Tέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες στο μικροσκόπιο για τους «Πυρήνες»

Τα… 31 γραμμάρια πυρίτιδας των «Πυρήνων» της… Ευρώπης ήταν πιο «τρομοκρατικά» από τις επικίνδυνες βομβιστικές ενέργειες χρόνων στο εσωτερικό της χώρας.


Τα… 31 γραμμάρια πυρίτιδας των «Πυρήνων» της… Ευρώπης ήταν πιο «τρομοκρατικά» από τις επικίνδυνες βομβιστικές ενέργειες χρόνων στο εσωτερικό της χώρας. Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» άλλαξε… ρότα και επιχειρεί να έχει μεγαλύτερο επικοινωνιακό εύρος στις ενέργειές της, εντυπωσιακότερες από τον εκκωφαντικό κρότο μιας εγχώριας έκρηξης βόμβας. 

Έμπειρα στελέχη με γνώση θεμάτων τρομοκρατίας εκτιμούν ότι οι αποστολείς των τρομοπακέτων σε Βερολίνο με παραλήπτη το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε Παρίσι με αποδέκτη τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς είναι οι ίδιοι με αυτούς που είχαν τοποθετήσει τον περασμένο Οκτώβριο βόμβα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια. Στην περίπτωση της κ. Τσατάνης προκάλεσαν μία ισχυρή έκρηξη που ταρακούνησε το διαμέρισμα της Εισαγγελέως, ενώ την περασμένη Τετάρτη το παγιδευμένο δέμα στο Βερολίνο με τα μόλις 31 γραμμάρια πυρίτιδας έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου.

Ο νέος επιχειρησιακός βραχίονας των «Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, αποτελείται από περίπου εφτά ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης και πιθανότατα από στρατολογημένους ποινικούς. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί προσπαθούν μέσα από στοιχεία που έχουν συλλέξει από έρευνες πολλών ετών να «χαρτογραφήσουν» την διαρκώς εξελισσόμενη δομή της ένοπλης ομάδας που χαρακτηρίζεται -και αυτοχαρακτηρίζεται- ως «Λερναία Ύδρα». Και αυτό διότι παρά τις 60 συλλήψεις μελών της, εξακολουθεί να βρίσκει τρόπο να χτυπά και μάλιστα με διεθνή απήχηση αποδομώντας τα μέτρα ασφαλείας του πιο ασφαλούς αεροδρομίου της χώρας, του ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ .

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Αστυνομία αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο έχουν μπει τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες. Το γενετικό υλικό ορισμένων εξ αυτών εκτιμάται ότι συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «ορφανά» (αταυτοποίητα) DNA που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από έρευνες σε διάφορα κρησφύγετα της οργάνωσης. Ένας από τους υπόπτους χαρακτηρίζεται ως… μετρ στην κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, «επιστρατεύτηκε» από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» ύστερα από τη «λειψανδρία» που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ήξεραν γι’ αυτόν από τότε που ασχολούνταν με το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλων κρατουμένων. Σε υποκλαπείσες συνομιλίες που είχαν γίνει στο πλαίσιο των ερευνών ο συγκεκριμένος κατασκευαστής βομβών αναφέρονταν ως «μάγειρας».

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ο «μάγειρας» να στρατολογήθηκε με τη βοήθεια ποινικών, οι οποίοι «ζυμώθηκαν» με κατηγορουμένους για τρομοκρατία μέσα στη φυλακή. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική είναι το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» καταφέρνουν να επικοινωνούν με εκτός φυλακής ύποπτα άτομα. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος έδωσε την εντολή για την αποστολή των τρομοπακέτων αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ο εντολέας ή οι εντολείς να είναι έγκλειστοι. Επιμένουμε ότι το εκρηκτικό μίγμα δημιουργείται από τη σύμπραξη τρομοκρατών και ποινικών, το σημαντικότερο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα μέσα στη φυλακή. Κάποια από τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία έχουν τη ψυχολογία ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Έτσι, ριζοσπαστικοποιούνται ακόμα περισσότερο. Θέλουν να αποδείξουν πράγματα μέσα από τη φυλακή», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Τους τελευταίους μήνες οι «Πυρήνες της Φωτιάς» έχουν αιφνιδιάσει την Αντιτρομοκρατική που μέχρι πρότινος εκτιμούσε ότι κυκλοφορούν μεν έξω ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά δεν έχουν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι αποφασίστηκε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου η αφαίρεση των αστυνομικών της κ. Τσατάνη, απότοκο του εφησυχασμού που υπήρχε τότε στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Μετά την έκρηξη στην οδό Ιπποκράτους και τα τρομοδέματα της περασμένης εβδομάδας θεωρείται πια δεδομένο ότι ο ασύλληπτος πυρήνας τρομοκρατών είναι πιο αναβαθμισμένος απ’ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό στην Αντιτρομοκρατική είναι η εξέλιξη στην κατασκευή τρομοπακέτων. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί αν κάποιο από τα «αριστοτεχνικά» κατασκευασμένα παγιδευμένα δέματα φτάσουν στο στόχο τους. Η ανάληψη ευθύνης από τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» για τη βόμβα στο Σόιμπλε ήταν αναμενόμενη. Δεν έχει κάνει το ίδιο για την ίδια εκρηκτική αποστολή με μία τραυματία στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. 

Πηγή: http://www.thetoc.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.