Βουλή: Συζητήσεις για αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα


Στο κοινό συμπέρασμα ότι το σωφρονιστικό σύστημα πάσχει και πρέπει να αλλάξει, αλλά και στο ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, κατέληξαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που συζήτησαν σήμερα για το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα έτη 2018-2020.

Παράλληλα, συμφώνησαν πάνω άξονες που πρέπει να στηριχθεί ένα εκσυγχρονισμένο σωφρονιστικό σύστημα, τους οποίους θα καταγράψουν στην έκθεση με τις προτάσεις και τα συμπεράσματά τους, η οποία θα αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στόχοι της νέας σωφρονιστικής πολιτικής, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μεταξύ άλλων:


Έκτιση των ποινών με σεβασμό στον άνθρωπο, υποστήριξη του κρατουμένου μετά την αποφυλάκισή του, ασφάλεια κρατουμένων και προσωπικού, πρόληψη νεανικής παραβατικότητας, καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, εκσυγχρονισμό υποδομών, μείωση υπερπληθυσμού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή έδωσε έμφαση στην μέριμνα για τους ανήλικους κρατούμενους, προτείνοντας να επιβραβεύεται η προσπάθεια για φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με χορήγηση αδειών, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Για εξαιρετικά θετικά μέτρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «απέχει πολύ να πούμε ότι σήμερα οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς στις φυλακές» και έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της επανένταξης των κρατουμένων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε λόγο για αξιέπαινη πρωτοβουλία, αλλά και εκκωφαντική αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η οποία όπως είπε, «βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της αστυνομίας» και τόνισε την ανάγκη μείωσης του υπερπληθυσμού και τη δημιουργία νέου τύπου καταστημάτων.

«Αν δεν συνδέσουμε το σωφρονιστικό σύστημα με τον ποινικό κώδικα, δεν μιλάμε για στρατηγικό σχέδιο» υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Θεοδώρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus
Από το Blogger.