Η Κυβέρνηση επικυρώνει με νόμο το καθεστώς αναξιοκρατίας στη στελέχωση των φυλακών

 



Κοινή δήλωση κοινοβουλευτικού υπευθύνου Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μαρίνου Σκανδάμη

Η διάχυτη αναξιοκρατία που συστηματικά επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διοικητική στελέχωση των φυλακών αποκτά πια και νομικό υπόβαθρο. Με διατάξεις που δεν τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση αλλά προστέθηκαν τελευταία στιγμή  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή αύριο Τετάρτη, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τοποθετεί κατ’ εξαίρεση υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει τον τρόπο με τον οποίο στελεχώνονται οι υψηλές θέσεις διοίκησης των φυλακών επί Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθώντας τις πρακτικές παλαιοκομματισμού και αναξιοκρατίας που εφαρμόζει και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης (όπως π.χ. στις διοικήσεις των νοσοκομείων),  “η κυβέρνηση της αριστείας”  προέβη το 2020 σε αθρόες και αυθαίρετες τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών χωρίς  να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία κρίσεων. Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι η τελευταία νόμιμη διαδικασία κρίσεων στις φυλακές έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010.  Το 2020 απομακρύνθηκαν δεκάδες διευθυντές, αρχιφύλακες και προϊστάμενοι τμημάτων. Σχεδόν στο σύνολό τους οι διευθυντές, που παύθηκαν, υποβιβάστηκαν σε απλούς υπαλλήλους ή μετατέθηκαν. Πολλοί από αυτούς έχουν 20 ή 30 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας και πτυχία ΑΕΙ ή μεταπτυχιακά. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν κυρίως υπάλληλοι χωρίς εμπειρία και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλών προσόντων, ενώ κάποιοι από αυτούς φέρεται να έχουν υποπέσει και σε πειθαρχικά αδικήματα!

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πολλά από τα πρώην διευθυντικά στελέχη που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί, με αποτέλεσμα δύο να έχουν ήδη επανατοποθετηθεί στη θέση τους. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτά τα αιτήματα αρχιφυλάκων και προϊσταμένων τμημάτων και έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό. Με την προτεινόμενη διάταξη και εκκρεμούσης της επανατοποθέτησης όσων διευθυντών και άλλων στελεχών δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, επιχειρείται η ανατροπή δικαστικών αποφάσεων. Αντί λοιπόν το Υπουργείο να προχωρήσει στην νόμιμη διαδικασία κρίσεων, με την προτεινόμενη διάταξη της τελευταίας στιγμής και με την επίφαση της «εξαιρετικής περίπτωσης», «νομιμοποιεί» εκ των υστέρων μια παράνομη πρακτική που ανατράπηκε από τη δικαιοσύνη. Είναι πρόδηλο ότι οι αθρόες τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν «εξαιρετική περίπτωση». Η τοποθέτηση υπαλλήλων χωρίς εμπειρία και με χαμηλά προσόντα, δυναμιτίζει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των φυλακών.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις αυτές και να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων επαναφέροντας την νομιμότητα στη στελέχωση των φυλακών.

Καλούμε επίσης το Υπουργείο να προβεί επιτέλους στη νόμιμη διαδικασία των κρίσεων για την  στελέχωση των φυλακών.

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.