"Σακάτεψαν"στο ξύλο Κρητικό κρατούμενο μέσα στις φυλακές Αλικαρνασού


Η επίθεση σε βάρος του 29χρονου εντάσσεται στο κλίμα του άτυπου «πολέμου» μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων που υπάρχει στις φυλακές Αλικαρνασού

Άγρια χτυπημένος, με αλλεπάλληλες μπουνιές κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο 29χρονος Κρητικός κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε αναίτια επίθεση από 33χρονο αλλοδαπό συγκρατούμενό του.

Οι σωφρονιστικοί πρόλαβαν τα χειρότερα καθώς το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε κατά το κλείσιμο των κελιών, σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι θα είχε ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Ο 29χρονος, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία, χαρακτηρίζεται από κύκλους της φυλακής υπόδειγμα κρατουμένου. Όπως περιγράφουν, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σεμνό και ευγενή άνθρωπο, με χαμηλό προφίλ, εξαιρετικά υπερήφανο, ο οποίος εργάζεται σκληρά μέσα στη φυλακή για τα μεροκάματα. 

Ως δράστης της επίθεσης φέρεται κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε πολυετή ποινή κάθειρξης για τη διάπραξη ένοπλων ληστειών στην Κρήτη, οι οποίες έχουν αφήσει… εποχή. Κύκλοι των φυλακών ανέφεραν ότι η σκηνή της επίθεσης έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας, ενώ έγινε αντιληπτή και από σωφρονιστικούς, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα για τη διαδικασία κλεισίματος των κελιών. 

Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι ο 29χρονος χτυπήθηκε αναίτια και απρόκλητα, ενώ διέσχιζε ανυποψίαστος το διάδρομο της πτέρυγας. 


Τι «πυροδότησε» την επίθεση

Το πρωί της ίδιας ημέρας έφθασε στις φυλακές Αλικαρνασσού με μεταγωγή Αλβανός κρατούμενος από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα προκειμένου να παρουσιαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου για υπόθεση του. 

Η μεταγωγή αφορούσε ουσιαστικά μία ημέρα, καθώς την επομένη ο Αλβανός κρατούμενος θα επέστρεφε στο σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο ανήκει. 

Σήμερα στις φυλακές Αλικαρνασσού δεν υπάρχουν Αλβανοί κρατούμενοι και όσοι υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια κρατούνταν σε ξεχωριστή πτέρυγα. Μετά τη μαφιόζικη δολοφονία του Γ. Σωπασή, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, τον Απρίλιο του 1999, υπάρχει μία άτυπη «βεντέτα» ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Έλληνες κρατούμενους. 

Όσοι Αλβανοί μεταφέρονται με μεταγωγή για δικαστήρια ή νοσοκομεία, δεν μπαίνουν στην κύρια πτέρυγα της φυλακής αλλά κρατούνται σε κελιά προστασίας. Υπάρχει οπτική επαφή με τους άλλους κρατούμενους, μπορούν να συνομιλήσουν μαζί τους αλλά δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση καθώς μεσολαβούν κάγκελα. 

Ο εν λόγω Αλβανός ωστόσο απαίτησε να μπει κανονικά στη φυλακή, επικαλούμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο αίτημά του αυτό τον στήριξαν αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι εγγυήθηκαν να τον έχουν υπό την προστασία τους υπό τον όρο να του επιτραπεί η παραμονή του για μία-δύο ώρες, κάτι όμως που δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με σωφρονιστικούς. 

Η πολύωρη παραμονή του μέσα στη φυλακή ήταν αρκετή για να πέσει «σύρμα» και να υπάρξει μία γενικότερη αναστάτωση. Κύκλοι των φυλακών μετέφεραν ότι με την παρουσία του εκεί, κάποιοι αλλοδαποί κρατούμενοι θέλησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης έναντι των Ελλήνων κρατουμένων και να τους στείλουν το μήνυμα: «εμείς κάνουμε κουμάντο». 

Η επίθεση σε βάρος του 29χρονου εντάσσεται σε αυτό το κλίμα του άτυπου «πολέμου», χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Ο 33χρονος κρατούμενος βρίσκεται στην απομόνωση ενώ την επομένη του επεισοδίου τα κελιά παρέμειναν κλειστά και ερευνήθηκαν ένα προς ένα εξονυχιστικά από σωφρονιστικούς υπό το φόβο μήπως υπάρξουν παρατράγουδα με το άνοιγμα της φυλακής. Παράλληλα έγιναν επαφές με όλες τις πλευρές, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι η ιστορία έληξε εκεί. 

Παρ’ όλα αυτά τονίζεται ότι όσο μεταγωγές κρατουμένων παραμένουν σε εκκρεμότητα, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται το έργο των σωφρονιστικών, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν επιπρόσθετα προβλήματα.
Share on Google Plus
Από το Blogger.