Απόρριψη της άδειας στον Δ. Κουφοντίνα


Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Με το υπ’ αριθμ 380/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Πειραιά, που συνεδρίασε ως Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, απορρίφθηκε, μετά από 4 μήνες εκκρεμότητας, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση τακτικής αδείας εξόδου από τη φυλακή.

Το Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους δικαστές Ιωάννη Μαλούχο, ως Πρόεδρο, Ευθύμιο Κατσαλούλη ως εισηγητή και Αλεξία Κυριλλίδη ως μέλος, συνεδρίασε με 4 μήνες καθυστέρηση και με αλλαγή της προβλεπομένης σύνθεσης, μετά από προσφυγή της Εισαγγελέως κας Βικτωρίας Μορσιώνη, η οποία ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου της φυλακής που κατά πλειοψηφία είχε αποφανθεί υπέρ της χορήγησης της αδείας.

Στην αιτιολογία τους οι δικαστές εμμένουν στην απαίτηση για δήλωση μεταμέλειας από τον κρατούμενο, επισημαίνουν το «συνειδησιακό του υπόβαθρο», και επαναφέρουν την άποψη περί κινδύνου φυγής λόγω μεγάλου υπολοίπου κράτησης, (ο Δ.Κ. συμπληρώνει 15 χρόνια κράτησης με υπόλοιπο για θεμελίωση δικαιώματος απόλυσης υφ’ όρον, τα 4 χρόνια, ενώ δικαιούται χορήγησης αδείας κατά το νόμο από τη συμπλήρωση των 8 χρόνων έκτισης της ποινής του).


Το ενδιαφέρον σκεπτικό της απόφασης έχει ως εξής:

«Κρίνεται ότι κατά τον χρόνο κράτησης ουδόλως διαφοροποιήθηκε το συνειδησιακό υπόβαθρο που ώθησε τον κρατούμενο στην τέλεση των προαναφερθέντων παράνομων πράξεων και δεν έχει μεταμεληθεί, αφού εξακολουθεί να αναφέρεται σε πολιτική και όχι ποινική ευθύνη. Εξ αυτού, κρίνεται ότι η χορήγηση σ’ αυτόν τακτικής αδείας απουσίας δεν πρόκειται να συμβάλει στην προσωπική και κοινωνική του εξέλιξη. Συνεπώς το παρόν Συμβούλιο, βασιζόμενο στην εκτίμηση της προσωπικότητας και της τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την προσδοκία ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας. Επισημαίνεται επιπλέον ότι το υπόλοιπο της επιβληθείσας ποινής είναι μεγάλο, γεγονός που ενισχύει την κρίση του Συμβουλίου τούτου περί ύπαρξης κίνδυνου φυγής κατά την διάρκεια της αδείας». 


Πηγή: Από το γραφείο της συνηγόρου υπεράσπισης
Share on Google Plus
Από το Blogger.