ΚΥΠΡΟΣ: Κεντρικές Φυλακές: Παραλαμβάνουν 22 σύγχρονα ηλεκτρονικά βραχιόλια


Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές αποτελούσε πάντοτε πονοκέφαλο ο οποίος δεν μπορεί να λυθεί αν δεν δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις. Ωστόσο το πρόβλημα θα ήταν λιγότερο οξύ, αν είχε εφαρμοστεί το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης καταδίκων, υπό προϋποθέσεις. Δεν πρόκειται για καμιά πρωτοτυπία, καθώς το σύστημα αυτό λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Ωστόσο στην Κύπρο ακόμα και η αντιγραφή μεθόδων από το εξωτερικό είτε κολλάει στα γραφειοκρατικά γρανάζια είτε σε νοοτροπίες που βρίσκουν προβλήματα σε κάθε λύση. Άλλωστε οι Φυλακές το έζησαν αυτό την περίοδο της διεύθυνσης Γ. Τρυφωνίδη, με τίμημα πέντε αυτοκτονίες καταδίκων και όχι μόνο.

Ιστορία μου αμαρτία μου

Το σίριαλ των «ηλεκτρονικών βραχιολιών» ξεκίνησε το 2007! Έκτοτε υπήρξαν δεκάδες διαβεβαιώσεις ότι η εφαρμογή του μέτρου ήταν ζήτημα λίγου χρόνου... μέχρι που πέρασαν 10 χρόνια. Μετά από συνεχείς διαδικασίες προσφορών και καθυστερήσεων, τον Ιανουάριο του 2012 υπεγράφη σύμβαση για αγορά των «βραχιολιών» ύψους 283.000 ευρώ. Οι Φυλακές προμηθεύτηκαν με 50 συστήματα (βραχιόλια), τα οποία λειτουργούσαν με κάρτες gsm οι οποίες σφραγίστηκαν στις συσκευές. Τα συστήματα παρέμειναν στις αποθήκες, αφού επί διευθύνσεως Γ. Τρυφωνίδη και με τα γνωστά μέτρα που λάμβανε δεν υπήρχαν κατάδικοι που θα μπορούσαν να ενταχθούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη μη λειτουργία του συστήματος, το κράτος πλήρωνε για χρόνια 10.000 ευρώ τον χρόνο για τις κάρτες gsm. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ. Γιατί αγοράστηκαν 50 συστήματα όταν οι κατάδικοι στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης, που ήταν εν δυνάμει δικαιούχοι ποτέ δεν είχαν ξεπεράσει τους 15; Το σύστημα εφαρμόστηκε μόνο σε 3-4 περιπτώσεις.

Πεταμένα λεφτά

Η παρατεταμένη αχρησία του συστήματος των ηλεκτρονικών βραχιολιών το κατέστησε άχρηστο, καθώς η τεχνολογία ξεπεράστηκε. Ως εκ τούτου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν πετάχτηκαν στα σκουπίδια, αφού οι Φυλακές είναι σε διαδικασία αγοράς σύγχρονων ηλεκτρονικών βραχιολιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παλαιό σύστημα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο στη Λευκωσία και ως εκ τούτου ετίθετο θέμα ίσης μεταχείρισης των κρατουμένων, αφού κάποιος που είχε διαμονή στη Λευκωσία θα μπορούσε να εκτίσει μέρος της ποινής του στο σπίτι του, ενώ άλλος με τα ίδια χαρακτηριστικά αποκλειόταν. Παράλληλα το παλιό σύστημα μπορούσε να ελέγξει μόνο την ώρα που ο κρατούμενος έμπαινε και έβγαινε σπίτι και δεν μπορούσε να ελέγξει τις κινήσεις του.

Τα νέα βραχιόλια

Σύντομα οι Φυλακές θα παραλάβουν 22 νέα ηλεκτρονικά βραχιόλια τα οποία θα λειτουργούν με gps. Οι κρατούμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να διαμένουν σε ολόκληρη τη Κύπρο και να εργάζονται. Το σύστημα ανά πάσα στιγμή θα δίνει στίγμα στο κέντρο ελέγχου για το σημείο που βρίσκεται ο κρατούμενος. Σε κάθε επαρχία το κέντρο ελέγχου θα βρίσκεται στην αστυνομική διεύθυνση και αν ο κρατούμενος παραβεί τους όρους που έχουν τεθεί θα θεωρείται δραπέτης και θα υπόκειται σε σύλληψη και επιστροφή στις Φυλακές.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για να ενταχθεί κάποιος κρατούμενος στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης με κατ' οίκο κράτηση πρέπει να ετοιμαστεί έκθεση από αρμόδιο αξιωματικό των φυλακών η οποία θα λαμβάνει υπόψη:
  • Πιθανό κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή της ασφάλειας του κοινού.
  • Τυχόν επιπτώσεις στο θύμα ή την οικογένεια του θύματος του αδικήματος, για το οποίο καταδικάσθηκε ο κατάδικος.
  • Τυχόν επιπτώσεις στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα, με τα οποία ο συγκεκριμένος κατάδικος προτίθεται να διαμένει.
  • Κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις μη συμμόρφωσης του κατάδικου με τους όρους που θα τεθούν.
  • Ύπαρξη κατάλληλου χώρου διαμονής και εργοδότησης, φοίτησης ή απεξάρτησης από ουσίες.
  • Αν ο κατάδικος θα διαμένει με την οικογένειά του θα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των μελών της οικογένειας.

Ποιοι δικαιούνται
  • Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα με το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  • Να έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μικρότερη των τεσσάρων ετών και να έχει εκτίσει τουλάχιστο το ½ της ποινής.
  • Να μην έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, εμπόριο ναρκωτικών, βία στην οικογένεια.
  • Όταν γίνεται η αίτηση να έχει ενταχθεί τουλάχιστον έναν μήνα προηγουμένως στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης ή στην ανοικτή φυλακή με δικαίωμα άδειας χωρίς συνοδεία ή σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τον έναν χρόνο.
  • Αν είναι 70 ετών και άνω και βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή.
  • Είναι βαριά ασθενής ή κλινήρης και η κατάσταση της υγείας του επιβεβαιώνεται από Ιατροσυμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα.

Δεν είναι «κόσμημα»

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι ουσιαστικά είναι ένα ιμάντας που προσαρμόζεται είτε στο πόδι είτε στο χέρι του κρατούμενου. Η συσκευή εκπέμπει σήμα το οποίο δίνει στίγμα μέσω gps. Αν ο κρατούμενος διακινηθεί σε χώρο πέραν των ορίων που έχουν τεθεί, τότε ενεργοποιείται ο συναγερμός και ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί να μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές ή να πλησιάσει σε αεροδρόμια και λιμάνια. Αν το σύστημα σταματήσει να δίνει σήμα πάλι ενεργοποιείται ο συναγερμός όπως επίσης αν γίνει προσπάθεια καταστροφής του. 

Πηγή: https://politis.com.cy
Share on Google Plus
Από το Blogger.