Κινητοποιήσεις στις φυλακές για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν κρατούμενοι στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με αφορμή το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, τον οποίο χαρακτηρίζουν έκτρωμα. Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. 

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Στις 16 Οκτωβρίου 2017 κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Στα 88 άρθρα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα πίσω από τις θολές και αόριστες διατυπώσεις του, υπάρχει μία απλή και ξεκάθαρη μετάφραση “επιστροφή των φυλακών τύπου Γ’ και αντικατάσταση των αδειών και των αναστολών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού και κατ’ οίκον περιορισμού”.

Στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, διευρύνονται οι ήδη απολυταρχικές εξουσίες του εισαγγελέα, καθόλου τυχαίο, αφού πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Κι όλα αυτά κάτω από τον μανδύα του προοδευτικού ανθρωπισμού που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι σαν να έβαλαν τον δήμιο να φροντίζει.. την υγεία των θυμάτων του.

Ειδικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια, απαγόρευση επικοινωνίας με άλλους κρατούμενους, και απομόνωσης (άρθρο 11 παράγραφος 4 και 6 κ), εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι με την γύμνωση των κρατουμένων (άρθρο 21 παράγραφος 7), αναστολή εκπαιδευτικών αδειών και δυνατότητα διακοπής παρακολούθησης μαθημάτων με απόφαση συμβουλίου φυλακής (άρθρο 33 παράγραφος 9), ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε επικοινωνίας του κρατούμενου (άρθρο 51, παράγραφος 1), αντικατάσταση της άδειας του κρατουμένου με την εγκαινίαση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ή κατ’ οίκον περιορισμού (άρθρο 52 παράγραφος 4 [κυρίως για αλλοδαπούς κρατούμενους] και άρθρο 54 παράγραφος 3 (για σχεδόν όλους τους κρατούμενους – περιορισμοί που δεν υπήρχαν στο άρθρο 56 του παλιού σωφρονιστικού κώδικα), επιπρόσθετοι περιορισμοί στις εκπαιδευτικές άδειες με απόφαση δικαστικών οργάνων (άρθρο 56 παράγραφος 1 και παράγραφος 4), αντικατάσταση της αναστολής και υφ’ όρων απόλυσης από την φυλακή με την εγκαινίαση του κατ’ οίκον περιορισμού (άρθρο 58 παράγραφος 4 – το άρθρο 60 του παλιού σωφρονιστικού δεν εισήγαγε τέτοιους περιορισμούς).

Κι όλα αυτά κάτω από την απολυταρχική εξουσία του εισαγγελέα, ο οποίος έχει την δυνατότητα (άρθρο 53 παράγραφος 4) να προσβάλλει την όποια θετική πρόταση της πλειοψηφίας του συμβουλίου της φυλακής και να προσφύγει στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, κόβωντας τις άδειες των κρατουμένων.
Επίσης, η προώθηση του ηλεκτρονικού βραχιολιού και της κατοίκον κράτησης, αντί της αδείας και της αναστολής, δεν είναι μια εναλλακτική έκτιση ποινής, αλλά μια νέα ποινή φυλακής που δεν υπήρχε.

Για αυτό απαιτούμε:

