Γαλλία: Φοβούνται «εξέγερση» στις φυλακές!


Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Το μήνυμα-sos που έστειλε με έκθεσή της από το Στρασβούργο η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), για την απελπιστικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γαλλικές φυλακές, βρήκε ευήκοα ώτα στην Ομοσπονδία των Γάλλων δεσμοφυλάκων και ευαισθητοποίησε όλους τους υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία, που προέβησαν σε δηλώσεις-δεσμεύσεις για την καλυτέρευση της κατάστασης.

Η CPT, όμως, ζήτησε να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα, ενώ οι εκπρόσωποι των δεσμοφυλάκων υπερθεμάτισαν, επισείοντας τον κίνδυνο ότι δεν αποκλείεται οι υπάρχουσες απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων να τους οδηγήσουν σε εξέγερση, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο η CPT όσο και η Ομοσπονδία των δεσμοφυλάκων προκύπτει, ωστόσο, ότι η υφιστάμενη κατάσταση στις γαλλικές φυλακές κάθε άλλο παρά μπορεί να διώξει τον φόβο για μια γενικευμένη εξέγερση.

*Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων κυμαίνεται σε ποσοστά 150-180% (!) της προβλεπόμενης πληρότητας. Οι κρατούμενοι υποχρεούνται να ζουν στοιβαγμένοι σε κελιά, χωρίς θέρμανση, με υγρασία, άνευ φωτισμού και με τον φόβο της μετάδοσης μικροβίων.

*Δεν υπάρχουν ξεχωριστά κρεβάτια για όλους τους κρατουμένους και ο ζωτικός χώρος παραμονής τους στα κελιά είναι κάτω από τα 4 τετραγωνικά μέτρα.

* Απαράδεκτες είναι και οι συνθήκες τόσο στη μεταφορά των κρατουμένων σε νοσοκομεία όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης.

* Δεν υπάρχει η λεγόμενη «μηδενική ανοχή» στην κακομεταχείριση κρατουμένων από τους φύλακες ή συλληφθέντων από την αστυνομία, με αποτέλεσμα η οργή των παραβατών του νόμου να συσσωρεύεται.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.