Πολιτικές αντιδράσεις για τις νέες καρατομήσεις στις Φυλακές

 


Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις νέες τοποθετήσεις προϊσταμένων στις φυλακές, οι οποίες αντικαθιστούν τους προϊσταμένους που είχαν κερδίσει σχετικές αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στα Δικαστήρια. 

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλουν αυτές τις νέες τοποθετήσεις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Κυβέρνηση. 

Αναλυτικά: 

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 

Δεν έχει τέλος ο πελατειακός κατήφορος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις «καρατομήσεις» διευθυντών, προϊσταμένων και αρχιφυλάκων των καταστημάτων κράτησης της χώρας που έγιναν το 2020 από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και παρά τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν αυτά τα στελέχη τα οποία επανήλθαν στις θέσεις τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα ξανα-απομακρύνει, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί ένα συνολικό σχέδιο κομματικής άλωσης του δημόσιου τομέα.

Έτσι, αφού πριν δύο μήνες με το Ν. 4937/2022 έδωσε την δυνατότητα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης υπαλλήλους κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ήλθε τώρα με την από 29-7-2022 απόφαση τής πολιτικής ηγεσίας του ίδιου Υπουργείου, να ακυρώσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους εργαζομένους που απομακρύνθηκαν το 2020 και να τους απαλλάξει από τις θέσεις που δικαστικά κατοχύρωσαν.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν και τα συνδικαλιστικά όργανα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για τις οποίες καταγγελίες το Υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει, με την ανωτέρω από 29-7-2022 απόφαση : διευθυντές αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους με λιγότερους τίτλους και χρόνια εμπειρίας, αρχιφύλακες υποβιβάστηκαν σε φύλακες, τμηματάρχες αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους κατώτερων κατηγοριών, μάλιστα -όπως καταγγέλλεται- σε θέση ευθύνης τοποθετήθηκε υπάλληλος που έχει εκκρεμείς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους δέκα συνολικά υπαλλήλους που είχαν προσφύγει για τις «καρατομήσεις» του 2020 και είχαν όλοι δικαιωθεί,  οκτώ εξ’ αυτών, παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, απομακρύνθηκαν και πάλι τώρα, δηλαδή για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια.    

Αποδεικνύει έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους, αλλά θεωρεί αυτές ως ένα μικρό «τεχνικό» εμπόδιο, που ξεπερνιέται αλλάζοντας το νόμο, ώστε να παραδώσει τις θέσεις ευθύνης των φυλακών σε όσους θεωρεί αρεστούς.

Το επιτελικό κράτος, η βιτρίνα δηλαδή για την πλήρη αδιαφάνεια και πελατειασμό στις δημόσιες πολιτικές, έχει καταρρεύσει παταγωδώς, καταπατώντας τις αρχές της αξιοκρατίας, της ευνομίας και της διαφάνειας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει σήμερα δημόσιες εξηγήσεις για αυτή την απαράδεκτη στάση του και παράλληλα, να ανακαλέσει την άδικη απόφασή του επαναφέροντας στα καθήκοντά τους τα στελέχη που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του άνω υπουργείου καλείται να κάνει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνολικές κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης, δεδομένου ότι αυτές για τελευταία φορά έγιναν το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης και του Αναπλ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δυο μήνες μόνο κράτησε η συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ακυρώθηκαν οι παράνομες-κομματικές τοποθετήσεις προϊσταμένων στις φυλακές. Με νέα απόφαση του αρμόδιου γεν. γραμματέα, και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, αποπέμπονται οι δικαιωθέντες δικαστικά υπάλληλοι και στη θέση τους επαναφέρονται οι κομματικές επιλογές της ΝΔ. Μάλιστα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει τυχόν νέες «επώδυνες» δικαστικές περιπέτειες, πέρασε πρόσφατα σχετική διάταξη νόμου (N. 4937/2022) για την «κατ’ εξαίρεσιν» τοποθέτηση «αρεστών» προϊσταμένων στις φυλακές. Τότε είχαμε προβλέψει στη Βουλή την επαπειλούμενη μεθόδευση της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων για λίγες μέρες και τον συνακόλουθο εμπαιγμό των στελεχών.

Όπως φάνηκε ο δεξιός πελατειασμός δεν σταματά ακόμα και μπροστά στη Δικαιοσύνη: το κομματικό γιουρούσι της ΝΔ στις φυλακές περιφρονεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και απαξιώνει το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία. Το πελατειακό κράτος του Μητσοτάκη απειλεί ξεκάθαρα τα θεμέλια του κράτους δικαίου· η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον ανάγκη!

Πηγή: www.kinimaallagis.gr www.syriza.gr 


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.