Μπαργιώτας: Υγειονομικές βόμβες οι φυλακές της Ελλάδας - Καραδοκούν ηπατίτιδες, φυματίωση & aids


Ελάχιστοι εκ των κρατουμένων στις φυλακές υποβάλλονται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα ή AIDS, επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κων. Μπαργιώτας, στέλνοντας το μήνυμα, ότι οι φυλακές μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες. 

Με βάση πρόσφατη έρευνα του ereportaz.gr και του healthreportaz.gr για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος σε ό,τι αφορά στην υγεία των τροφίμων των φυλακών της χώρας, οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι δεν εξετάζονται για παθήσεις και ασθένειες, όπως το AIDS HIV και η ηπατίτιδα όλων των μορφών, αναφέρει ο βουλευτής και συνεχίζει:

«Απλά γίνονται εξετάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και καταγράφονται οι παθήσεις τους κατά δήλωση των κρατουμένων. Ελάχιστοι εκ των κρατουμένων υποβάλλονται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα ή AIDS. Συγκεκριμένα, μόνο αυτοί που εργάζονται στα μαγειρεία ή πρόκειται να εκτίσουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές.

Την έκταση του προβλήματος ανέδειξε πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου LSE που εκπονήθηκε σε δείγμα 100 κρατουμένων των φυλακών Κορίνθου, σύμφωνα με την οποία το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο, ενώ το 4% είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις. Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α.

Εκτός από ζήτημα δημόσιας υγείας, η κατάσταση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Μάλιστα, η χώρα μας μετρά ήδη καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς

α) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση επιδημιολογικού προβλήματος,

β) Εάν οι δωρεάν έλεγχοι όλων των νεοεισερχόμενων στις φυλακές είναι στις προτεραιότητές τους,

γ) Αν έχουν έρθει σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος του κόστους των απαραίτητων εξετάσεων.

Επίσης, ζητά να κατατεθούν 1) Εφόσον υπάρχουν, τα επιδημιολογικά στοιχεία για ασθένειες AIDS HIV, ηπατίτιδα όλων των μορφών και φυματίωση των κρατουμένων όλων των φυλακών της χώρας, 2) Ο ακριβής αριθμός ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται ανά βάρδια στα Νοσοκομεία των Φυλακών της χώρας και ο αριθμός των κενών, εφόσον υπάρχουν.

Πηγή: http://www.onmed.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.