"SOS" ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Διαβάστε την ανακοίνωση των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών: Εμείς οι εργαζόμενοι του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες για 


 Βρισκόμαστε σε πλήρη κατάρρευση των περισσότερων συστημάτων ασφαλείας της Φυλακής:

  • Ελλείψεις προσωπικού. Το κατάστημα λειτουργεί με υπαλλήλους που είναι από μεταθέσεις, μετατάξεις και προερχόμενους από την πρώην Δημοτική Αστυνομία. Προκήρυξη για κάλυψη των κενών θέσεων δεν έγινε ποτέ. Στις ενίοτε αποσπάσεις που γίνανε, γνωρίζει καλά το Υπουργείο, κατά πόσο λύθηκαν θέματα υπηρεσιών. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση, με αρκετούς από αυτούς να παίρνουν αναρρωτικές, άνευ αποδοχών άδειες ή να ψάχνουν τρόπο μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες. Πρέπει να καταλάβει η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου πως με «μπαλώματα» και πρόχειρες λύσεις δεν γίνεται να λειτουργήσει σωστά η φυλακή. Ζητάμε άμεσα να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις σε φύλαξη, διοίκηση και ειδικές υπηρεσίες. Οι μοναδικές μετατάξεις που γίνανε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο το φυλακτικό προσωπικό. Σε προηγούμενα έγγραφα αναφέρουμε αναλυτικά τις ειδικότητες και τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πληρότητα κρατουμένων. Η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία  οι τρεις πτέρυγες. Θα έπρεπε δηλαδή η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 360. Όμως, εξαιτίας των καθημερινών παραλαβών νεοεισερχομένων κρατουμένων από Αστυνομικά Τμήματα και λοιπά Καταστήματα Κράτησης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 393!!!, με ότι αυτό συνεπάγεται από ένταση εργασίας και εκνευρισμό- εξαθλίωση υπαλλήλων και κρατουμένων. Την κατάσταση επιδεινώνει η αφόρητη ζέστη, ο συνωστισμός των κρατουμένων σε μικρά κελιά, οι λιγοστοί υπάλληλοι που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες του καταστήματος. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε ρυθμούς υπό τεράστια ένταση, με πολλαπλές αναθέσεις καθηκόντων και δυστυχώς με μόνιμη κούραση λόγω έλλειψης ξεκούρασης, ύπνου και φυσικά ρεπό και αδειών. Οι βουλευτές και οι προϊστάμενοι του Υπουργείου που επισκέπτονται τη φυλακή, δεν καταδέχονται να επικοινωνήσουν μαζί μας για να μην ακούσουν και να μη δούνε την κατάντια μας. Τους καλούμε να έρθουν για ένα εικοσιτετράωρο, να λάβουν γνώση για τις συνθήκες εργασίας και κατόπιν ας μας προτείνουν αυτοί λύσεις και υπομονή!!!
  • Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές δεν λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες. Με αυτοσχέδια λουκέτα σε κάθε πόρτα, οι υπάλληλοι εργάζονται δίχως καμία φύλαξη και ασφάλεια. Ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της υπολειτουργίας, οι πόρτες ασφαλείας δεν κλείνουν ή παθαίνουν εμπλοκές.
  • Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι εκτός λειτουργίας. Για να λειτουργήσει απαιτούνται εξειδικευμένα εξαρτήματα όπως και εργατικό προσωπικό που είναι έμπειρο σε ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δεν είναι τυχαίο που απαιτούμε την αλλαγή του οργανογράμματος με τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για φυλακές νέου τύπου.
  • Αποκατάσταση προβλημάτων βιολογικού. Από την έναρξη της λειτουργίας του Καταστήματος δεν υπήρξε καμία συντήρηση. Για κάθε βλάβη, απευθυνόμασταν και σε διαφορετικούς ανθρώπους ( προμηθευτές, υπαλλήλους, κρατουμένους ) με αποτέλεσμα οι φθορές να είναι τεράστιες. Σε διάστημα μόλις έξι μηνών δαπανήθηκαν πάνω από 2.000,00 ευρώ ( από το ΤΚΣ)  για επισκευή αντλιών, αποκατάσταση βλαβών, δίχως αποτέλεσμα. Σε καθημερινή βάση οι αντλίες μπλοκάρουν , γεμίζοντας με νερά και απόβλητα οι χώροι της φυλακής. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό ( ή  συμβασιούχα εταιρία) που θα ελέγχει, θα συντηρεί και θα προλαμβάνει κάθε είδους προβλήματα.
  • Το σύστημα της πυρανίχνευσης, η συντήρηση του συστήματος αδιάλειπτης λειτουργίας του ρεύματος ( UPS) , η συντήρηση του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους ισχύος 1022ΚVA, δεν γίνεται να μην τα αναδείξουμε. Με κάθε βροχόπτωση, η λειτουργία του ρεύματος παρουσιάζει αυξομειώσεις στην τάση προκαλώντας τεράστιες φθορές σε ηλεκτρονικά συστήματα και ασφάλειες.
  • Η Κεντρική μονάδα ψύξης- θέρμανσης έχει απαξιωθεί. Συντήρηση και εδώ , δεν υπήρξε ποτέ, με πολλά και διαφορετικά «χέρια» γινόταν περιστασιακά επισκευές, με αποτέλεσμα σήμερα μετά από 7 χρόνια λειτουργίας να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Αναφέρουμε όμως ότι για τη λειτουργία του Σχολείου Β΄ Ευκαιρίας (αίθουσες διδασκαλίας και χώροι καθηγητών), εγκρίθηκαν από τα ΚΕΚ πάνω από 3.700,00 ευρώ. Οι υπόλοιποι χώροι του Καταστήματος πλην εξαιρέσεων δεν διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα. Οι υπάλληλοι που διανυκτερεύουν, που εργάζονται καθημερινά σε φύλαξη, διοίκηση, ειδικές υπηρεσίες κλπ, δυστυχώς είναι εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας. Όταν ρωτηθήκαμε από το Υπουργείο για ποιο λόγο αιτούμαστε κλιματιστικά, χλευαστήκαμε με ειρωνικό τρόπο καθώς όλη η χώρα πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες. Όμως διευκρινίζουμε σε όλους πως η Σέρρες ως περιοχή λόγου της πεδιάδας και των οροπεδίων που σχηματίζονται, ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλό δείκτη υγρασίας. Το φετινό καλοκαίρι, είναι δυστυχώς ιδιαιτέρως θερμό , πράγμα που κάνει αφόρητη την εργασία των συναδέλφων, σε κάθε βάρδια.

