Έρχονται αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα – Τα ένδικα μέσα που προβλέπει για κρατούμενους και η αποσυμφόρηση των φυλακών

 

«Σωφρονιστικός Κώδικας»: Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφού πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Κώδικα.

«Πολύ σύντομα θα πάρει το δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης και νομοθέτησης, με ειδική μνεία στη θέσπιση ειδικού ένδικου μέσου για τις συνθήκες κράτησης στα Καταστήματα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην εθνική μας νομοθεσία και να εναρμονισθεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη νομολογία του ΕΔΔΑ και στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου (του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου) αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, παράλληλα με την εμπέδωση της ευταξίας στις φυλακές.

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει προ δύο περίπου εβδομάδων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εντός του Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα.

«Είναι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους, θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, με τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, την οποία έχουμε προετοιμάσει και την οποία, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται να συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο, εντός του Ιουνίου», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σωφρονιστικός Κώδικας: Οι νέες εγκαταστάσεις και τα προγράμματα επανένταξης

Κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του προγράμματος ανέγερσης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων του Καταστήματος Κράτησης Κρήτης ΙΙ, της Χαλκίδας, των Ιωαννίνων, καθώς και στο μεγαλύτερο έργο αυτό της μετεγκατάστασης του συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης του Κορυδαλλού σε περιοχή του Ασπροπύργου.

Αναφορικά με την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην επέκταση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών, καθώς και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της δράσης «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων», με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζομένων κρατουμένων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “NESTOR”, που αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου σχολών γονέων στα Καταστήματα Κράτησης, με στόχο την ενίσχυση του πατρικού ρόλου κρατούμενων γονέων και την ουσιαστική επανένταξη τους στην κοινωνία, καθώς και σε προγράμματα του εποπτευομένου φορέα Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Αποσυμφόρηση φυλακών και υγεία κρατουμένων

Ως προς τα θέματα υγείας, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα της τοξικοεξάρτησης, στη προσπάθεια για στελέχωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας για την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) που δημιουργήθηκε για τον εμβολιασμό ενάντια στον Covid-19, σε κρατούμενους που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο σύστημα τηλεϊατρικής, στο οποίο εντάσσονται σταδιακά ποικίλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι, με πρόσφατη διάταξη του ν.4937/22, τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις μεταγωγής κατάδικων κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα μεταγωγής σε αυτά περισσότερων και, ως εκ τούτου, να επιτευχθεί σημαντική αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας. Παράλληλα, πληροφόρησε την Επιτροπή ότι αναμένεται άμεσα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να συμβάλλει με ειδικούς επιστήμονες στην πρόοδο της αγροτικής ανάπτυξης.

www.dikastiko.gr 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.