Φυλακές Κομοτηνής: 253 ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΤΟΥΣ 163


Φυλακές Κομοτηνής: Λιγότεροι κρατούμενοι αλλά όχι λιγότερα προβλήματα



Διευθυντής Θεοχάρης Σταυρόπουλος:
"Η φυλακή χρειάζεται επισκευές και περισσότερους εργαζομένους"

Χρονίζουν τα προβλήματα στις Φυλακές Κομοτηνής, κι αυτά αφορούν κυρίως στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στην έλλειψη εργαζομένων. Ο διευθυντής των Φυλακών, Θεοχάρης Σταυρόπουλος, ανέλαβε καθήκον στην Κομοτηνή πριν από επτά μήνες - ενώ συνολικά βρίσκεται στον χώρο εδώ και 34 χρόνια, και μας γνωστοποιεί τα προβλήματα.


ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΗ 

Με το νόμο "Παρασκευόπουλου" έχει επιτευχθεί αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι, και στην Κομοτηνή οι κρατούμενοι έχουν μειωθεί μεν, όμως και πάλι παραμένουν αρκετά περισσότεροι από το μέγιστο όριο. 

Όπως μας λέει ο κος Σταυρόπουλος "αν μιλάμε για τα επιτρεπτά από την ΕΕ όρια, η φυλακή έχει χωρητικότητα 163 άτομα. Όταν εδώ αυτή τη στιγμή έχουμε 253 άτομα, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό. Βεβαίως, πιο παλιά τα πράγματα ήταν χειρότερα. Κάθε εβδομάδα περίπου, μετάγονται 15 κρατούμενοι σε άλλα καταστήματα κράτησης. Όμως, ταυτόχρονα παραλαμβάνουμε νέους κρατουμένους, για παράδειγμα σήμερα παρέλαβα πέντε νέους κρατουμένους". 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές της δεκαετίας στις Φυλακές Κομοτηνής "στοιβάζονταν" ακόμη και 350 κρατούμενοι, με θαλάμους που αντί για 9 κρατουμένους, είχαν μέχρι και 35. "Αν θα υπήρχε στο νομό Ροδόπης, Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων, θα είχα τουλάχιστον 50 λιγότερους κρατουμένους", είναι ο προβληματισμός που εκφράζει ο διευθυντής. 



ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 

"Από άποψη προσωπικού δεν είμαστε καλά", αναγνωρίζει ο διευθυντής και δίνει ένα παράδειγμα: "Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο κοινωνικούς λειτουργούς, γιατί έχουμε μόνο μία". "Για να γίνει ουσιαστική εργασία και να είμαστε πραγματικά δίπλα στον κρατούμενο, χρειαζόμαστε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό", μας εξηγεί σε άλλο σημείο. Ο ίδιος, έχει κάνει αιτήματα προς το υπουργείο και την Περιφέρεια. 

"Έχω κάνει αίτημα στο υπουργείο κι έχουν αναγγείλει κάποιους διορισμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μας είπε ότι θα υπάρξει στελέχωση όλων των φυλακών, αλλά λογικά οι μεγάλες φυλακές θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το προσωπικό. 

Επίσης, έχω κάνει αίτημα προς την Περιφέρεια, ώστε να μας έρθουν γυμναστές για να γίνουν κάποια προγράμματα αθλητισμού. Έχω κάνει το αίτημα εγγράφως και περιμένουμε τι θα γίνει, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσουν", σημειώνει ο Θεοχάρης Σταυρόπουλος. 


ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ 

Στη συνέχεια, ο διευθυντής στέκεται και στο κτιριακό ζήτημα. "Η φυλακή της Κομοτηνής χρειάζεται επισκευές. Εγώ φέτος προσπάθησα κι επισκεύασα έναν θάλαμο. Πρέπει να πέσει χρήμα και να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες. Πρέπει να αλλάξουν όλες οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, για να μπουν και τα δορυφορικά κανάλια που υπάρχουν στις καινούργιες φυλακές που έχει φτιάξει η πατρίδα μας", μας λέει. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δε μπορούν να ανατεθούν εργασίες επισκευής στους κρατουμένους, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι. "Σε κάθε περίπτωση, θα αποταθώ στις τεχνικές υπηρεσίες της Ροδόπης, ώστε να έρθει κλιμάκιο και να καταγραφούν όλα αυτά τα προβλήματα, για να βρεθούν ανάλογα κονδύλια", υπογραμμίζει ο κος Σταυρόπουλος. 



"ΚΟΜΜΑΤΙ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΦΥΛΑΚΗ 

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται κάποιες δράσεις, ώστε οι κρατούμενοι να μην αισθάνονται τόσο αποκλεισμένοι. Όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής "σε αυτά τα πλαίσια, η 21η Ταξιαρχία, έκανε ένα αίτημα, ώστε να γίνει αυτή η μουσική εκδήλωση για τους κρατουμένους από τις 15:00 μέχρι τις 17:00, για την ψυχαγωγία των κρατουμένων. Το παραπάνω έγινε και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του στρατού, που δεν είναι εγκλωβισμένος, αντίθετα βοηθάει όλους. 

Από εκεί και πέρα, μέσω της Εκκλησίας, με έχει ενημερώσει ο μητροπολίτης ότι θα κάνει κάποιες εκδηλώσεις στην Φυλακή. Επίσης, θα γίνει κάποιο θέατρο και τις επόμενες ημέρες θα δεχθούμε κι επίσκεψη από φοιτητές του Δημοκρίτειου, που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με την Φυλακή". 

Αξίζει να σημειωθεί πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει και συχνότερη επαφή κρατουμένων - οικογένειας. "Παλιά οι φυλακές δεν δέχονταν τόσο κόσμο, πλέον υπάρχει η δυνατότητα να έρθει ο πολίτης, οι γονείς του κρατουμένου, να κάνουμε τα παιδικά επισκεπτήρια, κι άλλα. Με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία δείχνει πως σκέφτεται τους κρατουμένους, και πως δεν είναι έξω από τον κόσμο", καταλήγει ο διευθυντής. 

ρεπορτάζ: Διονύσης Βοργιάς
Πηγή:XRONOS.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.