Γνωστοποιούμε σε πάσα κατεύθυνση την τραγική θέση στην οποία βρισκόμαστε. Όποιος θέλει να μας ακούσει, είμαστε εδώ. Εργαζόμαστε με αυταπάρνηση, μέσα σε συνθήκες που μας ξεπερνούνε. Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων, το λιγοστό προσωπικό με τις ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων ( υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, μηχανολόγου, θερμοψυκτικού, προγραμματιστή, νοσηλευτών κ.α.), η τραγική οικονομική κατάσταση, η κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων, πιέζουν και μας οδηγούνε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εάν δεν μας ακούσει και τώρα η Κεντρική Διοίκηση, μεριμνώντας για το προσωπικό της, είναι σαν να λαμβάνουμε το μήνυμα : « εσείς αντέχετε, αφού δεν αντιδράτε τότε μπορείτε να δουλέψετε και νέα πτέρυγα».
Όμως τότε και εμείς να γνωρίζετε πως θα αντιδράσουμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:  Δουλειά με δικαιώματα για όλους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , αξιοπρέπεια και όχι δουλεία!!!
Εάν δεν διορθωθούν εώς 15 Σεπτεμβρίου στο έπακρο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σας ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις.

Πηγή:BLOKO gr

Share on Google Plus
Από το Blogger.