Ο χάρτης των εγκλείστων στις ελληνικές φυλακές


Μέχρι και το μακρινό Βιετνάμ «διαθέτει» εκπροσώπους τους στις ελληνικές φυλακές.

Τα στοιχεία που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη Βουλή συνθέτουν το χάρτη της εγκληματικότητας, το είδος της παραβατικότητας αλλά και τον αριθμό των εγκλείστων ανά εθνικότητα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η ελληνική κοινότητα έρχεται σε δεύτερη θέση αναφορικά με τους αλλοδαπούς «συναδέλφους» τους.

Σε σύνολο 9.467 φυλακισμένων οι Έλληνες είναι 4.246 έναντι των αλλοδαπών που κόβουν πρώτοι το νήμα με 5,221 άτομα.

Μοιρασμένες είναι οι «διακρίσεις» σε ότι αφορά το είδος των εγκλημάτων. Οι αλλοδαποί κρατούν τα ηνία σε υποθέσεις που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων ναρκωτικών, παράνομης εισόδου, εγκληματικής οργάνωσης. Οι «δικοί μας» υπερτερούν σε κλοπές, απάτες, βιασμούς, τρομοκρατικές ενέργειες, διακεκριμένες κλοπές.

Η κοινότητα που διαθέτει τους περισσότερους κρατούμενους (1617 άτομα) είναι η αλβανική με την πλειοψηφία των εγκλείστων να εκτίει ποινές περί ναρκωτικών (556 άτομα).

Δεύτεροι έρχονται οι Πακιστανοί (444 άτομα). Η μεγαλύτερη μερίδα των κρατουμένων της εθνικότητας αυτής βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής για αδικήματα απάτης (57 άτομα), συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (56 άτομα), περί ναρκωτικών (53 άτομα).

Τρίτοι έρχονται οι Βούλγαροι (417 κρατούμενοι). Οι περισσότεροι (110) βρίσκονται στις φυλακές για εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων (110) και ακολουθούν εκείνοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών (50).

Πολυπληθής είναι και η κοινότητα των Τούρκων (375) με την συντριπτική πλειοψηφία των γειτόνων να κατηγορούνται για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακολουθούν οι Σύριοι (298 άτομα), οι Γεωργιανοί (291 άτομα) και οι Ρουμάνοι (223 άτομα).

Στις κατώτερες θέσεις ως προς τον αριθμό των φυλακισμένων είναι οι ΗΠΑ (ένας κρατούμενος για ανθρωποκτονία), η Βοσνία (ένας κρατούμενος για βιασμό). Από ένα κρατούμενο έχει η Δανία, η Ελβετία και η Ερυθραία για παράνομη είσοδο, απάτη και εμπορία ανθρώπων αντίστοιχα. Στις φυλάκες βρίσκοται ακόμα ένας Ιρλανδός (ναρκωτικά), ένας από την Νέα Γουινέα για παρόμοια αδικήματα.

Όσο για το Βιετνάμ έχει πέντε φυλακισμένους. Έξι για ναρκωτικά και από έναν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και λαθρεμπόριο.

Δείτε τις πίνακες: 






Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

Share on Google Plus
Από το Blogger.