8 Ιουνίου 1989: Η αιματηρή απόδραση στις Φυλακές Νεάπολης Λασιθίου


«Ή θα μείνουμε ελεύθεροι ή θα πεθάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς», είπαν οι δραπέτες των Φυλακών Νεάπολης Λασιθίου σε έναν έμπορο από τον Βόλο, τον οποίο κράτησαν όμηρο.

Δεν ήταν ο μοναδικός. Οι πέντε από τους οκτώ δραπέτες, οι οποίοι έμειναν μαζί μετά την αιματηρή απόδραση που συγκλόνισε την Κρήτη, είχαν χρησιμοποιήσει και ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών προκειμένου να βρουν κατάλυμα στο τροχόσπιτό τους και τροφή.

Ήταν αρχές Ιουνίου όταν τέσσερις Ελληνες, δύο Κούρδοι, ένας Αγγλος και ένας Ιρακινός -καταδικασμένοι με μεγάλες ποινές φυλάκισης- αποφάσισαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές.

Η απόδραση έμεινε γνωστή ως «επιχείρηση: ασπιρίνη», αφού ξεκίνησε όταν ένας από τους δραπέτες, Ελληνας, έφυγε από το προαύλιο και πήγε στο γραφείο των φρουρών προφασιζόμενος ότι θέλει ασπιρίνη.


Οταν αυτός βγήκε από το γραφείο, οι υπόλοιποι όρμηξαν μέσα σε αυτό. Εδεσαν δυο φρουρούς πισθάγκωνα, τους φίμωσαν, πήραν τα κλειδιά της εξώπορτας και, αφού έκοψαν τα τηλέφωνα της φυλακής, βγήκαν έξω.

Οι αστυφύλακες, οι οποίοι βρίσκονταν στην ταράτσα, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Προχωρώντας σύρριζα με τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών, οι επτά κρατούμενοι ανέβηκαν την εξωτερική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα.

Οι δυο Κούρδοι παρέμειναν κολλημένοι στον τοίχο. Οι υπόλοιποι άνοιξαν την «κερκόπορτα» που οδηγούσε στην περιστρεφόμενη σκάλα. Η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη. Ανέβηκαν ένας ένας. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούστηκαν τέσσερις πιστολιές. Προέρχονταν από δύο όπλα: το ένα ήταν κρυμμένο έξω από τις φυλακές και το δεύτερο φαίνεται πως είχε περάσει μέσα σε αυτές την προηγούμενη ημέρα. Δυο αστυφύλακες έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος γλίτωσε όταν έσκυψε ενστικτωδώς.

Οι έξι δραπέτες εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο φρουρού, τα κλειδιά του οποίου είχαν αρπάξει. Οι Κούρδοι διέφυγαν με τα πόδια, κάνοντας οτοστόπ. Ενας ταξιτζής ειδοποίησε την αστυνομία και συνελήφθησαν λίγο αργότερα.


Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικήρυξε τους δραπέτες με 50 εκατομμύρια δραχμές.

Υστερα από 12 ημέρες ελευθερίας, αυτός που θεωρούνταν από τις αρχές ως ο εγκέφαλος της απόδρασης έπεσε νεκρός σε μάχη ανάμεσα σε αστυνομικούς και δραπέτες. Δύο 24ωρα αργότερα, ένας ακόμη δραπέτης συνελήφθη βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμούς αστυνομικών και δέκα ώρες αργότερα οι υπόλοιποι τρεις παραδίδονται άοπλοι σε ενέδρα.

Από τους οκτώ μόνο ένας κατάφερε να μείνει ασύλληπτος. Εκείνος που είχε αποσπαστεί εξαρχής από τους υπόλοιπους, όταν εγκατέλειψαν το «δανεικό» αμάξι.

Για άλλη μια χρονιά σήμερα στις 11.30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αστυνομικών Νικόλαου Κοκολάκη και Σαράντου Σακκά από συναδέλφους τους έξω από τις Φυλακές της Νεάπολης.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Share on Google Plus
Από το Blogger.