ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στη Βουλή για την μη καταβολή των 600 ΕΥΡΩ σε όλους τους εργαζόμενους στις Φυλακές

 


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ. Μουλκιώτης και κ. Καμίνης με αφορμή την οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά ως φαίνεται δεν έλαβαν εν τέλει όλοι οι εργαζόμενοι στις Φυλακές.

Από την οικονομική ενίσχυση εξαιρέθηκαν συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων στις Φυλακές και το Ίδρυμα, όπως το ειδικό επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι), τεχνικό προσωπικό, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ίδιοι οι Δ/ντες των Φυλακών! 

Οι εξαιρέσεις αυτές έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, καθώς από την Νομοθεσία προκύπτει ότι όλο το προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις Φυλακές είναι ένστολο. 


Αναλυτικά η Ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Π .Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Αποκλεισμοί εργαζομένων από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 600€ σε όλο το ένστολο προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων»

Κύριοι Υπουργοί,

Με το άρθρο 123 του ν. 5003/2022 προβλέφθηκε ότι: «χορηγείται στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022 έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους εξακοσίων (600,00) ευρώ».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 1968/1991 προβλέπεται ότι: «το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, των σωφρονιστικών και των θεραπευτικών καταστημάτων και της Κ.Α.Υ.Φ., όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, φέρει υποχρεωτικώς στολή, εκτός από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων, οι οποίοι δύνανται κατά περίπτωση να φέρουν ή να μη φέρουν στολή».

Ωστόσο, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600€ δεν έχει καταβληθεί σε όλο το προσωπικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τύπους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων (αγροτικά, θεραπευτικά, νέων κτλ). Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες Σωματείων, όπως του Συλλόγου Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, με τις οποίες διαμαρτύρονται για την μη καταβολή αυτής της οικονομικής ενίσχυσης σε όλο το προσωπικό, αφού αποκλείστηκαν και δεν έλαβαν τα χρήματα κατηγορίες του ένστολου προσωπικού, όπως το ειδικό επιστημονικό προσωπικό (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι), το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το τεχνικό προσωπικό, ακόμη και οι ίδιοι οι Διευθυντές των Φυλακών, παρά το γεγονός ότι είναι ένστολο προσωπικό.

Επειδή, εν τέλει, η οικονομική παροχή του άρθρου 123 του ν. 5003/2022 δεν δόθηκε σε όλο το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρά τις σχετικές εξαγγελίες σας, 

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

1.    Γιατί δεν καταβλήθηκε η οικονομική ενίσχυση των 600€ σε όλο το ένστολο προσωπικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων;

2.    Με ποια κριτήρια και από ποιους αποφασίστηκε ο εργασιακός διαχωρισμός στους εργαζόμενους των Φυλακών που οδήγησε στον αποκλεισμό εργαζομένων από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης; Άλλως και σε κάθε περίπτωση  αποδέχεσθε, ως Υπουργείο, τον αποκλεισμό της προαναφερθείσης κατηγορίας του ένστολου προσωπικού  από την ενίσχυση των 600,00 €, ως νόμιμη, δίκαιη και λογική;

3.    Προτίθεστε να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία σε βάρος των εργαζομένων; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

 

Οι ερωτώντες  Βουλευτές,

Γιώργος Μουλκιώτης 

Γιώργος Καμίνης


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.