Κοντονής: Τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας των υπουργών


Δομικές αλλαγές στον χώρο των δικαστηρίων με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και βελτιώσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου, που οδήγησε εκτός φυλακών κρατουμένους για βαριά κακουργήματα, προαναγγέλλει μέσω των «Νέων Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του για τα καυτά θέματα της Δικαιοσύνης αναφέρει πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχει θεσμοθετήσει εξαιρέσεις κρατουμένων που δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Χαρακτηρίζει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να λάβει τέλος το καθεστώς της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων. Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης για την ποινική ευθύνη υπουργών είναι πρώτη της προτεραιότητα.

Ερωτώμενος σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά ότι η σύσταση τέτοιων επιτροπών φώτισε πτυχές υποθέσεων ακραίας διαφθοράς, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χαρακτηρίζοντας την υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «όνειδος για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το κράτος δικαίου».

Επίσης, νέα δεδομένα, για να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει γρηγορότερα το δίκιο του, ετοιμάζει με μια σειρά από δράσεις το υπουργείο υπό τον Σταύρο Κοντονή, όπως η αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων που θα αφαιρέσει δικαστηριακή ύλη, ενώ σύντομα τα δικαστήρια δεν θα απασχολούνται ούτε για τα συναινετικά διαζύγια.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ο κ. Κοντονής λέει ότι αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, εκφράζει την ελπίδα η κ. Ράικου να προσδιορίσει και να κατονομάσει τα αναφερθέντα από την ίδια παράκεντρα εξουσίας και τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς κατά τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση του είναι δυσάρεστο να βλέπει μια ανώτερη εισαγγελική λειτουργό να παραιτείται και όχι να διώκει ποινικά όσους πιθανόν την εμπόδισαν στην άσκηση των καθηκόντων της.

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής είπε ότι βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας «τόσο από ποσοτική άποψη, εξαιτίας του εκτεταμένου αριθμού των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών, όσο και από ηθική καθώς τα προηγούμενα χρόνια η πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία φτωχών συμπολιτών μας είχε καταστεί από δύσκολη μέχρι αδύνατη πολλές φορές, το σκάνδαλο, στο οποίο αναφερόμαστε, ξεπερνά κάθε όριο και αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα σήψης και διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια στο ελληνικό Δημόσιο».

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.