην ανάγκη να αναπτυχθούν εναλλακτικές επιλογές έναντι της φυλάκισης, όπως εργασίες γενικού συμφέροντος ή τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, επιπλέον των «προγραμμάτων αποκατάστασης».

«Η προσφυγή σε μέτρα μη στέρησης της ελευθερίας παραμένει περιορισμένη σε πολυάριθμα κράτη, ιδιαίτερα στη φάση που προηγείται της δίκης», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζοντας τη λύπη τους.

Πηγή: www.news247.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.