Ευ. Λιακούλη ΠΑΣΟΚ: «Οι «σύγχρονες φυλακές» της ΝΔ, είναι αποθήκες ψυχών και εργασιακά κάτεργα»

 


Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον Σωφρονιστικό Κώδικα, τοποθετήθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στη Φώφη Γεννηματά, δεδομένης της συμπλήρωσης σήμερα ενός χρόνου από την τραγική απώλειά της. Με αφορμή μάλιστα τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, ανέδειξε την ύψιστη σημασία της πρόληψης. Υπογράμμισε, επιπλέον, πως χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τίμησε την παρακαταθήκη, σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος.

Ειδικά όσον αφορά το Νομοσχέδιο, τα βασικότερα σημεία της λεπτομερούς τοποθέτησης της Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Λάρισας, περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

«Στεκόμαστε αταλάντευτα στην 1η γραμμή προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων για ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης, με προετοιμασία της κοινωνικής και επαγγελματικής τους επανένταξης.

Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ορθολογική κατανομή των κρατουμένων. Εναρμόνιση του συστήματος ποινών με των άλλων υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Ενίσχυση των αγροτικών φυλακών. Ενεργοποίηση των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και επέκταση της εφαρμογής τους. Άμεση και ποιοτική πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Προστασία της μητρότητας, των υπερήλικων και των παιδιών. Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές, καθώς και των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής νοιαζόμαστε ειλικρινά για τους συνανθρώπους μας που διαβιούν στα καταστήματα κράτησης. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, σύσσωμη η Κ.Ο. καταθέσαμε Ερώτηση, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ένα σχέδιο ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης ειδικά και στις φυλακές.

Επί ημερών Ν.Δ., το σωφρονιστικό μας σύστημα διανύει περίοδο “άνθισης”.

“Ανθίζουν” οι απευθείας αναθέσεις, αλλά και οι αναξιοκρατικές επιλογές στελεχών σε θέσεις ευθύνης. Από εκεί και πέρα, μόνο ραγδαία επιδείνωση και συντηρητική

Ο γαλάζιος απολογισμός είναι θλιβερός, όσον αφορά, για παράδειγμα, την καταστροφική μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την εγκατάλειψη των αγροτικών φυλακών, την επ’ αόριστον αναστολή της κοινωφελούς εργασίας, την απουσία στοιχειώδους πρόνοιας για ομαλή επανένταξη των κρατουμένων.

Τα πεπραγμένα της Ν.Δ. ντροπιάζουν τη Χώρας μας διεθνώς. Ενδεικτικό παράδειγμα, η πρόσφατη ‘Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, όπου η Ελλάδα καλείται να εγκαταλείψει μια αντεγκληματική πολιτική που εξαντλείται στην αποθήκευση κρατουμένων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κατάστημα Κράτησης της Λάρισας, για το οποίο έχω αναλάβει επανειλημμένως κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Η υποστελέχωση οδηγεί τους Υπαλλήλους σε εργασιακή εξόντωση, ωθεί τη σωματική και ψυχική τους υγεία σε οριακό όριο αντοχής. Ο υπερπληθυσμός δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Οι υποδομές, τα υλικοτεχνικά μέσα και οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης υστερούν σημαντικά. Οι εξευτελιστικές συνθήκες προσβάλλουν τόσο τους κρατουμένους όσο και τους εργαζομένους.

Δυστυχώς, το αρνητικό πρόσημο των πεπραγμένων του κ. Μητσοτάκη, δεν διορθώνεται με το παρόν Νομοσχέδιο. Οι ιδεολογικές εμμονές δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να αναλάβει τις γενναίες πρωτοβουλίες που απαιτούνται. Η αποσπασματική ρύθμιση μεμονωμένων παραμέτρων, δεν μπορεί να ανατρέψει τη συνολική εικόνα.

Το να “σπρώχνετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, δεν σας τιμά.

Η ντροπιαστική εικόνα των φυλακών εκθέτει τη Χώρα μας  και αποτελεί “γροθιά στο στομάχι” κάθε προοδευτικού πολίτη. Επιτέλους, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να αντιμετωπίζει τα καταστήματα κράτησης ως αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και ως εργασιακά κάτεργα.

Δεν ξεχνάμε, βεβαίως, ούτε τα αδιανόητα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν ανεχόμαστε όμως, το μόνο φάρμακο στην ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ιδεοληψία της Δεξιάς.

Η αναγέννηση του σωφρονιστικού συστήματος προϋποθέτει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, κατά τα πρότυπα βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Χρειάζεται να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να ομονοήσουμε στα βασικά δεδομένα που υπαγορεύει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας.

Μόνον έτσι, θα γίνει πράξη ο θεμελιώδης στόχος της αντεγκληματικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την ομαλή επανένταξη των συνανθρώπων μας.

Μόνον έτσι, εκείνοι θα κερδίσουν μια 2η ευκαιρία στη ζωή και εμείς πολύτιμα ενεργά κύτταρα στην κοινωνία»

www.larissanet.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.