1) Την κατάργηση του εισαγγελικό βέτο (άρθρο 53 παράγραφος 4). Το συμβούλιο φυλακής να αποφασίζει δημοκρατικά κατά πλειοψηφιά και να μην προσβάλλεται η απόφαση του από την προσφυγή του εισαγγελέα.
2) Την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της άδειας ως δικαίωμα του κρατούμενου και όχι ως ευεργέτημα, εφόσον δεν υπάρχουν εις βάρος του ενεργά πειθαρχικά. Το άρθρο 66 του νέου σωφρονιστικού κώδικα – (πειθαρχικά παραπτώματα), ουσιαστικά αξιολογεί την καθημερινή συμπεριφορά του κρατούμενου σε κάθε δραστηριότητα εντός φυλακής. Εφ’ όσον ο κρατούμενος στο χρονικό διάστημα που δικαιούται άδεια, δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, η αξιολόγηση του δεν μπορεί παρά να είναι θετική ως προς την χορήγηση άδειας. Αλλιώς εγείρονται βάσιμα ερωτήματα, ως προς την διαφάνεια της διαδικασίας και ως προς την ύπαρξη άλλων σκοπιμοτήτων (προσωπική εμπάθεια, εκδικητικότητα, εκβίαση με σκοπό τον χρηματισμό).
3) Την απόσυρση της περίπτωσης ΚΑΤ ΌΙΚΟΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ή ηλεκτρονικού βραχιολιού ΑΝΤΙ για κανονική άδεια (άρθρο 54 παράγραφος 3) με την ειρωνική διατύπωση “απαιτείται η συναίνεση καταδίκου”). Στον παλιό σωφρονιστικό κώδικα στο άρθρο 56 δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της άδειας.
4) Την κατάργηση της περίπτωσης κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’ όρων απόλυση του κρατούμενου (άρθρο 58 σημείωση της παραγράφου 4) – η οποία δεν υπήρχε στο άρθρο 60 του προηγούμενου σωφρονιστικού.
5) Η ηλεκτρονική επιτήρηση ή το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορεί να λειτουργεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από την άδεια ή την υφ’όρων απόλυση του κρατούμενου ως προστάδιο δοκιμασίας κι όχι ως αντικατάσταση τους.
6) Την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ρύθμισης για επαναφορά ειδικών συνθηκών φυλακών τύπου Γ’ (εμπνεύσεως της κυβέρνησης ΝΔ και του πρώην υπουργού Χ.Αθανασίου) έτσι όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4 (φύλαξη κρατουμένων και απομόνωση σε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες αντί σε καταστήματα κράτησης) και της παραγράφου 6 ιδίως όπως περιγράφεται και στην περίπτωση ε.
7) Την διόρθωση του άρθρου 21 παράγραφος 7 σχετικά με την ταπεινωτική γύμνωση του κρατουμένου για τον έλεγχο του. Υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά μέσα εκείνα που διασφαλίζουν τον έλεγχο για τυχόν παράνομα αντικείμενα αλλά και για ουσίες χωρίς να απαιτείται το ξεγύμνωμα του κρατουμένου που θυμίζει άλλες εποχές.
8) Την απόσυρση της αναστολής της εκπαίδευσης του κρατουμένου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 9. Η εκπαίδευση του κρατούμενου οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και η αναστολή της μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στον χαρακτήρα του.
9) Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων που επικοινωνούν με τους κρατούμενους όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 51 παράγραφος 1.
10) Την απόσυρση της σημείωσης της παραγράφου 1 άρθρο 56 για την γνωμοδότηση δικαστικού λειτουργού που διέταξε την προσωρινή κράτηση κρατουμένου και μπορεί να προσβάλλει το δικαίωμα του στην εκπαιδευτική άδεια. Ή τουλάχιστον την θέσπιση χρονικού ορίου 12 μηνών (εφόσον δεν έχει γίνει το δικαστήριο) της γνωμοδότησης από την ημερομηνία έναρξης της δίωξης ώστε να μην αποξενωθεί τελείως ο κρατούμενος φοιτητής από τις σπουδές του.
11) Η διεύρυνση της δυνατότητας παρακολούθησης των σπουδών των κρατουμένων φοιτητών χωρίς τους αυθαίρετους και αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς όπως διατυπώνονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 και παράγραφος 4.
12) Να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 31 που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα του κρατουμένου στην απεργία πείνας, επιτρέποντας το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης με διαταγή του δικαστικού λειτουργού.

Υγ1: Στις αντρικές φυλακές διεκδικώντας οι προτάσεις μας να γίνουν δεκτές θεραπεύοντας το έκτρωμα του νέου σωφρονιστικού κώδικα από 30/10/2017 μένουμε ανοικτά το μεσημέρι και αρνούμαστε το κλείδωμα των κελιών μας. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση σε μια σειρά κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει σε όλες τις φυλακές σε περίπτωση που απέναντι μας συναντήσουμε εκτός απ’ τους τοίχους της φυλακής και τοίχους επικοινωνίας και διόρθωσης του σωφρονιστικού κώδικα απ’ την μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υγ2:Στις γυναικείες φυλακές από τις 26-9-2017 επεκτείναμε την κινητοποίηση μας ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα παραμένοντας έξω από τα κελιά μας κατά την μεσημεριανή καταμέτρηση και κρατώντας το προαύλιο ανοιχτό μέχρι τις 19:30 (ενώ κλείνει στις 17:30). Σε περίπτωση που το υπουργείο Δικαιοσύνης για άλλη μια φορά κωφεύσει επιλεκτικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν.

Υγ3: Το παραπάνω κείμενο με τα αιτήματα και τις θέσεις μας ως κρατούμενοι/ες θα αποσταλεί σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας με σκοπό να δημιουργηθεί και να διευρυνθεί ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα που θα καταργήσει στη πράξη τον νέο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ σωφρονιστικό κώδικα.
Επιτροπή αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγεςΑ,Β,Γ,Δ, και Α θέση υπόγειου παραρτήματος).

Πηγή: http://www.presspublica.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.